Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

LAPP: Uplatnění prvků Průmysl 4.0 v praxi


Document Actions
LAPP: Uplatnění prvků Průmysl 4.0 v praxi
O tom, jak koresponduje dnes tolik skloňovaný pojem Průmysl 4.0 se značkou LAPP KABEL, jedním z největších světových výrobců kabelů, jsme na MSV 2016 hovořili s Matějem Juráskem. V tomto videozáznamu se dozvíte na jakém vývoji výrobní linky ve spojení se Smart Factory, se tento výrobce podílí. A věřte, že Lapp žádné obaly na vizitky vyrábět v budoucnu nebude! Víte, že stávající konfigurátor konektorů EPIC je v podstatě implementace principu Industry 4.0 přímo do praxe?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.11.2016


O uplatnění prvků Průmyslu 4.0. v praxi jsme si povídali na MSV 2016 s produktovým manažerem společnosti Lapp Kabel.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv
Společnost Lapp Kabel vyrábí kabely, jde o světového leadera v tomto oboru. Ovšem dnes budeme mít paradoxně jiné téma než jsou kabely. Opravdu to nebude o kabelech, ale o tom, jak Lapp Kabel souvisí s Průmyslem 4.0.
Vítám Matěje Juráska ze společnosti Lapp Kabel.
Pane Jurásku, objasníte mi několik bodů? Jak Lapp Kabel, který sice vyrábí typické produkty do průmyslu, souvisí s Industry 4.0?

Matěj Jurásek
Lapp Kabel se zapojuje do celé řady činností, které právě úzce souvisí s Industry 4.0. Jedna z nich, které bych spíš dal na vývojovou úroveň, se jmenuje Smart Factory. Jde o vývoj výrobní linky, která bude na modulárním principu. Bude ukazovat a prokazovat výhody Industry 4.0 v praxi. V tomto projektu jsme zapojeni s celou řadou výrobců a hlavních leaderů na trhu automatizace a snažíme se společnou cestou právě dojít k nějakému finálnímu řešení.
Cílem je se také poučit z toho, jaké jsou nynější principy, co potřebujeme do budoucna a pokus nějak uchytit Smart Factory respektive výrobní linku tak, aby byla modulární. Aby dokázala vyrábět rychlostí sériové výroby nicméně individuální výrobky.

Naše hlavní role je v podstatě jeden jediný modul. Ten se zabývá kontrolou a jakostí právě vyrobených produktů. Těmi produkty (v tomto zadání) jsou pouzdra na vizitky a hlavním cílem je, aby si zákazník, který přijde k této výrobní lince mohl navolit, jak barvu, QR kód, kde bude uložené jeho vlastní jméno a další parametry.

Následně celá výrobní linka bez nějakého zásahu personálu nebo jiného člověka dokázala vyrobit finální produkt zcela sama. A ještě při požadované jakosti. Když se na to podíváme, jaké zkušenosti z toho projektu můžeme nabrat, tak je to samozřejmě hlavně modularita, která se nám povedla. Celý projekt je limitován 160 dny a za těchto 160 dnů jsme museli vyrobit výrobní linku, která bude právě schopná v koncepci Industry 4.0, ale z dosavadních technologií.

Elektrika.tv
Takže v tomhle duchu budete mít i vaši výrobu koncipovanou?

Matěj Jurásek
Tak samozřejmě, myslím si, že v Industry 4.0 k principu téhle výroby směřujeme úplně všichni. Respektive, chtěli bychom.

Elektrika.tv
Mluvil jste o těch vizitkách, možná bude divák zaskočen tím, že Lapp Kabel mluví o nějakém obalu na vizitky.

Matěj Jurásek
Tak určitě neplánujeme, že změníme výrobu z kabelů a kabelového příslušenství pouze na vizitky, nicméně byl to takový projekt, kde bylo zadání jednoduché, ale celá realizace byla složitá a potýkala se se spoustou problémů.


Elektrika.tv
Vy jste mluvil o projektu Smart Factory, myslíte si, že to bude nějaký předvoj toho Industry, nebo ten, kdo se dneska zapojí do Smart Factory, tak už se částečně připravuje na standard Průmyslu 4.0?

Matěj Jurásek
No myslím si, že to je o zralosti podniku.

Elektrika.tv
Je to takový předstupeň?

Matěj Jurásek
Ano, je to takový předstupeň a Smart Factory je v podstatě ... Vezmeme to od začátku ... Zákazník si bude moci  virtuálně nebo pomocí online nástroje zvolit produkt, konfigurovat jej a výsledkem bude, že celá výrobní linka bez zásahu člověka bez rychlosti přenastavování výrobních procesů dokáže ten produkt spojit i s logistickým procesem a doručit až přímo zákazníkovi do rukou. To si myslím, že k tomuto směřujeme všichni.

Elektrika.tv
No dobře, ale konfigurátor už nějaký máte. Sám jsem ho loni zkoušel.

Matěj Jurásek
Ano, máme konfigurátor konektorů EPIC (v němčině) a česky vyhledávač kabelové konfekce.

Elektrika.tv
A dá se nějak popsat nějaký kontrast toho, co dneska umí a co by mohl umět v té nové digitální době?

Matěj Jurásek
Když se podíváme na tento konfigurátor, tak řekl bych, že je to taková implementace principu Industry 4.0 přímo do praxe. Zákazník si navrhne pomocí online nástroje konfigurátoru svůj konektor podle svých představ, kde bude rozložení vývodek, velikost vývodek, kde bude počet pinů, proudové zatížení, ... přesně takové, které mu bude odpovídat. Z tohoto pohledu jsme se dostali do principu Industry 4.0. Od zadání toho konektoru po jeho výslednou realizaci, zabalení a vytisknutí adresy není potřeba žádného zaměstnance.
Jediní zaměstatnanci, kteří tu jsou, kontrolují, jestli ten daný balíček bude opravdu poslán na adresu kam má být poslán, jestli je ve správném voze a to je zatím jediná činnost, kterou tady člověk musí provést.

Když vezmu kontrast, tady k tomuto konfigurárotu, tak jsou to vyhledavače. Protože vyhledavač dokáže vyhledat pouze vhodný produkt, podle parametrů, které si zadáme, ale vyhledává z aktuálního sortimentu našeho portfólia. Pokud bychom se dostali opět ke konfigurátoru, tak se opět přibližujeme k Industry 4.0 tím, že zákazník si zvolí něco, co my nemáme. Nicméně si navolí přesně podle potřeb dejme tomu datový propoj, který bude mít vzdálenost, který bude mít požadované kategorie, osazený požadovanými konektory, z materiálů, které si sám zvolí a výrobní linka tento propoj vyrobí a zašle ho zákazníkovi přímo na míru.

Elektrika.tv
Dnes ten konfigurátor vlastně vybírá z 10 000 položek, které má Lapp Kabel k dispozici ve světě. A ten nový systém by tedy měl pracovat více v reálném čase, on nebude ukazovat tento sklad, ale bude přímo zadávat do výroby.

Matěj Jurásek
Tady bych to právě trochu objasnil ... To, co Vy říkáte, je vyhledavač. U nás je konfigurátor něco, co vytváří něco nového. Vyhledavač pouze vyhledá v aktuálním sortimentu, to si Vás dovolím poopravit, máme 40 tisíc položek, ze kterých vyhledá vhodný produkt. Pokud ho nenalezne, musí zákazník bohužel kontaktovat naše zákaznické centrum, vhodné odborníky, což jsme v tomhle případě my, jako produkt manažeři. Ti mají na starosti určitou sortu produktů. A na základě zákaznických požadavků se zasílají do našeho výrobního podniku data, podle kterých se vyrábí daná série. Celý proces by se dal i krásně zjednodušit, a právě to je demonstrované na konfigurátoru těch konektorů, které jsem zmínil, kde si dokáže bez zásahu člověka zákazník nakonfigurovat výsledný produkt přesně podle svých představ.

Elektrika.tv
Tak to by nakonec mělo nějak splynout, ne? Jako vyhledávač a konfigurátor v jednom. Jeden nástroj vlastně. Mně to připadá, když ho nenajdu, tak si ho nechám vyrobit.

Matěj Jurásek
To by bylo ideální. K tomu potřebujeme právě postoupit dál a postoupit právě do té úrovně Industry 4.0.

Elektrika.tv
Dobře, už to nabírá hezký obraz, už si to dokáži představit, jak to bude fungovat. Jaká by tedy měla být ta finální, konečná podoba, kdybychom se posunuli třeba o 5 let dál. Tak jak byste viděl, že to bude ten člověk ovládat? On vezme Iphone a řekne „Hey Siri, I would like kabel ...“ a řekne typ, nebo jaká je Vaše představa?

Matěj Jurásek
Moje představa je, že řekne „Hey Siri ... „ a zbytek bude česky :D a zadá si přesně jako u toho konfigurátoru potřebné údaje, které musí daný způsob splňovat a na základě těchto produktů právě už daný výrobní závod, protože každý výrobní závod je zaměřený na trochu jiné produkty, dokáže vyrobit produkt přesně podle zákazníkovi představy. Nicméně to bude spojené i s logistickým procesem, takže následně z produkční linky půjde do skladu a ze skladu potom automaticky vyskladněno zákazníkovi.

Elektrika.tv
Ano. Pane Jurásku, kdybych já nebyl osobně na Oskar-Lapp-Straße a neviděl bych Vaši výrobu, vývojové dílny a neznal hodně vývojářů, tak bych si myslel, že mluvíte o nějaké vědecko-fantastické povídce. Ten trend tam prostě je. Když se podíváme na principy Industry 4.0, tak vlastně s tím koresponduje, takže já osobně jsem zvědav.

Matěj Jurásek
Tak to musím říct, že my všichni. Protože v dnešní době nedokážeme říct, jaká bude budoucnost a co nám nové technologie přinesou. Sám se těším, co bude za 5 let, doufám, že ten převrat a ten zlom bude velký, nedokážeme teď predikovat.


Elektrika.tv
Já si myslím, že Vás budu kontaktovat s kamerou ještě dřív než za 5 let a budete mi říkat, co je nového.

Matěj Jurásek
Velice rádi Vás přivítáme a velice rádi si s Vámi o tom povykládám.

Elektrika.tv

Díky za rozhovor.

Matěj Jurásek
Také děkuji, pěkný den.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů Lapp Kabel

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933