Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Rizika pořádaných aukcí energií existují!


Document Actions
Rizika pořádaných aukcí energií existují!
Především v posledních týdnech se stále častěji hovoří o aukcích elektřiny a plynu. Deklarovány jsou úspory v řádech desetitisíců na dva roky. Je třeba však upozornit, že není všechno pouze o koncové ceně za komoditu. Měla by se zvážit také rizika, která s těmito aukcemi souvisí. Jak se k problematice vyjádřili zástupci ČEZu a E.ONu? Co konkrétně způsobuje krach dodavatele? Jsou úspory v aukcích skutečně odpovídající riziku?
Komerční sdělení, ze dne: 5.04.2013
reklama

Brno - Především v posledních týdnech se stále častěji hovoří o aukcích elektřiny a plynu. Deklarovány jsou úspory v řádech desetitisíců na dva roky. Je třeba však upozornit, že není všechno pouze o koncové ceně za komoditu. Měla by se zvážit také rizika, která s těmito aukcemi souvisí.

Mnoho zákazníků se zajímá především o koncovou cenu, která by ovšem neměla být jediným indikátorem budoucí spokojenosti. Rizik a nevýhod těchto aukcí je mnoho a málo kdo si je uvědomuje.

"Riziko takových aukcí vidíme zejména v tom, že zohledňuje pouze jeden aspekt nabízené služby, a tou je cena", uvádí Barbora Půlpánová ze společnosti ČEZ.

Úspory dosahované v aukcích nejsou takové, jak by se na první pohled mohlo zdát. "Řada zákazníků má špatně nastavené smlouvy. Přiblížit se deklarovaným úsporám lze pouhým srovnáním aktuálních nabídek", komentuje analytik Martin Koutný z portálu snižujeme.cz.




Aukčně vysoutěžená cena je zafixována na dobu dva roky. To samo o sobě může být nevýhoda, protože komoditní složka ceny energie je určována trhem. V minulosti se již několikrát stalo, že zákazníci se zafixovanou cenou měli elektřinu dražší, než která se na trhu v dalším období nabízela.

Dalším aspektem je fakt, že skupina takto získaných zákazníků, je natolik široká, že nelze sjednotit podmínky pro všechny stejně. "Jedná o široké portfolio zákazníků s různým charakterem spotřeby a není tedy jasné, jakým způsobem budou řešeny případné individuální požadavky těchto zákazníků ve sdružené dodávce", upozorňuje na problém Vladimír Vácha ze společnosti E.ON.

Marže obchodníkům z těchto aukcí klesají na minimum. "Pokud by se podobné soutěžení masověji rozšířilo, obchodníci i o tuto marži přišli a sázeli na pokles cen elektřiny na trhu, půjdou do rizika. Někteří by to nepřežili", upozorňuje Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA. To může přinést krach dodavatele a s tím spojené starosti s výběrem nového.

Martin Koutný
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933