Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Příručka elektromontéra


Document Actions
Příručka elektromontéra
Nároky na úroveň odborných zkoušek, prováděných dle platných legislativních předpisů, rovněž rostou. Pracovník, který neumí a nezná, ztrácí i perspektivu řádného profesního uplatnění.
Igor Nováček, ze dne: 17.02.2005
reklama

Autoři o knize:
Změny, úpravy předpisů a probíhající harmonizace technických norem neustále zvyšují požadavky na znalosti pracovníků s odbornou kvalifikací v elektrotechnice. Nároky na úroveň odborných zkoušek, prováděných dle platných legislativních předpisů, rovněž rostou. Pracovník, který neumí a nezná, ztrácí i perspektivu řádného profesního uplatnění.

Tyto uvedené (a řada dalších) skutečností nás vedla k sestavení účelné přehledné a aktuální příručky, která má sloužit ke zkvalitnění přípravy ke zkouškám a součastně může být využívána i jako praktická pomůcka pro profesní řemeslníky a technické pracovníky zainteresovaných profesí.

Příručka je sestavena tak, že využívá osvědčené formy otázek a odpovědí. Formulace odpovědí jsou zestručněny a obsahují podstatná fakta a požadavky. Pro zájemce o hlubší studium problematiky uvádíme u otázek (skupiny otázek) i číslo příslušného předpisu.

Samostatnou část publikace tvoří seznam aktuálních předpisů.
Od prvního vydání příručky v roce 1996 došlo ke změnám a nahrazení některých ČSN. Autoři ponechali některé otázky a odpovědi, týkající se těchto nahrazených předpisů, v doplněném vydání publikace záměrně. Pro uživatele příručky budou tyto informace užitečné při posuzování zařízení a instalaci zhotovených dle těchto předpisů.

Redakční poznámka
Radomír Kočíb, jeden ze spoluautorů publikace je pracovník ČÚBP, což je již určitá (neoficiální) záruka správnosti textů. Nedovedu si představit, že by takové dílo neprověřil a nechal padnout černý stín i na svého zaměstnavatele. Navíc se Radomír Kočíb poměrně aktivně účastní různých seminářů a lze předpokládat, že má s elektrotechniky blízký kontakt. Proto věřím, že kniha není napsaná pouze s domněnkami teoretických potřeb!
Pravděpodobně bych této publikaci nedal název "příručka", protože se zřejmě v kapse montérek neobjeví. Ovšem styl otázek a následných odpovědí se mi líbí. Podobně jako u knihy Jiřího Sajnera "Práce na elektrických zařízeních a jejich obsluha", která vyšla v roce 1987.

Publikace má 128 stran A5, je brožovaná, vydána 2002 a nyní se jedná o 6. rozšířené vydání. Její cena je 105,-Kč.

Poznámka: kniha není a nebude, nelze objenat.

Pokud si přejete tuto knihu nechat zaslat na dobírku, máte možnost níže uvedenou objednávkou!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933