Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Ceny energií ve stálém pohybu a co my s tím?


Document Actions
Ceny energií ve stálém pohybu a co my s tím?
Elektrotechnik neznamená energetik! Veřejnost si často zaměňuje profese a jejich vědomosti, to ovšem nevylučuje elektrotechnika, který se zabývá energetikou. Jedním z takových specialistů je i Jaromír Klaban. Toho v našem oboru známe v souvislosti s průmyslovou a domovní automatizací. Každé povídání s Jaromírem je vždy plné zajímavých informací a vždy není snadné vytvořit přepis mluveného slova, tak, aby byl při čtení srozumitelný. V tomto článku nabízíme ve stručnosti hlavní myšlenky týkající se dnešních operací na trhu s energiemi ...
Jaromír Klaban, Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.11.2023
reklama


Ceny elektřiny a plynu rostou a mění se rychleji
Ceny elektřiny a plynu v posledních letech rostou. V roce 2022 dosáhly rekordních hodnot a stát musel zajistit, aby pro koncové zákazníky nebyly příliš vysoké. Ale není změnám konec! Právě naopak!



Ceny se mění rychle

Ceny elektřiny a plynu se navíc mění rychleji než dříve. Důvodem je, že se na trhu objevuje více výrobců a spotřebitelů. A domněnka, že si pohodlně zafixuji cenu na dlouhou dobu se sice realizovat dá, ovšem zamýšlený efekt se rozplývá v nepřehledné mlze možností trhu!

Co to znamená pro firmy a domácnosti?
Pro firmy a domácnosti to znamená, že se musí začít zajímat o energetický management. Ten jim pomůže snížit spotřebu a ušetřit peníze. Zde je důležité upozornit, že jde o poměrně sofistikovaný proces, nikoliv pouhé zaškrtnutí políčka "chci".

Jak funguje energetický trh?
Energetický trh je místo, kde se setkávají výrobci, spotřebitelé a obchodníci s elektřinou a plynem. Výrobci nabízejí svou elektřinu nebo plyn na trhu a spotřebitelé si ji kupují. Obchodníci slouží jako prostředníci mezi výrobci a spotřebiteli.



Jak se určují ceny elektřiny a plynu?
Ceny elektřiny a plynu se určují na základě nabídky a poptávky. Čím větší je poptávka po elektřině nebo plynu, tím vyšší je cena. Tedy například, čím více fotovatických elektráren bude nabízet energii zpět do sítě, tím bude klesat i výkupní cena.

Jaká je budoucnost energetického trhu?

Do budoucna se očekává, že na energetickém trhu bude stále větší podíl obnovitelných zdrojů energie. Tyto zdroje jsou však závislé na počasí, a proto jejich výroba není vždy stabilní. To bude znamenat, že bude potřeba větší flexibility od spotřebitelů a výrobců.

Jaké jsou možnosti energetického managementu?


Firmy a domácnosti mohou snížit spotřebu elektřiny a plynu následujícími způsoby:
  • Zlepšení energetické účinnosti budov a zařízení
  • Použití obnovitelných zdrojů energie
  • Napojení na distribuční síť s vyšším podílem obnovitelných zdrojů

Ceny elektřiny a plynu budou i nadále růst a měnit se rychleji. Firmy a domácnosti, které se budou zajímat o energetický management, budou mít větší šanci ušetřit peníze.



Vysvětlení některýh výrazů

  • Spotová cena - cena elektřiny nebo plynu, která se určuje na základě aktuální nabídky a poptávky na trhu
  • Distribuční síť - síť, která rozvádí elektřinu nebo plyn od výrobců k spotřebitelům
  • Regulátor výkonové rovnováhy - subjekt, který zajišťuje, aby spotřeba elektřiny nebo plynu v síti byla vždy vyrovnaná výrobě
  • Flexibilita - schopnost spotřebitelů nebo výrobců elektřiny nebo plynu upravit svou spotřebu nebo výrobu v závislosti na aktuální ceně
  • Agregátor flexibility - subjekt, který sdružuje flexibilitu od více subjektů a nabízí ji na trhu.

Jaromír Klaban klaban(at)tecomat.cz, +420 602240513




 
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933