Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ELKO EP: Proudová relé společnosti ELKO EP slaví už 20 let


Document Actions
ELKO EP: Proudová relé společnosti ELKO EP slaví už 20 let
Proudová, neboli prioritní, relé patří mezi produktové stálice společnosti ELKO EP. Již 20 let se právem drží mezi top výrobky. Proudová relé hlídají procházející hladinu proudu. Pokud se hladina zvýší, nebo sníží oproti nastavené úrovni, kontakt sepne. Relé se využívají zejména k hlídání souběžného sepnutí 2 spotřebičů s větším proudovým odběrem, kdy bez tohoto hlídání musíme mít předimenzovaný hlavní jistič v domě a zbytečně za něj platíme. Relé také může indikovat stav různých zařízení, a to tím, že zařízení proud odebírá, nebo neodebírá.
Komerční sdělení, ze dne: 8.06.2015


Proudová relé hlídají procházející hladinu proudu. Pokud se hladina výrazně zvýší nebo sníží oproti nastavené úrovni, kontakt sepne. Jednou možností měření proudu je přímé připojením vodičů na svorky (viz obrázek 1), druhou možností je provlečení vodiče proudovým transformátorem výrobku (viz obrázek 2 a obrázek 3).



Obrázek 1: PRI-51

Proudová relé se používají ke sledování průchodu toku proudu (zásuvkového obvodu). Pokud poklesne pod nastavenou úroveň, relé vyhodnotí tuto informaci tak, že se jedná o zbytkové spotřebiče (nabíječky na telefon apod.) a okruh se vypne.



Obrázek 2: PRI-52

Využívají se zejména k hlídání zkratu průmyslových světel při osvětlení areálů, kdy poklesem proudu (vlivem poruchy světel nebo jejich nefunkčnosti) přepne kontakt, který sepne GSM bránu a ta informuje servis.



Obrázek 3: PRI-32

V domácnosti se často stává, že pokud sepnete dva spotřebiče najednou (třeba rychlovarnou konvici a vytápění), tak vypadne jistič. Takové situaci lze předejít použitím proudových relé.

Standardně jsou používány v modulové verzi s instalací do rozvaděče v několika hlídaných rozsazích do 32A. Pokud je však požadavek hlídat vyšší proudové hodnoty, používáme v zapojení proudový transformátor SR, který umožní hlídat proudy až do 500A.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů ELKO EP zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELKO EP, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Krátké zastavení nad katalogem českého renomovaného výrobce relé, jehož produkty se dodávají dlouhá léta nejen na český trh, ale i do dalších sedmdesáti zemí světa. Nalezneme široký sortiment různých relé od časových po speciální. Ale také termostaty a napájecí zdroje. Vše je přehledně prezentováno s fotkami, jednoduchými technickými popisy a schématy zapojení. Více sledujte zde ...
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933