Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje, Měření

Co je to kalibrace měřicího přístroje?

  • 10.04.2015
Co je to kalibrace měřicího přístroje?
Kalibrace je soubor činností, kterým se ověří, s jakou odchylkou od skutečné hodnoty přístroj měří příslušnou veličinu. Jde o prokázání, že pracovní měřidlo je včleněno do určitého, obecně uznávaného metrologického systému. S čím se hodnoty naměřené měřícím přístrojem srovnávají?

O motorech #4: Co lze na motorech měřit obyčejným multimetrem?

  • 3.04.2015
O motorech #4: Co lze na motorech měřit obyčejným multimetrem?
Co můžeme měřit obyčejným multimetrem na vinutích, pokud motor nemá výkon? Tuto otázku jsme položili Lubomíru Kastnerovi, zkušebnímu a reklamačnímu technikovi elektromotorů. Multimetrem změříme proud, napětí či odpor. Řadu problémů ale toto jednoduché měření neodhalí. V čtvrtém díle seriálu o elektromotorech se dozvíme, proč raději používat výkonnější měřidla.

Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?

  • 2.04.2015
Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?
Kalibrace pracovních měřidel je podle zákona o metrologii oprávněn provádět každý subjekt, který disponuje k tomu nezbytným vybavením. Tím jsou zejména etalony, které jsou vhodné pro zajištění metrologické návaznosti pracovních měřidel při dodržení principů metrologické návaznosti. Na čem jsou zavislé ostatní aspekty kalibrace?

Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?

  • 27.03.2015
Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?
Uživatelé pracovních měřidel si návaznost používaných pracovních měřidel mohou zajistit sami pomocí etalonů kalibrovaných Českým metrologickým institutem. Dále s pomocí jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI, nebo na etalony zahraničních subjektů se srovnatelnou metrologickou úrovní. Co je třeba zvážit při volbě z těchto možností?

Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?

  • 18.03.2015
Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?
Dobu platnosti kalibrace přístroje stanovuje sám jeho uživatel. Pouze on je totiž zodpovědný za jeho správnou funkci. Během stanoveného intervalu přitom musí být měřidlo schopno měřit s přesností dostatečnou pro předmětné měření. K čemu musí uživatel přístroje při stanovování lhůty přihlédnout?

Co je to metrologický řád?

  • 13.03.2015
Co je to metrologický řád?
Metrologický řád by měl obsahovat pokyny a postupy, vedoucí k tomu, aby výsledky měření prováděných revizními měřicími přístroji byly hodnověrné a nezpochybnitelné. V prvé řadě by měl obsahovat seznam přístrojů používaných pro revizní činnost se stanovením jejich kalibrační lhůty, případně s odůvodněním, proč byla takto stanovena. Jak má zpracování řádu vypadat?

Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2

  • 6.03.2015
Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2
U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí. V důsledku tohoto ustanovení se kontroluje výstupní napětí dobíjecích zdrojů, napáječů různých elektrických zařízení a dalších zařízení. Jak probíhá například revize síťového dobíjecího zdroje k mobilnímu telefonu?

SCHRACK: Vizualizace naměřených dat při analýze elektrických veličin

  • 19.01.2015
SCHRACK: Vizualizace naměřených dat při analýze elektrických veličin
V rámci dálkového odečtu dat a následné analýzy naměřených hodnot nabízí Schrack Technik široký sortiment elektroměrů pro domácnosti, průmysl, polyfunkční objekty, fotovoltaiku a obnovitelné zdroje, železniční trakci a elektromobilitu. V sortimentu nalezneme moderní inteligentní přístroje s možností dálkového odečtu dat a analyzátorů elektrické sítě. Výsledné hodnoty je přitom třeba určitým způsobem sestavit a zobrazit. Více o vizualizaci naměřených dat se dozvíte v tomto článku.

GHV: Klešťové měřiče uzemnění a analyzátory kvality elektrické energie

  • 4.12.2014
GHV: Klešťové měřiče uzemnění a analyzátory kvality elektrické energie
Společnost GHV Trading představuje třetí generaci klešťových měřičů uzemnění C.A 6416 a C.A 6417 a analyzátory kvality elektrické energie C.A 8336 se sadou 4 kusů pružných převodníků MA193. Přístroje jsou z dílny francouzské firmy Chauvin Arnoux. Inovací klešťových měřičů uzemnění je přehledný multiparametrický OLED displej dobře čitelný ve všech světelných podmínkách a ze všech stran. Podrobnosti o nových přístrojích se dozvíte v tomto článku.

Měřicí přístroje pro měření impedance poruchové smyčky

  • 11.11.2014
Měřicí přístroje pro měření impedance poruchové smyčky
Jaké přístroje se používají pro měření impedance poruchové smyčky? Jaké mají parametry a funkce? Do jakých situací jsou určené? Jaké přístroje se používají pro účely měření impedance v obvodech jištěných prvky s vysokými vybavovacími proudy? A k čemu slouží takzvaná „čtyřvodičová metoda“? Odpovědi na otázky a další informace o měření impedance poruchové smyčky se dozvíte v tomto článku.

Infračervená kamera a vibrometr Fluke pro odhalení problémů při výrobě

  • 12.09.2014
Infračervená kamera a vibrometr Fluke pro odhalení problémů při výrobě
Mezi nejpraktičtější ukazatele hrozícího problému při výrobě patří teplota a vibrace. Většina mechanických součástek vydává za normálního provozu určité množství tepla a vibrací. Nadměrné množství tepla, podchlazení nebo vibrace mohou ukazovat na některé problémy v pozadí, které lze napravit dříve, než dojde k poruše a zastavení výroby. Infračervená kamera Fluke Ti400 a vibrometr Fluke 805 pomáhají měřit teplotu a vibrace. Z naměřených dat lze poté zjistit, o jaký problém se jedná a jak jej vyřešit.

Přístroje Fluke 712B a 714B pro teplotní měření a kalibraci

  • 4.04.2014
Přístroje Fluke 712B a 714B pro teplotní měření a kalibraci
Přístroje Fluke 712B a 714B jsou navrženy jak pro jednoduché a snadné použití, tak i s důrazem na vysokou přesnost měření. Jsou určené primárně pro zpracovatelský průmysl zahrnující plyn a rafinaci ropy, chemické procesy, zpracování vlákniny a papíru, potravin a nápojů, dále energetický, vodohospodářský a odpadní průmysl. Využívat je budou nejčastěji technici údržby, procesní kontroloři a správci výrobních technologií.

ABB Elektroměry #4: Sběrnice M-bus

  • 26.08.2013
ABB Elektroměry #4: Sběrnice M-bus
ABB myslí u svých elektroměrů nejen na co nejpřesnější měření nebo možnost programování, ale i na dálkový odečet dat. K tomu slouží jednoduchý nevelký adaptér, který je potřeba montovat vždy na správnou stranu elektroměru, kde jsou vyvedeny infračervené porty. Sériový komunikační adaptér umožňuje sériovou datovou komunikaci mezi elektroměrem a systémem automatického načítání elektroměrů.

ABB Elektroměry #3: OD 1365

  • 12.08.2013
ABB Elektroměry #3: OD 1365
Řada elektroměrů ODIN přestavuje základní elektroměry pro instalaci do jednofázových nebo trojfázových(4vodičových)napájecích sítí. Elektroměry jsou namontovány na lištu DIN a jsou vhodné pro instalaci do distribučních rozvaděčů a malých rozvodnic. Tyto přístroje jsou určeny pro měření činné energie. Elektroměr OD1365 je dvoumodulový. Co vše zvládne měřit a jaké jsou výhody?

ABB ELSYNN: Elektroměry #7, DBM 23000

  • 31.07.2013
ABB ELSYNN: Elektroměry #7, DBM 23000
Je zde další pokračování seriálu o elektroměrech. Tentokrát se podíváme na elektroměr označovaný jako DBM 23000. Elektroměr patří pod novou řadu přístrojů Delta-plus, ta je oproti staré řadě Delta vylepšena komfortnějším měřením a má široké rozpětí napětí. Elektroměr obsahuje kódovací klíč a uživatel tak zaplatí jen přístroj s měřením, které využije.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933