Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

USA: Jak vypadá americký elektrikář?


Document Actions
USA: Jak vypadá americký elektrikář?
Domněnka, že by snad v této zemi byli obecně nekvalifikovaní odborníci je víc než pošetilá. Všechna tvrzení o neschopnosti, neznalosti a podobné nesmysly některých našich elektrikářů osobně považuji pouze za alibistickou výmluvu zvyšující jejich sebevědomí.
Miroslav Minařík, ze dne: 28.03.2006
reklama

Pokud se někomu bude zdát tato otázka divná, pak upřesňuji, že mi byla u nás několikrát takto položena. Nemyslím, že by se tamní elektrikář snad odlišoval jinak než oblečením a způsobem činnosti. I přes to tedy uvedu několik, řekněme typických fotografií postav ...

Domněnka, že by snad v této zemi byli obecně nekvalifikovaní odborníci je víc než pošetilá. Všechna tvrzení o neschopnosti, neznalosti a podobné nesmysly některých našich elektrikářů osobně považuji pouze za alibistickou výmluvu zvyšující jejich sebevědomí. Jsou to lidé, kteří se ve svém životě realizují jako ostatní, někdo více někdo méně, jsou šikovní a nešikovní ... Připisování zázračných vlastností také není na místě. Rozhodně stojí za to se podívat lépe na jejich pracovní postupy a způsob uvažování. Svou práci udělají bezpečně pro tuzemce i turisty a co do pracovního výkonu rozhodně efektivněji než by někdo čekal.

Obchodní dovednosti
I v tomto tržním světě se obchodník nerodí, musí se mnoho naučit. Pokud elektrotechnický odborník z jakéhokoliv důvodu nezvládá prodat své služby, existují spolky, které mu buď poskytnou praktický trénink nebo jej v některých obchodních případech zastupují. Za takovou službu pochopitelně řemeslník platí. U nás se obchodním dovednostem nepřikládá zvláštní důležitost.

Platby
Zmínil bych se o jedné důležité části realizování zakázky. To je platba. Platit za hotové (což je u nás běžný jev) je v této zemi spíš podezřelým způsobem. Platba kartou je důvěryhodnější a pohodlnější. Pro platícího pohodlný způsob vyrovnání provedené služby. Pro příjemce (dodavatele, elektrikáře) je to nejen příslib budoucí platby, ale přímo realizace přesunu! V praxi tedy zákazník může koupit i více než má na hotovosti. Tedy po odborném zásahu u zákazníka řemeslník vypíše účet a nechá si podepsat přesun peněz. Za tuto jistotu přesunu peněz platí řemeslník bance procenta z realizované transakce. Pokud se zákazník dostává do debetu, řeší tento dluh s bankou.

Tmavé brýle, kšiltovky, rifle a kloubouky
Tento místní folklór je účelový. Bez tmavých brýlí je to v Nevadě u turistů o spojivky. Kšiltovka či klobouk částečně pomůže od vražedného sluníčka. Rifle jsou univerzálním pracovním oblekem. Nejedná se tedy o napodobování italských Evropanů. Apropo jediný člověk na veletrhu ve slušném společenském obleku byl Čech! Tedy já ani Martin jsme to nebyli :-)

Kvalita práce
I přes to, že vidíme různá provedení instalací, opravdový odborník odvádí svou práci dobře. Zde bych si dovolil trošku filozofie. Co je to "dobře"? Každá zakázka, tedy prováděná odborná elektrotechnická práce je obchod. Tedy elektrikář je součástí sjednaného obchodního případu. Je tedy nepřípustné tvrdit, že řemeslník s obchodem nemá nic společného. Zákazník si něco kupuje a elektrikář mu něco dodává. Existuje zpětné hodnocení zákazníků, které poukazují na přednosti a nedostatky. Z mého pohledu se jedná o uzavřený obchodní kruh, ve kterém není prostor pro takové praktiky jako třeba "bez dokladu levněji", "nezaplacené zakázky", "práce bez povolení" a podobně. Pro všechny případy upozorňuji, že to uvažujme v obecné rovině.

Vzdělávání
Elektrikáři, které zde vidíte vesměs přišli na exhibition hall z části budovy, kde se pořádaly semináře. Tedy lze jednoduše říci, že opravdu neztrácejí zbytečně svůj čas. Při své zastávce na tomto místě vyřeší své praktické otázky z praxe, podívají se na novinky a pokračují dál.

Končím krátkou zprávu o americkém elektrikáři. Každá část se dá rozvést do nekonečných diskuzí, o tom v jiném článku.

Příště o místních cenách instalačního materiálu!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933