Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

BVV: Co se chystá jako hlavní téma 44. mezinárodního strojírenského veletrhu?


Document Actions
bvv_02_8.gif
Mezinárodní strojírenský veletrh jako největší průmyslová výstava ve střední a východní Evropě představuje každoroční koncentraci 2.500 vystavujících firem z více než 30 zemí. Mezi 104.500 návštěvníky posledního ročníku bylo 10 % zahraničních a 79 % s rozhodovací či spolurozhodovací pravomocí v otázce nákupů a investic svých firem.Automatizace 2002 jako hlavní téma 44. mezinárodního strojírenského veletrhu.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.05.2002

Automatizace 2002 jako hlavní téma 44. mezinárodního strojírenského veletrhu

Nejvýznamnějším tuzemským veletrhem, který věnuje pozornost elektrotechnice, je brněnský Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV). Vystavovatelé elektro oborů zde obsazují přibližně třetinu celkové výstavní plochy. Součástí 44. ročníku MSV, který se uskuteční 16. - 20. září 2002, bude 2. projekt Automatizace, zaměřený na měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniku, a také akce Elektro Kontakt určená malým a středním firmám.

Mezinárodní strojírenský veletrh jako největší průmyslová výstava ve střední a východní Evropě představuje každoroční koncentraci 2.500 vystavujících firem z více než 30 zemí. Mezi 104.500 návštěvníky posledního ročníku bylo 10 % zahraničních a 79 % s rozhodovací či spolurozhodovací pravomocí v otázce nákupů a investic svých firem. Z výpočtu ukazatele TEP, který se používá v německém výstavnictví pro posouzení efektivnosti účasti na jednotlivých veletrzích, vyplývá, že k zasažení 1000 návštěvníků s rozhodovacími kompetencemi bylo na MSV 2001 třeba vynaložit v průměru 48,32 Kč za 1 m2 výstavní plochy. Ukazatel TEP je významově totožný s CPT (cost per thousand), užívaným k výpočtu efektivity reklamy v médiích.

V souladu s rostoucím významem elektrotechniky a elektroniky věnují pořadatelé MSV těmto oblastem maximální pozornost. Každým rokem zvýrazňují vybraný podobor - v roce 2001 to byla energetika a silnoproudá elektrotechnika, v letech 2000 a 2002 měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika. Správnost této strategie potvrzuje rostoucí zájem vystavovatelů i návštěvníků. Na MSV 2001 se v elektrotechnických oborech prezentovalo 670 firem, z toho 600 uvedlo tento obor jako hlavní a 70 jako vedlejší. Za oblast svého prioritního zájmu elektro obory označilo 26,5 % loňských návštěvníků.
Smyslem MSV je mimo jiné představení vývojových trendů, nových progresivních řešení a špičkových technologií. Zvláštní důraz je proto kladen na automatizaci jako hybnou sílu průmyslu, perspektivní prostředek ke zdokonalování výrobků a technologických procesů a také nástroj k růstu konkurenceschopnosti v průmyslové výrobě.

V roce 2000 se součástí MSV poprvé stal projekt Automatizace, který podle názoru řady odborníků pozdvihl prezentaci automatizační techniky na kvalitativně vyšší úroveň. Podstatně se rozšířilo spektrum zahraničních vystavovatelů, a to jak ze strany renomovaných světových výrobců, tak co se týče firem ze zemí střední a východní Evropy. Poprvé v historii se na MSV představily národní svazy zastřešující elektrotechnický průmysl v Bulharsku, Lotyšsku, Polsku, Maďarsku, Rusku a Španělsku. Také ohlasy tuzemských i zahraničních návštěvníků byly pozitivní a zdůrazňovaly kvalitu prezentovaných exponátů. Celkem se v rámci Automatizace 2000 představilo 596 firem z 18 zemí.
Stejně významným místem mezinárodního setkání automatizačních odborníků se stane 2. projekt Automatizace 2002, pořádaný při letošním 44. ročníku MSV.

Ten jakožto víceoborový průmyslový veletrh poskytuje ojedinělý komplexní pohled na aplikaci průmyslové automatizace v jednotlivých prezentovaných oborech. Automatizace 2002 zahrnuje prvky a subsystémy pro řídicí, automatizační a regulační techniku; čidla, převodníky, senzorovou techniku; servomotory, akční členy; programovatelné automaty; průmyslové počítače, software pro automatizaci; informační a řídicí sítě; řídicí systémy strojů a zařízení; systémy automatizace technologických procesů; měřicí přístroje, laboratorní techniku; CAD, CAM, CIM; diagnostiku strojů a zařízení a inženýrské a projekční služby. Většina expozic Automatizace 2002 bude umístěna v tradičních "elektrotechnických " pavilonech C a Z, ovšem vzhledem k průřezovému charakteru projektu sem budou patřit také informační a řídicí systémy a automatizační řešení ze všech dalších oborů veletrhu, lokalizované podle příslušných průmyslových branží.
Díky druhému ročníku projektu Automatizace pořadatelé MSV 2002 již dnes registrují zvýšený zájem vystavovatelů elektrotechnických oborů. Vedle většiny nejvýznamnějších českých firem jsou v elektro oborech přihlášeny také společnosti z dalších osmi zemí - Finska, Itálie, Německa, Nizozemí, Rakouska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie. Z konkrétních firem můžeme jmenovat Carl Zeiss, Balluff, Dango&Dienenthal, Heidenhain, Holec Holland, Pulsotronic, R.Stahl, Rittal a další.

MSV se ovšem neúčastní jen průmyslové koncerny, ale i malé a střední podniky, které tvoří dominantní většinu vystavovatelů. Na podporu širší účasti malých a středních firem z oborů energetika a silnoproudá elektrotechnika, elektronika, automatizace a měřicí technika je při MSV 2002 připravována akce Elektro Kontakt.

Cílem pořadatelů je umožnit prezentaci na největším středoevropském průmyslovém veletrhu také zájemcům z řad drobných podnikatelů, a to za zvýhodněných podmínek. Akce navazuje na Elektro kontaktní dny konané při MSV 2001, kterých se zúčastnily čtyři desítky vystavovatelů. Oproti loňsku však povýšila na novou kvalitativní úroveň: doba konání byla prodloužena ze dvou dnů na pět a stánky se přemístí z pavilonu R na galerii pavilonu Z - čili do samotného centra elektrotechnického dění.

Vedle široké vystavovatelské nabídky MSV 2002 poskytne také platformu pro odbornou diskusi na téma budoucího vývoje automatizační techniky. Ve spolupráci s Českomoravskou elektrotechnickou asociací, která je opět spolupořadatelem projektu Automatizace, a řadou významných automatizačních odborníků je připravován seminář Automatizace a informační technologie - Vize v automatizaci 2. Seminář navazuje na úspěšnou akci Vize v automatizaci pořádanou při Automatizaci 2000 a je určen pro vrcholový i technický management firem.
Veletrhy jsou uznávány jako nejefektivnější cesta k prosazení nových výrobků na trh. Vystavovatelé MSV 2002 mohou své produkty přihlásit do nejprestižnější soutěže průmyslových exponátů v České republice, která má zvuk i v zahraničí - soutěže o Zlaté medaile MSV.

Mezi její vítězné exponáty pravidelně patří i výrobky z oblasti elektrotechniky a elektroniky. Například z devíti ocenění udělených na MSV 2001 sem spadaly tři, a to konkrétně elektronický automatický blok pro vysokorychlostní železnice ABE-1 společnosti AŽD Praha s.r.o., rastrovací elektronový mikroskop VEGA TS 5130 MM vystavovaný firmou TESCAN, s.r.o., Brno a konečně systém avionických modulů SAM pro letoun Ae 270 HP od firmy UNIS, spol. s r.o., Brno.

44. ročník MSV se koná pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR, spolupořadatelem projektu Automatizace 2002 je Českomoravská elektrotechnická asociace, spolupořadatelem souběžně konaného 3. mezinárodního veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT 2002 je Svaz výrobců a dodavatelů strojírenské techniky. Na přípravě veletrhu a jeho doprovodného programu se podílejí také další profesní sdružení (Český svat zaměstnavatelů v energetice, Česká logistická asociace, Svaz zpracovatelů plastů ČR aj.), vysoké školy, výzkumná centra a významné firmy. U příležitosti konání MSV bude na brněnském výstavišti otevřeno Středisko pro podporu podnikání, konané pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.
Mediálními partnery MSV 2002 jsou časopisy Automatizace, Chemagazín, MM Průmyslové spektrum, Technický týdeník a AT&P journal na Slovensku.
Dění na veletrhu bude sledovat i Elektrika.cz.

Další informace můžete získat na webu www.bvv.cz/msv nebo www.bvv.cz/automatizace.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933