Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ERÚ - změny 2005 v oblasti obchodování s elektřinou (3.)


Document Actions
ERÚ - změny 2005 v oblasti obchodování s elektřinou (3.)
Maximální ceny elektřiny a podmínky pro dodávku elektřiny chráněným zákazníkům. Základem pro výpočet tarifních cen byly průměrná jednosložková cena dodávky elektřiny. Skutečné zvýšení cen pro oprávněné zákazníky na hladině nízkého napětí bude záviset na charakteru odběru.
Václav Macháček, ze dne: 29.07.2005
reklama

Pro rok 2005 bylo vydáno Cenové rozhodnutí ERÚ čís. 12/2004 ze dne 29.11.2004, kterým byly stanoveny maximální ceny elektřiny a podmínky pro dodávku elektřiny chráněným zákazníkům ze sítí nízkého napětí - kategorie D (domácnosti), zahrnující následující položky:

  • stálý měsíční plat za příkon podle jmenovité hodnoty hlavního jističe před elektroměrem,
  • cenu za vysoký tarif,
  • cenu za nízký tarif.

Základem pro výpočet tarifních cen byly průměrná jednosložková cena dodávky elektřiny (zahrnující cenu silové elektřiny, cenu systémových služeb, cenu operátora trhu za zúčtování odchylek, cenu příspěvku na obnovitelné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, cenu příspěvku na necentrální výrobu, cenu za zprostředkování plateb a cenu obchodu pro chráněné zákazníky) na hladině nízkého napětí.
Vyjádření cen pro chráněné zákazníky z hladiny nízkého napětí je provedeno vč. DPH a v Kč/kWh (zachování stávajícího stavu).

Ceny pro oprávněné zákazníky z hladiny nízkého napětí
Pro zákazníky typu maloodběr podnikatelé na hladině nízkého napětí Energetický regulační úřad od 1. ledna 2005 nestanovuje cenu silové elektřiny. V tabulce č.2 jsou vyjádřeny nárůsty cen dodávky pro oprávněné zákazníky typu maloodběr podnikatelé v jednotlivých distribučních společnostech včetně ceny silové elektřiny. Výše ceny silové elektřiny pro rok 2005 je uvažována ve výši, která byla úřadu sdělena jednotlivými dodavateli silové elektřiny. Bez informativního stanovení ceny silové elektřiny nelze porovnat ceny platné v roce 2004 a distribuční sazby pro rok 2005. Vzhledem k uvažování informativních cen silové elektřiny jsou údaje v tabulce Č. 2 pouze orientační. Skutečné zvýšení cen pro oprávněné zákazníky na hladině nízkého napětí bude záviset na charakteru odběru a tím na skutečné výši ceny silové elektřiny, kterou si odběratel smluvně zajistí.

Tabulka č. 2 Informativní změny cen dodávky elektřiny pro oprávněné zákazníky na hladině nízkého

SpolečnostKategorie
C - podnikatelé
2005/2004
E.ON, a. s. 7,6%
Pražská energetika, a.s.7,6%
Severočeská energetika, a.s.9,6%
Severomoravská energetika, a.s.12,4%
Středočeská energetická, a.s.11,2%
Východočeská energetika, a.s.11,1%
Západočeská energetika, a.s.3,6%
Vážený průměr za ČR9,0%

Na uvedeném zvýšení cen dodávky pro oprávněné zákazníky z hladiny nízkého napětí má nárůst regulovaných složek cen v průměru podíl 2,5%.
Sloučení společností JČE, a.s. a JME, a.s. do společnosti E.ON, a.s., způsobuje nárůst cen u zákazníků bývalé JME, a.s., o 11,9 % a snížení u zákazníků bývalé společnosti JČE, a.s., o 0,2%.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933