Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Bezpečnost strojních zařízení


Document Actions
per_motor.jpg
Každé el.zařízení musí být opatřeno ručně ovládaným hlavním vypínačem. Který motor a od jakého výkonu, má být opatřen jištěním proti přetížení? Které části elektrického zařízení a stroje musí být připojeny k ochrannému obvodu? ČSN EN 602 04-1 Vydání 10/95
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.01.2003
reklama

Všeobecné požadavky:
Tato norma obsahuje EN 60204-1:1992, do které byla převzata s modifikacemi IEC 204-1:1992. Nahrazuje ČSN 33 2200 část 1 z 1 5.2.1988 v celém rozsahu.

Na výrobky, které vyhověly před 1.12.1993 ať již EN 60204-1:1985 a její změně A1:1988, nebo odpovídající národní normě, je možno tuto předchozí normu uplatňovat do 1998-12-1.Tato část je první z řady částí platících pro elektrická zařízen( pracovních strojů. Stanoví všeobecné požadavky na elektrická zařízení jak jednotlivých strojů, tak skupiny strojů, jejichž funkce je vzájemně koordinována.
Tato část normy uvádí požadavky a doporučen( pro elektrická zařízení strojů zaměřená na bezpečnost osob a majetku, shodu řízen( a provedeného úkonu, snadnost údržby.

1. Předmět normy
Rozsah tohoto vydání normy není omezen na průmyslové stroje, ale zahrnuje i stroje, na něž se vztahuje směrnice ES č.89-392-EEC Bezpečnost strojního zařízení. Rovněž splňuje požadavky směrnice ES č.73-23-EEC pro zařízení nízkého napětí a obsahuje požadavky z hlediska elektromagnetické kompatibility. Oproti předchozí normě je s větší důsledností a v širším okruhu řešena problematika řídících obvodů a elektronických zařízení především z hlediska bezpečnosti
a spolehlivosti zařízení. Platnost normy je vztažena na el.zařízení pracovního stroje nebo jeho části, přičemž napájecí napětí nepřesahuje 1000 V AC a 1500 V DC, jmenovitý kmitočet nepřesahuje 200 Hz. Tato část neplatí pro silové obvody, v nichž je el.energie použita jako pracovní nástroj.

2.Odkazy na normy
- V příslušných místech textu jsou odkazy na 46 evropských norem, publikací IEC a harmonizačních dokumentů.

3.Termíny a definice
- Pro účely normy je uvedeno 61 definicí

4. Všeobecné požadavky

4.1 Všeobecné- rizikovost spojená s nebezpečími vyplývajícími z elektrického zařízení musí být posuzována jako část všech požadavků z hlediska posuzování rizikovosti celého stroje.

4.2 Výběr elektrických předmětů- elektrické součástky a přístroje musí být vhodné k takovému použití, k němuž jsou určeny.

4.3 Elektrické napájení
Střídavé napájení:
- Napětí: 0,9 až 1,1 jmenovitého napětí
- Kmitočet : 0,99 až 1,01 jmenovitého kmitočtu

Stejnosměrné napájení:
- Z baterie 0,85 - 1,15 jmenovitého napětí
- Z usměrňovače 0,9 - 1,19 jmenovitého kmitočtu

4.4 0kolní prostředí
Teplota - uzavřené el. zařízení +5°C až +40°C , otevřené el. zařízení +5°C až +55°C. Relativní vlhkost vzduchu 35% až 95%. Nadmořská výška - elektrická zařízení musí správně pracovat ve výškách do 1000m nad mořem. Doprava a skladování -25°C až +55°C

5. Připojení zdrojů
- Hlavní vypínač a přístroje pro vypínání
Svorky pro připojení sítě musí být zřetelně označeny v souladu s ČSN 33 0160. Svorka pro připojení ochranného vodiče přívodu je PE, ostatní svorky pro spojení strojních součástí s ochranným obvodem - značkou dle ČSN IEC 417, nebo použití dvoubarevné kombinace ZELENÁ/ŽLUTÁ.

Nejmenší průřez měděného ochranného vodiče přívodu:

Průřez fázových vodičů přívodu Nejmenší průřez ochranného vodiče přívodu S(mm2) (mm2)
S< 16 S
16<S<35 16
S > 35 S/2

Hlavní vypínač:

Každé el.zařízení musí být opatřeno ručně ovládaným hlavním vypínačem.
Pro malé stroje s jmenovitým proudem nepřekračujícím 16A a celkovým příkonem nepřekračujícím 3kW může být použita vidlice. Pokud je jako hlavní vypínač použita zásuvka s vidlicí, musí mít schopnost přerušit alespoň jmenovitý proud stroje při jmenovitém napětí. Mimo to musí mít elektrické zařízení stroje přístroj pro zapínání a vypínání. Rukojeť hlavního vypínače musí být snadno přístupná a musí být umístěna mezi 0,6m až 1,9m nad přístupovou rovinou. Při tom se doporučuje maximální výška umístění rukojeti je 1,7m.

Hlavním vypínačem nemusí být vypínány tyto obvody:
- světelné obvody pro osvětlení nezbytné při údržbě nebo opravě
- zásuvkové obvody pro opravářské pomůcky
- obvody podpěťové ochrany pro aut. vypínání v případě výpadku napájení
- řídící obvody pro vnitřní blokování

6. Ochrana před úrazem elektrickým proudem
a) živých částí (krytem, izolací, před zbytkovým napětím)
b) neživých částí (odpojením od zdroje, oddělením obvodů, použitím zařízení třídy II nebo s rovnocennou izolací, obvody PELV o maximálním jmenovitém napětí 25V st nebo 60V ss).

7. Ochrana jištěním zařízení
7.1 Jištění proti nadproudům
Silové obvody - všechny vodiče, kromě zemněných středních vodičů, musí být jištěny proti nadproudu. Přístroje pro zjištění a přerušení nadproudu musí být vloženy do všech živých vodičů. Řídící obvody - v řídících obvodech napájených transformátorem, u kterého je jeden konec sekundárního vinutí spojen s ochranným obvodem je požadován nadproudový jistící přístroj pouze v neuzemněném vodiči sekundárního obvodu. Transformátor - musí být vhodně chráněn proti nadproudům v souladu s IEC 76-5 a ČSN 35 1330.

7.2 Jištění motorů proti přetížení - každý motor o jmenovitém výkonu nad 0,5kW, který je normálně v trvalém provozu, musí být opatřen jištěním proti přetížení.

7.3 Jištění proti mimořádně vysoké teplotě - obvody odporového topení, nebo jiné obvody, které jsou při normální funkci schopny dosáhnout mimořádně vysokých teplot, musí být opatřeny vhodným snímačem, který dává popud k přiměřenému regulačnímu zákroku

7.4 Ochrana před výpadkem nebo poklesem napětí a při jeho následném obnovení - musí být zabráněno samočinnému opakovanému spuštění chodu stroje po zapůsobení podpěťového jističe pokud by to mohlo způsobit nebezpečný stav nebo poškození stroje nebo výrobku.

7.5 Ochrana motorů před nadměrnými otáčkami - musí být zajištěna v případě, kdy překročení přípustných otáček může způsobit nebezpečný stav

8. Pospojování
Všechny neživé části elektrického zařízení a stroje musí být připojeny k ochrannému obvodu. Ochranné vodiče musí být zřetelně odlišeny: tvarem, umístěním, označením nebo barvou (zelená/žlutá). Mají být používány měděné vodiče. Jako ochranné vodiče nesmí být používány kovové instalační trubky, hadice a kovové pláště kabelů. Tam, kde je elektrické zařízení namontováno na víka, dveře nebo kryty, musí být zajištěna spojitost ochranného obvodu. Spojitost nesmí záviset např.na závěsech nebo vodících kolejích. K ochrannému obvodu není třeba propojit neživé části, které jsou montovány tak, že nevytvářejí nebezpečí, protože - nemohou být uchopeny rukou a jsou malého rozměru (menší než 50x50mm), nebo jsou umístěny tak, že jejich styk se živými částmi nebo poškozenou izolací je nepravděpodobný. Toto ustanovení se vztahuje na malé části jako šrouby, nýty a štítky.

9. Řídící obvody a řídicí funkce
Pro napájení řídicích obvodů musí být použity transformátory. Tyto transformátory musí mít oddělená vinutí. Transformátory nejsou povinné pro stroje pro domácnost, v nichž je el. zařízení uzavřeno v krytu stroje a pro stroje jejichž jmenovitý výkon je menší než 3kW, které mají jediný spouštěč motoru a nejvýše dva ovládané řídící přístroje.

10. Připojení řídících přístrojů
V řídicích obvodech s jednou stranou obvodu připojenou k ochrannému obvodu musí být jedna svorka pracovní cívky každého elektromagneticky ovládaného přístroje nebo jedna svorka jiných elektrických přístrojů, připojena přímo k této straně řídícího obvodu. Potom však musí být všechny kontakty, které ovládají cívku nebo přístroj, zapojený mezi druhou svorku cívky nebo přístroje a druhou stranu řídícího obvodu (tj., která není připojena k ochrannému obvodu). Zemní spojení kteréhokoliv řídícího obvodu nesmí způsobit neúmyslné spuštění stroje nebo zabránit zastavení stroje. Přístroje nouzového zastavení musí být umístěny na každém řídícím stanovišti obsluhy a na ostatních obslužných stanovištích, kde může být nouzové vypnutí požadováno. Pro ovládací tlačítka nouzového zastavení se musí použit červená barva. Ovládací prvek musí mít tvar dlaně nebo hlavy hřibu. Pokud je za ovládacím prvkem přístroje pozadí, musí být zdůrazněno barvou žlutou.

11. Elektronické zařízení
Musí být elektricky napájeno ze stroje. Zdrojem napájení musí být bud samostatný nebo společný transformátor.

12. Řídící zařízení - umístění, montáž a krytí
Kryty řídícího zařízení musí zabezpečit stupeň ochrany alespoň IP 54. Všechny otvory v krytech, včetně otvorů obrácených k podlaze musí být dodavatelem uzavřeny způsobem zajištujícím stupeň ochrany stanovený pro zařízení

13. Vodiče a kabely
Obecně musí být použity vodiče měděné. V normě jsou dále formou tabulky stanoveny nejmenší použitelné průřezy měděných vodičů s ohledem
na mechanickou pevnost.

14. Vedení
Vodiče a kabely musí být vedeny od svorky ke svorce bez spojování nebo vložených spojek. Vodiče různých obvodů pracujících při různých napětích musí být odděleny vhodnými zábranami, nebo musí být izolovány na nejvyšší napětí, které se může vyskytnout na kterémkoliv z vodičů.

15. Používané barvy vodičů
Zelená/žlutá - ochranný vodič
Světle modrá - střední vodič
Černá - střídavé a stejnosměrné silové obvody
Červená - střídavé řídicí obvody
Modrá - stejnosměrné řídicí obvody

16. Elektrické motory a přidružená zařízení
Motory musí být montovány tak, aby bylo zajištěno dostatečné chlazení

17. Příslušenství a osvětlení
Jmenovitá napětí a proud nesmí překročit 250V stř. a 16A.

18. Technická dokumentace
Nezbytné informace pro instalaci, provoz a údržbu elektrického zařízení musí být předány ve formě výkresů, schémat, tabulek a návodů, a to v jazyce, který byl dohodnut před přijetím objednávky

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933