Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

ELEKTROKOMPONENTY: Komplet EK STUDNA a regulace hladiny vody ve vrtech a studnách


Document Actions
ELEKTROKOMPONENTY: Komplet EK STUDNA a regulace hladiny vody ve vrtech a studnách
Jedna z oblastí, kterou se firma ELEKTROKOMPONENTY AZ (ékáčka) zabývá, je regulace hladin vodivých. Z praktického pohledu je nejčastější aplikací zabezpečení čerpadla ve studni nebo vrtu, aby nešlo "na sucho" a nedošlo tak k jeho nenávratnému poškození ...
Komerční sdělení, ze dne: 22.02.2011
reklama

 

Jedna z oblastí, kterou se firma ELEKTROKOMPONENTY AZ (ékáčka) zabývá, je regulace hladin vodivých. Z praktického pohledu je nejčastější aplikací zabezpečení čerpadla ve studni nebo vrtu, aby nešlo "na sucho" a nedošlo tak k jeho nenávratnému poškození. V tomto případě se hlídá jedna úroveň hladiny vody těsně nad čerpadlem. Nesmí dojít k podčerpání, čerpadlo musí zůstat trvale ponořené ve vodě. Technickým řešením je regulace vyprazdňování studny s použitím hladinového relé a dvou sond s vodivými elektrodami. Pro takové řešení se dodává tzv. Komplet EKO (hladinové relé + dvě sondy).


Hladinové relé EK 72 240 Detekční elektroda DS1

Jakmile kapalina dosáhne elektrody MIN, relé začne být buzeno. Po vyčerpání kapaliny do té míry, že hladina klesne pod úroveň elektrody MIN, relé přestane být buzeno (udržování hladiny).

Elektroda COM (propojená s MAX) je referenční. Celý princip fungování hladinového relé je založený na měření vodivosti elektrického obvodu mezi elektrodami. Podle typu kapaliny se nastavuje citlivost relé v rozsahu 5 až 150kΩ. U vody se citlivost mění v závislosti na obsahu minerálních látek. Nekritičtější bývá dešťová voda, která má velmi malou vodivost.

Pokud je potřeba ve studni nebo vrtu regulovat i maximální hladinu, aby nedošlo k přeplnění, je nutné použít zapojení hladinového relé se třemi sondami: MAX (maximální hladina), MIN (minimální hladina), COM (referenční sonda, přes níž se uzavírá elektrický obvod).

Jakmile kapalina dosáhne elektrody MAX, relé začne být buzeno. Po vyčerpání kapaliny do té míry, že hladina klesne pod úroveň elektrody MIN, relé přestane být buzeno. Elektroda COM je referenční. V tomto případě regulujeme vodní sloupec mezi minimální a maximální povolenou úrovní a zároveň i chráníme čerpadlo proti poškození chodem "na sucho".

Firma Elektrokomponenty AZ navíc nabízí kompletní řešení v podobě hladinového relé a ministykače pro ovládání čerpadla v plastové skříňce s krytím IP55, která umožňuje umístění přímo do vrtu. Součástí kompletu EK STUDNA jsou i 3 detekční elektrody.

Zde se můžete podívat na video ...

Komplexnější aplikací je současné hlídání vyprazdňování vrtu a plnění zásobní nádrže. Hladinové relé umožňuje volbu funkce: vyprazdňování/plnění. U hladinového relé pro regulaci studny tedy použijeme funkci vyprazdňování a na hladinovém relé pro regulaci vody v nádrži nastavíme funkci plnění.

Jsou použita dvě hladinová relé a jednoduchá logika v zapojení pro vzájemné blokování, aby nedošlo k plnění nádrže, pokud je naplněná, a naopak dočerpávání z vrtu, pokud v něm není dostatek vody.

Jakmile ve vrtu hladina dosáhne úrovně MAX, hladinové relé spustí čerpadlo a to začne vrt vyprazdňovat a plnit zásobní nádrž.

Jakmile hladina v zásobní nádrži klesne pod úroveň MIN, spustí se čerpadlo pro dočerpání vody.


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933