Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

RITTAL: Nový systém podstavců pro rozvaděčové skříně


Document Actions
RITTAL: Nový systém podstavců pro rozvaděčové skříně
Montáž podstavců z ocelového plechu vyžaduje určitý čas. Výrazně vyšší tempo při instalaci rozvaděčových skříní nyní přináší nový systém podstavců Flex Block vyvinutý firmou Rittal. Co firmu Rittal přimělo k vyvinutí nového systému podstavců z plastu jako alternativy k osvědčeným podstavcům z ocelového plechu a v čem spočívá jeho výhoda pro zákazníka?
Komerční sdělení, ze dne: 14.06.2012

 

Montáž bez použití nářadí
Montáž podstavců z ocelového plechu vyžaduje určitý čas. Výrazně vyšší tempo při instalaci rozvaděčových skříní nyní přináší nový systém podstavců Flex Block vyvinutý firmou Rittal. Novinka z odolného plastu je zajímavá především díky rychlé montáži bez použití nářadí. Rozsáhlé příslušenství navíc dělá z podstavce funkční prostor.

Podstavec Flex Block
Komponentou rozvaděčové skříně, které je většinou věnována nejmenší pozornost, je podstavec. U společnosti Rittal má přitom odnedávna více než jen nosnou funkci. Je to také funkční prostor, který se využívá pro celou řadu instalací. Počínaje umístěním kabelů až po montáž transportních koleček. U produktu Flex Block, nového řešení pro rychlou montáž podstavců, firma ukázala, že se i na dosud netušeném místě může skrývat další potenciál pro zvýšení efektivity. Co firmu Rittal přimělo k vyvinutí nového systému podstavců z plastu jako alternativy k osvědčeným podstavcům z ocelového plechu a v čem spočívá jeho výhoda pro zákazníka?

Jednou z hlavních předností nového řešení "Flex Block" je montáž bez použití nářadí. Přestože jsou dosavadní podstavce z ocelového plechu systému TS 8 spolehlivé a flexibilní, dají se příslušné prvky přišroubovat nebo sešroubovat jen s určitým vynaložením času. Počínaje bočnicemi z ocelového plechu přes upevňovací svorníky pro kabelové lišty až po spojovací díly pro řadové propojení sloužící ke vzájemnému spojení rozvaděčových skříní. To všechno je možné zvládnout pouze se šrouby, klecovými maticemi a klíčem vel. 19. Zvláštností nového systému pro rychlou montáž z plastické hmoty je, že se sestavuje jednoduchým zaklapnutím.

Největší důraz je kladen na kompatibilitu
Nový systém podstavců se skládá ze čtyř plně symetrických rohových modulů, bočnic a rohových krytů a ze čtyř montážních lišt z ocelového plechu. Tyto čtyři lišty z ocelového plechu s osvědčeným systémovým děrováním TS 8 lze zaklapnout bez použití nářadí. Děrování v rastru 25mm navíc umožňuje integraci dalších komponent do podstavce rozvaděčové skříně. Mohou to být např. jednoduché kabelové managementy a další. Protože pro vnitřní vybavení odpovídá rastr podstavce "Flex Block" horizontálnímu profilu rozvaděčové skříně TS 8, může se použít stejné systémové příslušenství.

Výhodou je i to, že se inovace neomezuje jen na podstavec, ale lze ji použít také pro montáž na střechu rozvaděčových skříní. To znamená, že je zde k dispozici zdokonalené uspořádání kabelů a další možná řešení. Nový systém podstavců Flex Block je dostupný pro všechny rozměry sérií rozvaděčových skříní TS 8 a SE a sahá od rozměrů skříně 400/500mm až po 1.800/500mm (uzavřené, RAL 9005). Varianty uzavřené a s ventilačními otvory se zakrytím pro 600/600mm až 800/1.200mm jsou k dispozici i v odstínu RAL 7035.

Jednoduché zaklapnutí
Montáž systému podstavců se provádí jako obvykle zvenku nebo zevnitř. Bočnice se již nešroubují, ale jednoduše zaklapnou. Při případné přepravě rozvaděčové skříně zdvižným vozíkem lze bočnice rychle sejmout nebo je alternativně "namontovat" až na místě instalace. Stabilní rohové moduly z plastické hmoty mají navíc otvory pro adaptérová pouzdra k upevnění nivelačních noh a dvojitých koleček. Na spodní straně je umístěn další otvor, který kdykoliv umožňuje upevnění rozvaděčové skříně na podlaze.

Také propojení rozvaděčových skříní do řady vedle sebe bylo zjednodušeno. Místo dosavadních dílů pro řadové spojení podstavců se šrouby M8, s jejichž pomocí byli podstavce spojeny, se používají speciální spony pro řadové propojení. Spony spojují rohové díly Flex Block. Tyto prvky pro řadové propojení z polyamidu zesíleného skleněnými vlákny lze rovněž zasunout zezadu do rohových modulů bez použití nářadí, takže umožňují stabilní propojení více rozvaděčových skříní. Nový systém pro rychlou montáž z plastu bude k dispozici výrobcům rozvaděčů od srpna 2012 souběžně s dosavadním programem podstavců z ocelového plechu.





 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933