Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

LAPP: Kabely Lapp Group do nepohody


Document Actions
LAPP: Kabely Lapp Group do nepohody
Odolné připojovací a ovládací kabely pro použití v těžkých podmínkách. Pro drsné zacházení a přitom cenově dostupné! Připojovací a ovládací kabely pro náročné aplikace a drsné prostředí nemusí být žádné drahé speciální kabely. Nová generace flexibilních připojovacích a ovládacích kabelů....
Karel Krejza, ze dne: 11.02.2005



Připojovací a ovládací kabely pro náročné aplikace a drsné prostředí nemusí být žádné drahé speciální kabely. Nová generace flexibilních připojovacích a ovládacích kabelů firmy LAPP KABEL, ve velké míře odolná proti chemikáliím, olejům, tukům a povětrnostním vlivům, přitom nabízí nové řešení za velmi přijatelnou cenu.

Vybrat správný připojovací a ovládací kabel do prostředí, kde běžně přichází do kontaktu s oleji, tuky, emulzemi, čisticími prostředky, užitkovou nebo odpadní vodou, mnoha chemikáliemi, chladem, teplem a slunečním zářením, je velký problém. Nevhodně zvolený kabel, často neznačkový, od výrobců používajících při výrobě z cenových důvodů obvyklé izolační materiály jako PVC (např. kabely typu H05VV­F), PUR (např. H07BQ-F) nebo chloroprenová pryž (např. H07RN-F) v jejich základním, velmi málo modifikovaném provedení, v takovém prostředí nevydrží a často praská. Výhody počáteční úspory finančních prostředků při nákupu takového kabelu pak velmi rychle převáží nevýhody dalších, ve velké míře daleko nákladnějších situací, např. odstávka provozu, výměna kabelu apod.

Většina uživatelů se tak snaží eliminovat uvedená rizika a přiklání se k nákupu kvalitních značkových kabelů, u kterých výrobci díky zušlechťování výše uvedených základních izolačních materiálů dosahují delší životnosti a lepších parametrů při použití v náročných podmínkách. Vlastnosti základních izolačních materiálů však nelze zdokonalovat donekonečna a tak přicházejí značkoví výrobci se speciálními, převážně drahými materiály, které jsou odolné většinou jen úzce vymezenému vlivu okolního prostředí.

Může tedy existovat kabel, který vydrží téměř vše a je přitom cenově dostupný?

Kabely ÖLFLEX® ROBUST
Po intenzivním výzkumu dospěla společnost LAPP GROUP do fáze, kdy může nabídnout novou rodinu kabelů ÖLFLEX
® ROBUST pro aplikace v těch nejdrsnějších podmínkách, a to za neuvěřitelně příznivé ceny. Tyto flexibilní kabely, které jsou samozřejmě vyrobeny z ekologicky nezávadných materiálů (v souladu se směrnicí EU RoHS), jsou výsledkem vývoje kabelů typu ÖLFLEX® NATUR se speciálním pláštěm z materiálu typu TPE P4/11 společnosti LAPP. Tento izolační materiál je odolný vůči biologicky odbouratelným olejům, které jsou však naopak vůči běžným izolačním materiálům kabelů vysoce agresivní. Kabely ÖLFLEX® ROBUST jsou odolné vůči vodě včetně odpadní a vůči řadě chemikálií. Ideální je jejich použití všude tam, kde se kabely dostávají do styku s rostlinnými a zvířecími tuky a oleji, čisticími prostředky rozpustnými ve vodě, emulzemi olej, voda, slunečním zářením, vlhkém, deštěm, sněhem, teplem a chladem.

Tři typické oblasti použití
Typickými oblastmi, ve kterých je použití kabelů řady ÖLFLEX
® ROBUST nanejvýš vhodné, jsou např. přístroje a zařízení v oblasti hygieny a čistoty, zdravotní techniky, farmacie, potravinářského průmyslu, těžby surovin apod., dále pak průmyslové stroje, přístroje a zařízení, např. obráběcí stroje, chemická zařízení, výroba textilních vláken, mycí linky pro auta, vysokotlaké parní čističe atd. Poslední typickou kategorií použití jsou venkovní aplikace u stavebních strojů a zařízení, zařízení na výrobu betonu, kompostovacích zařízení, čističek, zemědělských a lesnických strojů a mnoha dalších.

Příklad zařízení na likvidaci odpadů s kabely ÖLFLEX® ROBUST
Příkladnou referencí pro použití kabelů ÖLFLEX
® ROBUST je projekt německé inženýrské kanceláře BIODEGMA ze Stuttgartu (SRN). Tato společnost pro ekologická zařízení a postupy použila jako jedna z prvních tyto nové připojovací a ovládací kabely řady ÖLFLEX® ROBUST v zařízeních pro mechanicko-biologickou úpravu zbytkového odpadu. Jen v jednom zařízení ve městě Neumünster, které má roční kapacitu 200 000 tun odpadů, bylo nainstalováno 6 000m těchto nových kabelů. Při rozsáhlých laboratorních testech bylo totiž zjištěno, že kabely ÖLFLEX® ROBUST se nejlépe hodí např. pro připojení elektrických motorů, pro napájení systémů na měření teplot a pro řídicí panely v prostředí samotného provozu na zpracování odpadu, tj. pro součásti, které jsou vystaveny těmto velmi drsným podmínkám, v mnoha případech i pravidelnému pohybu.

Kromě uplatnění ve výše uvedených mechanicko-biologických zařízeních na zpracování odpadů se v současnosti kabely ÖLFLEX® ROBUST standardizují také pro použití při výstavbě kompostovacích zařízení společnosti BIODEGMA. Také v tomto drsném prostředí jsou kabely řady ÖLFLEX® ROBUST prakticky nezničitelné. Fungují při extrémních teplotách (při pevném uložení v rozsahu -50°C až +80°C, při pohyblivém použití -40°C až +80°C) stejně výborně jako při kontaktu s oleji, tuky, emulzemi, čisticími prostředky, užitkovou i odpadní vodou a mnoha chemikáliemi, jak jsme zmínili již v úvodu článku.

 


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933