Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Státní instituce ČR s působností v elektrotechnice


Document Actions
Státní instituce ČR s působností v elektrotechnice
Následující text podává stručnou informaci o státních (nikoliv cechovních, oborových) institucích s působností v oblasti elektrotechniky se základním vymezením jejich úlohy v oboru elektro. Více naleznete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.01.2011
reklama
  • Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT, www.ckait.cz)
    Je veřejnoprávní stavovská organizace zřízená zákonem ČNR č. 360/92 Sb. Podle stavebního zákona je autorizace ČKAIT nutnou podmínkou pro výkon vybraných činností, jejichž výsledek ovlivňuje ochranu veřejných zájmů ve výstavbě.
  • Česká obchodní inspekce (ČOI, www.coi.cz)
    ČOI je orgánem státní správy, ustanovená zákonem č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci. Náplní práce ČOI je informační a poradenská činnost na ochranu práv kupujících.
  • České energetické závody, a. s. (ČEZ, www.cez.cz)
    Akciová společnost ČEZ byla založena v roce 1992 Fondem národního majetku ČR. Hlavním akcionářem je Česká republika. Hlavním předmětem činnosti ČEZ, a. s., je výroba a prodej elektřiny a s tím související podpora elektrizační soustavy. Zároveň se zabývá výrobou, rozvodem a prodejem tepla.
  • Českomoravská elektrotechnická asociace (ElA, www.electroindustry.cz)
    ElA je zaměstnavatelský a podnikatelský svaz. Prosazuje vytváření lepších podmínek pro podnikání, podporuje a hájí společné zaměstnavatelské a podnikatelské zájmy svých členů (výzkum, vývoj, výrobu, prodej, montážní činnosti a další služby v odvětví elektrotechnického průmyslu a v příbuzných odvětvích).
  • Český báňský úřad (ČBÚ, www.cbusbs.cz)
    ČBÚ /orgán státní báňské správy/ podle zákona č. 61/1988 Sb. vykonává vrchní dozor, inspekční činnost a kontrolu nad veškerou hornickou činností a činností prováděnou hornickým způsobem; zajišťuje vydávání právních předpisů k provedení horního zákona, zákona o hornické činnosti a výbušninách a o státní báňské správě, zákona o zbraních a střelivu; zajišťuje aproximaci českých horních předpisů s právem EU.
  • Český metrologický institut (ČMI, www.cmi.cz)
    ČMI zabezpečuje jednotnost a přesnost měřidel a měření ve všech oborech vědecké, technické a hospodářské činnosti v rozsahu podle § 14 zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů. Kromě celého spektra dalších služeb ČMI provádí celkovou metrologickou činnost, kontrolu a  výzkum.
  • Český svaz vědeckotechnických společností (ČSVTS, www.csvts.cz)
    ČSVTS je dobrovolným sdružením 69 nezávislých vědeckých společností z nejrůznějších technických oborů. Úlohou ČSVTS je organizování a pořádání mezinárodních konferencí, seminářů, prezentování firem v rámci oborových a firemních dnů, zajišťování klubové činnosti vědecko-technických pracovníků.
  • Elektrotechnický zkušební ústav (EZÚ, www.ezu.cz)
    EZÚ provádí zkoušky elektrické bezpečnosti a elektromagnetické kompatibility (funkční bezpečnost), zkoušky obsahu nebezpečných látek, tedy z hlediska bezpečnosti pro životní prostředí a z mnoha dalších hledisek. EZÚ provádí certifikaci podle norem celého systémů jakostí ISO a atestace informačních systémů veřejné správy.
  • Energetický regulační úřad (ERÚ, www.eru.cz)
    ERÚ byl zřízen zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), jako správní úřad pro výkon regulace v energetice – podpora hospodářské soutěže, podpora využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie, ochrana zájmů spotřebitelů v těch oblastech energetických odvětví, kde není možná konkurence.
  • Hospodářská komora ČR (HK ČR, www.komora.cz)
    HK je subjektem zastupujícím podnikatelskou veřejnost v ČR. Chrání zájmy a podnikatelské aktivity svých členů – malých, středních a velkých podniků, sdružujících se v regionální síti komor a v živnostenských společenstvech. HK byla zřízena zákonem č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Přímo sdružuje více než 13.000 členů (firem, OSVČ).
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV, www.mpsv.cz)
    MPSV má v gesci oblast bezpečnosti práce.
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO, www.mpo.cz)
    MPO má v gesci technickou normalizaci a též agendu profesí a živností.

Ukázka z časopisu Elektro 10/2010

Celoroční předplatné časopisu Elektro lze pohodlně objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933