Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

ABL: Zásuvková redukce Schuko/kolík


Document Actions
ABL: Zásuvková redukce Schuko/kolík
Neprakticky praktická pomůcka. Na našem trhu se objevuje redukce (v normě označováno jako adaptor) použitelná z obou systémů na systém s kolíkem.
Igor Nováček, ze dne: 20.10.2006
reklama

Na tomto portále proběhlo již mnoho polemik o zásuvkách dle francouzské normy (s kolíkem) a německé Schuko. Po mnohých stížnostech se i ČOI částečně odklonila od obchodně jednoznačného názoru obojživelného použití systémů. A dovozci si zvykli spotřebitelům nabízet zásuvky dle našich místních zvyklostí.

Přes to všechno se na našem trhu objevuje redukce (v normě označováno jako adaptor) použitelná z obou systémů na systém s kolíkem.

Vyrábí jej ABL Sursum a hodí se spíše pro nouzové stavy, než pro trvalé použití. Jednak i sama norma hovoří o adaptorech jako o částech elektroinstalace pro dočasné použití (nejčastěji ve spojení s cestováním).

Také z pohledu fyzikálního si samozřejmě uvědomíme, že se jedná o další vřazený přechodový odpor do proudového obvodu, který se zahřívá ....

Určitě se může vyskytnout okamžik, kdy může být tento prvek prakticky využitelný. Pokud pojedete do Německa, či Rakouska s největší pravděpodobností sebou nepovezete spotřebiče třídy I.; a spotřebiče třídy II. do Schuko systému zapojíte. V neposlední řadě také uvedete, že dnes už se vyrábí přívodní kabely pro spotřebiče třídy I. v provedení Euroschuko. Tedy "flexošňůry" s vidlicí totožnou na výše uvedeném obrázku.

A nakonec pro případné zoufalce:
Tato redukce opravdu není vhodným řešením pro připojování spotřebičů typu žehlička nebo radiátor!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933