Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Měření

Měření impedance smyčky krátkým měřicím pulzem

  • 17.12.2014
Měření impedance smyčky krátkým měřicím pulzem
Měření impedance smyčky krátkým měřicím pulzem patří k relativně novým metodám měření v obvodech s proudovými chrániči. Pulz při tomto měření je natolik krátký, že chránič během měření nestačí zareagovat. Jak je tato naměřená impedance korigována, aby se vyloučil vliv přechodového děje způsobeného proudovým pulzem v síti? A jakými způsoby se tato měření provádí? Odpovědi se dozvíte v další části textu Leoš Koupého o měření impedance poruchové smyčky.

Měření spojitosti ochranných vodičů a vodičů pospojování

  • 15.12.2014
Měření spojitosti ochranných vodičů a vodičů pospojování
Jak se provádí měření spojitosti ochranných vodičů? Kdy se výsledek zkoušky požaduje za vyhovující a jakou velikost by měl mít proud, který se při zkoušce používá? Jak velký má být průřez vodičů ochranného pospojování určených pro připojení k hlavní uzemňovací svorce? A jakou vodivost má mít vodič ochranného pospojování spojující navzájem dvě neživé části? To se dozvíte v tomto článku.

GHV: Klešťové měřiče uzemnění a analyzátory kvality elektrické energie

  • 4.12.2014
GHV: Klešťové měřiče uzemnění a analyzátory kvality elektrické energie
Společnost GHV Trading představuje třetí generaci klešťových měřičů uzemnění C.A 6416 a C.A 6417 a analyzátory kvality elektrické energie C.A 8336 se sadou 4 kusů pružných převodníků MA193. Přístroje jsou z dílny francouzské firmy Chauvin Arnoux. Inovací klešťových měřičů uzemnění je přehledný multiparametrický OLED displej dobře čitelný ve všech světelných podmínkách a ze všech stran. Podrobnosti o nových přístrojích se dozvíte v tomto článku.

Předpoklady pro správnou funkci jištění

  • 3.12.2014
Předpoklady pro správnou funkci jištění
Jak v praxi postupovat při ověření jištění u konkrétního ochranného obvodu? Jakým koeficientem se v reálných podmínkách násobí změřená hodnota impedance poruchové smyčky? Jaké technické parametry mají různě přesné měřiče impedance a co vyplývá z jejich srovnání? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v další části článku Leoše Koupého zaměřeného na měření impedance poruchové smyčky.

SOLID: Katalog měřicích přístrojů FLUKE

  • 2.12.2014
SOLID: Katalog měřicích přístrojů FLUKE
Zabýváte se měřením elektrické energie? Pak je vám k dispozici katalog americké značky Fluke. V tomto vydání naleznete i třífázový záznamník elektrické energie 1730, přesný kalibrátor proudové smyčky 709, přesný tlakový kalibrátor 721, testery napětí a spojitosti, nové infračervené teploměry, měřič počtu částic a další novinky. Katalog je v pevné vazbě, barevném tisku a s podstatnými informacemi pro každého technika.

Měření impedance poruchové smyčky v obvodech s proudovými chrániči

  • 27.11.2014
Měření impedance poruchové smyčky v obvodech s proudovými chrániči
Při zatížení PE obvodu měřicím zatěžovacím proudem se obvykle vybaví proudový chránič, což znemožní změření impedance ochranné smyčky. Impedanci je ale nutné měřit i v obvodech chráněných chrániči. Jak se tedy měření v těchto obvodech provádí? Je vhodné překlenout chránič vodičem? O co je nutné se zajímat u přístroje, který měří impedanci i za chráničem? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku Leoše Koupého.

Měřicí přístroje pro měření impedance poruchové smyčky

  • 11.11.2014
Měřicí přístroje pro měření impedance poruchové smyčky
Jaké přístroje se používají pro měření impedance poruchové smyčky? Jaké mají parametry a funkce? Do jakých situací jsou určené? Jaké přístroje se používají pro účely měření impedance v obvodech jištěných prvky s vysokými vybavovacími proudy? A k čemu slouží takzvaná „čtyřvodičová metoda“? Odpovědi na otázky a další informace o měření impedance poruchové smyčky se dozvíte v tomto článku.

Měření odporu ochranného vodiče

  • 7.11.2014
Měření odporu ochranného vodiče
Měřením odporu ochranného vodiče se prokazuje, že ochranné spojení neživých částí s ochranným vodičem napájecí sítě je dostatečné k včasnému odpojení spotřebiče v případě poruchy, odvedení unikajících proudů do země a vyrovnání potenciálů mezi zemí a neživými částmi. Jaká je maximální hodnota pro dosažení spojení s dostatečně nízkým odporem? To se dozvíte v tomto článku.

Bezpečnost a přesnost při měření impedance smyčky

  • 29.10.2014
Bezpečnost a přesnost při měření impedance smyčky
Jak řešily nejstarší měřicí přístroje problém eliminace rušivých jevů v síti? Jaké negativní vlivy s sebou neslo toto řešení? Jak se s tímto problémem vyrovnávají moderní přístroje? A jaké výhody a nevýhody mají nové metody? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v další části textu Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.

Ovlivnění impedance vnějšími vlivy

  • 27.10.2014
Ovlivnění impedance vnějšími vlivy
Jaké vlivy ovlivňují velikost impedance v době vzniku skutečného poruchového proudu a jaké v okamžiku měření? Co je příčinou toho, že impedance poruchové smyčky může být v době vzniku skutečné poruchy značně vyšší než ve chvíli, kdy je prováděno měření? Co kvůli této skutečnosti doporučuje norma ČSN 33 2000-6 v příloze C. 61.3.6.3? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v další části textu Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.

Blokování chrániče stejnosměrným proudem

  • 16.10.2014
Blokování chrániče stejnosměrným proudem
Jak lze využít zablokování chráničů pomocí stejnosměrného proudu k měření impedance poruchové smyčky? Jak pracují přístroje pro blokování chráničů? A jaké podmínky je nezbytné splnit, aby proces zablokování proběhl správně? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v další části textu Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.

Požadavky na přesnost měření impedance poruchové smyčky

  • 1.10.2014
Požadavky na přesnost měření impedance poruchové smyčky
Každý dobře ví, že hodnoty naměřené měřicím přístrojem nejsou absolutně přesné. Skutečná hodnota měřené veličiny se nachází v intervalu definovaném chybou měřicího přístroje. Co je absolutní a co relativní chyba měření? Co rozumíme jmenovitým rozsahem a co rozlišovací schopností? Sledujte další část textu Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.

Měření impedance polovinou vybavovacího proudu

  • 29.09.2014
Měření impedance polovinou vybavovacího proudu
Univerzální měřicí přístroje, které spolu s měřením impedance slouží i k ověřování proudových chráničů, mají vestavěno měření dotykového napětí proudem menším, než je polovina vybavovacího proudu chrániče. Jak toto měření probíhá? Proč výrobci často neuvádějí v technické dokumentaci údaj o přesnosti tohoto měření? O měření impedance polovinou vybavovacího proudu je další část článku Leoše Koupého.

Srovnání metod měření impedance za chráničem

  • 17.09.2014
Srovnání metod měření impedance za chráničem
Měření impedance za chráničem lze provádět malým měřícím proudem, blokováním chrániče DC proudem či krátkým měřícím pulzem. Jaké výhody mají jednotlivé metody a v čem spočívají jejich úskalí? Která z nich je přesnější a spolehlivější? Odpovědi na otázky naleznete v další části článku Leoše Koupého zaměřeném na měření impedance poruchové smyčky.

Využití konstrukčních vlastností chráničů pro měření impedance

  • 16.09.2014
Využití konstrukčních vlastností chráničů pro měření impedance
Pro měření impedance proudem větším, než je vybavovací proud chrániče, lze využít některých konstrukčních vlastností chráničů. Jakou vlastnost magnetického obvodu chrániče lze vyzkoušet u chráničů typu A nebo AC, které jsou citlivé na obě polarity vybavovacího proudu? A jakých vlastností lze využít u obvodů s chrániči typu G a S? Sledujte další část článku Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.
FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933