Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přes čtvrt století se účastníme nejen AMPERu ale i dalších veletrhů. Jak hodnotit každý ročník když je každý úplně jiný?Rychlé, obecné hodnocení je příliš subjektivní a vypovídá pouze o jednom z mnoha další pohledů. Neustálé hodnocení veletrhů, často ...
  • Katalog slouží jako zdroj informací pro elektrotechniky, kteří provádějí aktualizace a náhrady starších jističů pro své klienty. Poskytuje vysvětlení, jaké jsou dostupné náhrady a jaké specifické kroky a montážní sady jsou potřebné pro správnou ...

POLSKO: Varšava Světlo 2005


Document Actions
POLSKO: Varšava Světlo 2005
Navštívili jsme polskou mezinárodní výstavu Světlo 2005. Podívejme se spolu na letošní mezinárodní výstavu světla a elektrotechniky, na zvyklosti a neobvyklosti našich severních sousedů.
Miroslav Minařík, ze dne: 31.10.2005
reklama

Velice mě lákala výstava našich polských sousedů Světlo 2005. Konala se ve Varšavě, jejich hlavním městě. Polsko obrovská zem, stejně jako my v EU a navíc s rychleji rostoucím HDP než u nás. Protože Polsku u nás dělá velice dobrou reklamu Jan Galuszka (ElektroInzert), tak je pochopitelná zvědavost namístě.

Na výstavišti samotném (viz. tento odkaz na oficiální stránky) jsme nalezli obsazené dva pavilony. Levý plný osvětlovací techniky a pravý pavilon byl navíc kombinován s instalační technikou. Vstupní hala s recepcí pořadatelů byl volně přístupná a v této části byla možnost objevit mnohá papírová periodika.

Dal jsem přednost elektroinstalační části. Zajímaly mě nové produkty, které bych snad ještě neznal z jiných veletrhů. Již první pohled na skladbu vystavovatelů se jednalo o jakýsi mix všeho možného. Ovšem ne vše musí být oborově členěno, že?
První kdo mne aktivně zastavil byl obchodní zástupce polského zastoupení španělského výrobce domácí komunikační techniky Comelit. I když znám hodně výrobků z této oblasti, toto designové řešení mě opravdu oslovovalo. Funkce videotelefonů nebyly ničím zásadně novým, ale řada DIVA byla opravdu sympatická.

Firma Elektroplast představovala elektroinstalační skříně podobné našim bývalým "ezeťáckým ocepkám" pouze z plastu. V expozici společnosti PRESS byl zajímavý dřevěný sloup veřejného osvětlení, který se určitě bude více hodit do parku než sloup pozinkovaný! Stánek ZAMEL nabízel kromě různých řad domovních vypínačů a zvonkových tlačítek, také dveřní gongy, o které byl opravdu zájem. Stánek Plexiform lákal na pojezdová svítidla pěkných tvarů. Výrobce modulárních rozvaděčových skříní ELSTEEL nabízel různá provedení rozvodnic od nerezu, přes vysoké krytí až po serverové skříně a to vše při ISO 9001:2000.

Z papírových časopisů přímo zářily dva FACHOWY ELEKTRYK a ELEKTROINSTALATOR. Dále jsme mohli pročítat v polštině měsíčník NOWA ELEKTROTECHNIKA nebo čtvrtletník SVĚTLO. Nám již z Milána známý ITALIAN LIGHTING byl zastoupen také. Exoticky působící Asian Cannel Group nabízel zajímavé informace o gigantickém trhu v Asii. Polské vydavatelství PUBLIKATOR také mělo co nabídnout, návštěvník si mohl vybrat z mnoha specializovaných, oborových časopisů. Skupinu uzavíral časopis OSWIETLENIE, který patří rozhodně k vedoucím médiím v této oblasti.

Po vstoupeni do pavilonu svítidel situace byla zcela jiná. Hned po prvním pohledu bylo zřejmé, že osvětlovací technika je opravdu vedoucím programem. Co zde bylo tím správným kořením? Drobní a malí výrobci různých "lampiček". Možná z některého pohledu bezvýznamní dodavatelé, ovšem z pohledu konzumenta bylo z čeho vybírat a také proto tato výstava splnila svůj cíl.

Varšavský LOTMAR nabízel bezpočet interiérových svítidel vhodných k nábytku. Nebo další varšavská společnost DECO, ovšem s čínským vedením měla také pestrý výběr interiérových "lampiček".

Cílem tohoto článku není popis vedlejších dojmů z návštěvy této země (proto je také uvádím ve svém osobním blogu), ale nemohu si odpustit několik poznámek směrem pořadatelům. Ani mi tak nevadilo, že mladý junák na recepci pořadatele nerozuměl česky. Prosil jsem jej o katalog vystavovatelů (všude v Evropě je zvykem novinářům poskytovat všemožné dostupné informace a samozřejmě zdarma), v této zemi to zase tak moc samozřejmé nebylo. 

Zkoušel jsem to nejdříve česky, pak německy a nakonec anglicky. Po té, co jinoch jinak nedal, vytáhl jsem drobné eura, abych si tedy katalog zakoupil. Ty odmítl, že chce "zloté". Kreditní karta také nebyla vítaná a  bankomat vzdálen půl kilometru. Tak jsem jednoduše katalog vzdal.

Ovšem čekalo nás i další překvapení. Chybně jsem opět předpokládal, že parkoviště bude standardně pro tisk vyhrazeno.
Nebylo.
A tak i když se jednalo pouze o drobné mince, ty musely být pouze polské.
Představme si situaci: auto uvězněno v podzemních garážích, k dispozici pouze karta novináře, VISA, American Express, EuroCard MAsterCard, eura .... bohužel nic z toho zde nebylo použitelné. Škoda, že latexový nápis "XIII Miedzynarodowe Targi" byl tak vysoko, právem bych jej zřejmě strhl k zemi a pošlapal.
A mýlil jsem se ještě více, když jsem předpokládal, že seznam vystavovatelů naleznu určitě na www prezentaci pořadatele. Bohužel se cílel pořadatelů není vystavovatele propagovat tak, jako u nás. Tedy pokud zde uvádím méně odkazů, na vině je pořadatel.

Nedovedu si představit jak na některé situace, by asi reagoval český vystavovatel, který je zvyklý šikanovat naše pořadatele výstav ... Zde by jej možná trefila "mrtvice".

Pokud vás zajímá krátká procházka touto výstavou, pak sledujte fotoreportáž (no name) zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933