Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ČVUT v Praze a VUT v Brně iniciovaly novou platformu spolupráce technických vysokých škol


Document Actions
ČVUT v Praze a VUT v Brně iniciovaly novou platformu spolupráce technických vysokých škol
Rektor Českého vysokého učení technického v Praze Petr Konvalinka a rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Štěpánek podepsali memorandum o spolupráci obou univerzit. Jedním z výstupů společného jednání zástupců vedení je také vytvoření platformy veřejných technických vysokých škol v ČR. Se vznikem platformy bude seznámeno také Fórum průmyslu a vysokých škol, aby se začaly hledat možnosti spolupráce firem a technických vysokých škol v oblasti rozvoje lidských zdrojů a vědy a výzkumu.
Komerční sdělení, ze dne: 28.05.2015
reklama


Cílem platformy je spolupráce veřejných technických vysokých škol v ČR pro posilování dlouhodobé konkurenceschopnosti českého průmyslu výchovou kvalitních absolventů vysokých škol technického směru. „Sledujeme zvyšování prestiže technického vzdělávání, podporu a prosazování zájmů technických škol, a to ve vztahu k postavení a působnosti orgánů stání správy, průmyslových partnerů i aplikační sféry,“ řekl rektor ČVUT v Praze Petr Konvalinka.

Společným dopisem proto oba rektoři oslovují rektory dalších technických veřejných vysokých škol v ČR a informují je o vzniku platformy a o možnosti připojení se. „Vzájemnou diskuzí a společným postupem všech partnerů bychom mohli zvýšit možnost ovlivnit některé, pro technické univerzity významné, aktivity naší činnosti,“ dodává rektor VUT v Brně Petr Štěpánek.

Se vznikem platformy bude seznámeno také Fórum průmyslu a vysokých škol, aby se začaly hledat možnosti spolupráce firem a technických vysokých škol v oblasti rozvoje lidských zdrojů a vědy a výzkumu.

Obě vysoké školy chtějí společným postupem bránit snahám o snižování autonomie vysokých škol a nárůstu administrativy. Deklarují také společný zájem o účelné využívání již pořízené infrastruktury a dohodly se na společném koordinovaném postupu při pořizování nových infrastrukturních celků. Dojde k zahájení jednání na přípravě minimálně jednoho společného doktorského studijního programu v anglickém jazyce. A v neposlední řadě chtějí obě univerzity spolupracovat v rámci centralizovaných projektů MŠMT.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933