Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Když se k tomu pustí nádeník.....


Document Actions
civyk6.jpg
... aneb, kde bude EN 50 110-1 namístě? Často slýchávám o zaměstnávání "nádeníků". Starší, již moc neužívaný výraz. V novodobé češtině může být chápán spíše jako hanlivé označení. Kde se s nimi můžeme setkat a co lze očekávat?
Igor Nováček, ze dne: 12.12.2003
reklama

Zamyslel jsem se nad pracovníky "seznámenými", o kterých se zmiňoval Radomír Kočíb ve spojitosti s evropskou normou EN 50110-1 (zde). Resp. o pracovních postupech. O tom, že tato norma nalezne někde své opodstatněné uplatnění není pochyb.

Krátký příběh.
Na realizaci přípojek vody a odpadu se z části podíleli i nádeníci. I když skupince velel jejich vedoucí, neznamenalo to z odborného pohledu vlastně vůbec nic. Vedoucí tam byl pouze ze dvou příčin, aby....

  • udržel pracovníky u práce, kterou potřebují realizovat
  • vyinkasoval finanční odměnu, kterou pak "spravedlivě" rozdělí

.... tedy nečekejme příliš aktivit, či chápání blízkých souvislostí. Nádeník odvede svou práci rychle, v mnohých případech velmi dobře. Na druhou stranu nehledí na příbuzné obory, které s konkrétní činností souvisí. Tedy nádeník bývá často "nekvalifikovanou" pracovní sílou.

Vraťme se zpět k realizaci přípojek. Nádeníci museli ručně vykopat úsek, kam se nedostal bagr a také oblast kolem vytýčeného primárního vedení 22kV.

Průměrně vzdělaný člověk má většinou respekt již před napětím nn, u nádeníků tomu tak opravdu nemusí být. Odkryli zeminu až po betonové chráničky v kterých vedlo vedení energetiky k místní trafostanici. Protože odpad dle stavebního povolení vedl pod tímto vn, rozhodli se, že "zbytečné a zavazející" chráničky odstraní.

Odpoledne byla nalezena skupinka vykuřujících "odborníků", sedících na obnaženém vedení. Hrdě oznámili splnění úkolu a žádali svou odměnu. Když později přivolaný odborník z energetiky, uviděl toto dílo, málem upadl do výkopu. Vyčíslená škoda se odhadovala v desítkách tisíc korun. Naštěstí kabely vn nebyly porušené. Bylo potřeba oba konce chrániček vyčistit od hlíny a ostrých úlomků. Chybějící část bylo nutné nahradit novými kanály. Tyto více náklady se opticky odečetly investorovi z vyúčtování a nic se vlastně nestalo.

Kdo vlastně varuje neodbornou veřejnost před takovým kabelem vysokého napětí?

A investor?
Když je tlačen ostatními souvisejícími řemesly na dokončení díla, nemůže příliš otálet, ale jednat.

Kanály se vyčistily, "zašalovaly" a vybetonovaly.

Okolí se vyplnilo kopaným pískem a přivolal se opět energetik. Ten při návštěvě konstatoval vysokou kvalitu uvedené rekonstrukce.

Kdo je to nádeník?
To je člověk, který dostane za odvedenou práci zaplaceno každý den. Tedy provádí jakési příležitostné zaměstnání.
Jak je placen?
Výška odměny je určena samozřejmě podle kvality odvedené práce, ale také s ohledem na potřebu a možnosti zadavatele. 
Kde se s nádeníky setkáme?
Většinou na stavbách, skladech, nebo různých nárazových akcích.

A co pracovní postup?
Tedy, zde je vidět pracovní postup jako naprosto nezbytný. Pracovní postup by měl chránit pracovníky samé a jejich vedoucího práce. Ten, pokud vlastní jimi podepsaný dokument, je v případě nedodržení podepsaného ustanovení prokazatelně administrativně ochráněn.

Jaké máte zkušenosti vy?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933