Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

R4M#39: Jaká bude definice chudých a bohatých?


Document Actions
R4M#39: Jaká bude definice chudých a bohatých?
Co bude novou hodnotou po dosavadní, co nás rozděluje dnes? Filozofickou otázku jsme položili v této epizodě! Snad zůstane něco pravdy na tom, že bohatý bude ten, kdo se dokáže seberealizovat a to bez ohledu na materiální svět. Ten se nám totiž změní k nepoznání!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.10.2017
reklama







Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...


Zdeněk Havelka (A-21)
To je otázka co bude práce, kdo bude žít v systému,... já si myslím, že scénářů je spousta, může vzniknout i kryptoekonomika, která bude mimo státy. Lidi budou třeba z nějakého hlediska naprosto chudí, z jiného hlediska naprosto bohatí. Budou oligarchické ekonomiky alá Rusko, kde je spousta bohatých, ale i spousta chudých. Těžko zobecnit, jsou země, které jsou nastavené na trošku jiné hodnoty, tak jsou na tom lidi relativně dobře zdravotně, psychicky, já bych… tak určitě chudá bude střední třída klasická, která nese demokratickou společnost, tak ta bude nějakým způsobem erodovat.



Otto Havle (www.fccps.cz)
Pocit bohatství je relativní, podle toho, jak vypadá vaše okolí, když bydlíte ve čtvrti, kde jste chudý mezi bohatými, tak se cítíte chudý a naopak. Takže si myslím že tohle bude vždycky relativní.


Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
Chudoba a bohatství v nové době by se dalo říct, že bude záviset na možnosti a svobodě rozhodování o tom, co chci dělat, kdy to chci dělat a jakým způsobem. Myslím si, že v tom bude největší potenciál, možnost se rozhodnout, co je pro mě v daném okamžiku optimální. To si myslím, že to bude hlavní bohatství a to, že dnes dobře víme, že během následujících 8-10 let tady bude zapotřebí vytvořit obrovské penzum volnočasových aktivit, protože ve spoustě oborů a odvětví bude nasazení lidské síly ubývat a bude možné je v oblasti služeb je nějak uspokojovat. O tom si myslím, že v tom bude spočívat bohatství, o svobodě se rozhodnout jak chci pracovat, trávit volný čas a eventuálně se dál rozvíjet.


Martin Lahoda (www.phoenixcontact.cz)
Asi to nebude v tom, kolik kdo vlastní věcí, to nebude správná míra bohatství, ale zřejmě to bude o možnosti jak si vychutnat život, bude se platit víc a víc za zážitky, bohatství bude zřejmě v tom, dovolit si určitý zážitek.


Jan Řehák (www.hwgroup.cz)
Všichni tady hovoří o tom, že cenu budou mít data. Ale jaká data? Vybraná, specifická, aplikovatelná, to ví lidi, kteří ví jak to aplikovat. Tzn., lidi z businessu. Já bych zůstal u standardního modelu. I v nové ekonomice budou mít stále moc hlavně peníze.


Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
Když se budeme bavit o západní civilizaci nejen Evropské, ale i Spojených státech a jiných vyspělých zemí, tak tam chudoba tak jak jí znali naši pradědečkové neexistuje. Teď se mluví dokonce o tom, že se začne nebo už se zavádí testování základního bezpodmínečného příjmu, že ti přijdou peníze, abys měl na základní věci co potřebuješ a nemusíš vůbec pracovat. Pokud spějeme ke společnosti, kde lidská práce není vůbec důležitá, tak to jinými slovy znamená, že člověk bude život prožívat buď ze zkoumání něčeho, zábavě a lenošení, nebude umírat hlady a základní věci bude mít k dispozici.
Vedle toho jsme si říkali, že přichází doba, kde vítěz bere vše a taková doba monopolů, když se díváš i na to, co se děje v příjmech, tak se rozevírají nůžky toho, co má běžný člověk (90% občanů západních zemí) a mezi tím, co mají lidé, co jsou bohatí. Jakoby pomyslně mizela střední třída, aby všichni, co mají dost k tomu, aby se jim žilo dobře a pak jsou lidé, kteří jsou neskutečně bohatí a to jsou vlastníci firem, které berou všechno. Možná, že to bude vypadat takhle.



Jan Rollo (www.sysgo.com)
Tam určitě vznikne evropská směrnice o přiměřenosti odměny pro pracovníky. Někdo to určí a hotovo. Bůh ví, jestli už něco takového nemají. Slovo chudoba, myslím si, že z evropského slovníku jako pojmenování pro nějaký ekonomický stav skupiny osob to zmizí, nebo bude minimálně cenzurováno.



Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
Asi i z minula z historie převažuje názor a pocit, že bohatý je ten, kdo má hodně peněz, kdo má ať už movité, nebo nemovité statky. Myslím si, že s rozvojem digitálního věku, určitě informace budou nabírat na ceně, bude to to nejklíčovější pro další rozhodování. Svým způsobem klasický blahobyt. Kdo bude mít informace a bude s nimi umět dobře pracovat, tomu se to asi i povede lépe. Na druhou stranu, je to hodně široké téma a nechtěl bych se pouštět do diskusí a filozofických úvah,  protože je celá řada lidí, pro které ani toto nebude nic znamenat a pro které bude největší bohatství, když budou moci žít v hlubokých lesích v klidu na opuštěných místech planety. Těžko říct, obecně platí to, že informace budou mít do budoucna velkou cenu a lidstvo se nejspíše podle toho bude rozdělovat na bohatší a chudší.



SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ
VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933