Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ERÚ - změny 2005 v oblasti obchodování s elektřinou (4.)


Document Actions
ERÚ - změny 2005 v oblasti obchodování s elektřinou (4.)
Regulované platby za dopravu elektřiny obsahují následující položky... Ceny pro oprávněné zákazníky z hladiny nízkého napětí nezahrnují DPH a jsou vyjádřeny v Kč/MWh. Na zvýšení ceny dodávky pro konečné zákazníky v roce 2005 mají vliv následující faktory ...
Václav Macháček, ze dne: 5.08.2005
reklama

Pro rok 2005 bylo vydáno Cenové rozhodnutí ERÚ čís.11/2004 ze dne 29.11.2004, kterým byly stanoveny pevné ceny distribuce elektřiny oprávněným zákazníkům ze sítí nízkého napětí - kategorie C (maloodběr-podnikatelé).

Regulované platby za dopravu elektřiny obsahují následující položky:

  • cenu distribuce (cena za jistič, cena za vysoký tarif, cena za nízký tarif),
  • cena systémových služeb,
  • cena na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla,
  • cena za činnost zúčtování Operátora trhu s elektřinou, a.s.

Ceny pro oprávněné zákazníky z hladiny nízkého napětí nezahrnují DPH a jsou vyjádřeny v Kč/MWh.

Hlavní faktory ovlivňující ceny v elektroeneregetice pro rok 2005

Na zvýšení ceny dodávky pro konečné zákazníky v roce 2005 mají vliv následující faktory:

1) Cena silové elektřiny
Zvýšení ceny silové elektřiny dominantního výrobce ČEZ, a. s.. pro rok 2005, která nepodléhá regulaci, ovlivňuje cenu silové elektřiny pro dodávky elektřiny chráněným zákazníkům a cenu silové elektřiny na krytí ztrát v distribučních soustavách. Proti roku 2004 se zvýšení pohybuje v úrovni 87 Kč/MWh, Vzhledem ke snížení ceny odchylek na trhu s elektřinou se do cen pro chráněné zákazníky promítlo zdražení silové elektřiny ve výši 68 Kč/MWh.

2) Cena za distribuci
a) Ceny distribučních služeb ovlivnila nová metodika nastavení výchozích ekonomických parametrů distribučních společností na II. regulační období zejména hodnoty povolených výnosů a hodnoty rentability aktiv společností.
Zásadním faktorem ovlivňujícím zvýšení povolených výnosů je změna ve způsobu stanovení velikosti regulační báze aktiv, používané pro stanovení míry zisku distribučních společností. Zde došlo k částečnému přecenění a rovněž k zahrnutí nových investic do distribučních zařízení v letech 2001 až 2003, které z metodických důvodů nebyly obsaženy v provozních aktivech roku 2004. Oproti tomuto zvýšení hodnoty majetku působí relativní snížení ziskovosti.

b) Ceny distribučních služeb na vyšších napět'ových hladinách (vvn,vn) negativně)
ovlivnilo snižování rezervované kapacity zákazníků, projevující se zvýšením ceny za rezervovanou kapacitu, která zajišťuje distribučním společnostem krytí povolených výnosů.V důsledku snižování rezervované kapacity konečnými zákazníky dochází k průměrnému zvýšení ceny za rezervovanou kapacitu na hladině vysokého napětí o 8,1 %, na hladině velmi vysokého napětí o 11,2 %.

3) Cena Operátora trhu s elektřinou, a. s., za činnost zúčtování
Cena operátora trhu s elektřinou za činnost zúčtování byla po celé I. regulační období stanovena ve výši 4,10 Kč/MWh.

Změny v obchodování na trhu s elektřinou vyvolané postupující liberalizací trhu s elektřinou (zejména zavedení systému pro předávání údajů pro obchodní účely. zavedení vnitrodenního a vyrovnávacího trhu a dále zavedení systému typových diagramů dodávek nezbytného pro vyhodnocování obchodů s elektřinou pro zákazníky bez průběhového měření elektřiny) znamenaly pro operátora trhu s elektřinou významné zvýšení nákladů na zajištění potřebného informačního systému. Zvýšené nároky na organizaci trhu s elektřinou vyvolávají zvýšení ceny za činnost zúčtování pro rok 2005. Cena pro rok 2005 byla stanovena v úrovni 4,63 Kč/MWh a vzhledem k metodice použité pro II. regulační období se tato složka ceny pro konečného zákazníka bude v následujících letech vyvíjet pouze v závislosti na výši inflace.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933