Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

HAKEL: Hlídače izolačního stavu pro střídavé sítě IT


Document Actions
HAKEL: Hlídače izolačního stavu pro střídavé sítě IT
Co vše víte o sítích IT? K čemu je hlídač izolačního stavu? Jak pracuje hlídač izolačního stavu v praxi? Ve kterých případech signalizuje červeně a spíná výstupní kontakt? Jaké se vyrábí související zařízení?
Jiří Reisinger, ze dne: 27.09.2010


Hlídače izolačního stavu sledují odpor izolované sítě IT při ochrannému vodiči PE. Pokud poklesne izolační odpor pod nastavenou hodnotu, reaguje tento přístroj přepnutím výstupu a optickou signalizací. Stavy, které se hodnotou vejdou (odpor vyšší, než nastavená hodnota) do nastaveného limitu, signalizuje hlídač zelenou kontrolkou. V opačném případě svítí výstražná červená.

HAKEL vyrábí a dodává na trh více přístrojů tohoto zaměření. Pro aplikace, kde je zapotřebí monitorovat průběžně tepelné, ev. proudové přetížení IT-transformátoru (především ve zdravotnictví), jsou učeny moduly TOM(Temperature & Overload Module), moduly dálkové signalizace MDS10T-Tango a proudové snímací transformátory TAR… .

Základem celého monitorovacího systému je minimalizace pořizovacích nákladů na principu stavebnice (zákazník si koupí jen to, co potřebuje). Na př. pro jednofázovou IT-soustavu je při možno k jednomu hlídači typu HIS 7… připojit při použití 1 ks modulu TOM a 1 ks TAR až 10 ks modulů MDS bez nutnosti použití dalšího napájecího zdroje. Podobně pro třífázovou IT-soustavu se k jednomu hlídači typu HIS … a sadě MDS (max. 10 ks) připojují 3 ks modulů TOM a 3 ks TAR.


Pro větší náhled kliknout!

o síti IT
V sítích IT musí být živé části izolovány od země nebo spojeny se zemí přes dostatečně vysokou impedanci. Toto spojení může být provedeno buď v nulovém nebo středním bodě sítě nebo v umělém nulovém bodě. Umělý nulový bod může být přímo spojen se zemí, jestliže výsledná impedance proti zemi je při frekvenci sítě dostatečně vysoká. Jestliže nulový nebo střední bod neexistuje, může se přes velkou impedanci uzemnit vodič vedení.
Více zde ...

Pokud se zabýváte návrhem nebo revizemi, určitě vás bude zajímat sortiment tohoto výrobce.

POKUD PRACUJETE V OBORU, máte možnost si zažádat o více informací NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933