Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Částečně vodivé díly spotřebiče a měření dotykového proudu


Document Actions
Článek
K měření částečně vodivých povrchů spotřebiče je možné použít postup převzatý z norem určených pro typové zkoušky, kdy se dotykový proud snímá z větší plochy povrchu pomocí vodivé folie. Vhodná je plocha, která simuluje přibližně plochu lidské dlaně. Ovšem je nutno zdůraznit, že tento měřicí postup není třeba aplikovat na všechny spotřebiče s plastovým krytem. Jak to?
Leoš Koupý, ze dne: 11.03.2016
reklama


Velká část spotřebičů třídy II má již celý dotyku přístupný kryt vyrobený z plastů. Proto jej lze považovat za elektricky nevodivý a dotykový proud se z něj neměří. Může však nastat případ, že i plastový kryt, nebo jeho části budou částečně vodivé například z důvodu antistatické úpravy povrchu nebo vlivem znečištění, které zvláště při zvýšené vlhkosti ovzduší sníží jeho izolační odpor. Pronikne-li na takový povrch napětí ze síťové části, může vyvolat značný dotykový proud.

Znečištění povrchu spotřebiče bude pravděpodobně nehomogenní, a proto i velikost izolačního odporu bude v různých místech krytu různá. V tom případě již při měření dotykového proudu nelze vystačit s postupem uvedeným v normě, tj. prostým přiložením měřicího hrotu k povrchu spotřebiče, neboť přechodový odpor mezi velmi malou plochou měřicího hrotu a nedokonale vodivým povrchem spotřebiče je příliš velký.

K měření částečně vodivých povrchů lze proto doporučit postup převzatý z norem určených pro typové zkoušky, kdy dotykový proud (nebo i izolační odpor) se snímá z větší plochy povrchu pomocí vodivé folie. Vhodná je plocha o velikosti 100mm x 200mm, která simuluje přibližně plochu lidské dlaně. Praktické provedení tohoto měřicího postupu je uvedeno dále.

Ovšem je nutno zdůraznit, že tento měřicí postup není třeba aplikovat na všechny spotřebiče s plastovým krytem. Obecně jsou spotřebiče konstruovány tak, že s běžným znečištěním povrchu se počítá a nemělo by mít výraznější vliv na zhoršení izolačního odporu. Měření dotykového proudu pomocí vodivé folie se tedy provádí pouze tehdy, kdy existuje důvodné podezření, že izolační odpor povrchu krytu spotřebiče je snížen (například v chemických provozech při znečištění chemikáliemi, antistatické úpravy povrchů apod.).

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933