Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Jste připraveni na novinku ITI 2006?


Document Actions
Jste připraveni na novinku ITI 2006?
Kdo z vás ví, jak se jej dotknou změny na ITI? Dne 1. července 2005 nabyl účinnosti zákon č.251/2005 Sb., o inspekci práce a zákon č. 253/2005 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, kterým se mj. změnil zákon č. 174/1968 Sb., rovněž tím dnem byl zrušen Český úřad bezpečnosti práce a Inspektoráty bezpečnosti práce.
Miroslav Minařík, ze dne: 7.01.2006
reklama

Přišlo nám do redakce již několik dotazů k uvedenému textu, který je oficiálně zveřejněn na stránkách ITI.

Aktuální informace z 6.1.2006

Dne 1. července 2005 nabyl účinnosti zákon č.251/2005 Sb., o inspekci práce a zákon č. 253/2005 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, kterým se mj. změnil zákon č. 174/1968 Sb., rovněž tím dnem byl zrušen Český úřad bezpečnosti práce a Inspektoráty bezpečnosti práce.

V praxi to znamená,
že Institut technické inspekce Praha bude od 1. 1. 2006 jako organizace státního odborného dozoru, v souladu se stávajícím zněním zákona č. 174/1968 Sb., nahradí činnosti „orgánu dozoru“ uváděné ve vyhláškách č. 18, 19, 20 a 21/1979 Sb., v platném znění. Tedy veškeré činnosti dle uvedených vyhlášek dosud vykonávané ČÚBP v oblasti vyhrazených technických zařízeních, přecházejí tímto dnem na Institut technické inspekce Praha. Výjimky ze vzdělání uděluje orgán inspekce práce jako orgán státní správy.

Zejména se jedná o část, kdy podle § 6a odst. 1 písm. b) organizace státního odborného dozoru (Institut technické inspekce Praha) při provádění dozoru nad bezpečností vyhrazených technických zařízení ve stanovených případech provádějí prohlídky, řídí a vyhodnocují zkoušky, kterými osvědčují, zda vyhrazená technická zařízení a materiály použité k jejich zhotovení splňují požadavky předpisů o zajištění bezpečnosti technických zařízení a ve stanovených případech potvrzují úspěšné výsledky zkoušek.

Vydání souhlasu k předání zařízení odběrateli
Vydání souhlasu k předání zařízení odběrateli v souladu s výše uvedenými vyhláškami je podmíněno podáním žádosti o vydání „Stanoviska“ na kterékoliv pobočce Institutu technické inspekce Praha nejméně 15 dnů před předáním.

Vydání „souhlasu“ k předání zařízení odběrateli provede Institut technické inspekce Praha vydáním „Stanoviska“.

Veškeré úkony jsou zpoplatněny dle vyhlášky MPSV č. 398/2001 Sb., v platném znění, ze dne 24. 10. 2001.

Jak se dotkne tato situace vaší činnosti?

Otevřená diskuze zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933