Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Zvyšování cen elektřiny je nehorázné, k zdražování není důvod


Document Actions
Zvyšování cen elektřiny je nehorázné, k zdražování není důvod
Podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) si české domácnosti i firmy v příštím roce opět výrazně připlatí za elektrickou energii. ČEZ a Pražská energetika dodají domácnostem elektřinu za ...
Komerční sdělení, ze dne: 28.11.2008
reklama

... ceny vyšší o 9,9 procenta než letos, společnost E.ON dokonce o 16,4 procenta dráž. Firmy si připlatí u ČEZ o 9,4 procenta, u Pražské energetiky o 14,4 a u E.ON až o 18 procent více.

Podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) si české domácnosti i firmy v příštím roce opět výrazně připlatí za elektrickou energii. ČEZ a Pražská energetika dodají domácnostem elektřinu za ceny vyšší o 9,9 procenta než letos, společnost E.ON dokonce o 16,4 procenta dráž. Firmy si připlatí u ČEZ o 9,4 procenta, u Pražské energetiky o 14,4 a u E.ON až o 18 procent více.

Hospodářská komora České republiky považuje plánovaný nárůst cen elektřiny za neodůvodněný. „Zvyšování cen elektřiny je nehorázné a téměř sprosté vůči všem spotřebitelům, kteří se nemohou nijak bránit a elektřinu potřebují,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. „Zejména když klesají ceny ropy a uhlí, nevidíme žádný důvod k dalšímu zvyšování cen,“ dodal Petr Kužel.

Hospodářská komora České republiky vidí v neodůvodnitelném nárůstu cen elektrické energie monopolní postavení dodavatelů v jednotlivých oblastech. Například státní společnost ČEZ každoročně generuje růst čistého zisku v řádu desítek procent. Tyto peníze od drobných plátců, ale i firem pak následné používá ke své masivní investiční expanzi.

„Energetici si vždy najdou nějaký důvod ke zvyšování cen. Dříve energetici odůvodňovali růst cen zejména situací na trhu s ropou. Cena ropy nyní klesla na třetinu, ale elektřina má přesto nadále růst. Je to špatná zpráva pro naše firmy, které se v současné době potýkají již s prvními dopady útlumu světové ekonomiky“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. „Vyzýváme proto znovu vládu, aby se zabývala zvyšováním cen elektřiny v České republice, podobně jako již dříve deklarovala, že se bude zabývat situací na trhu s plynem, a realizovala příslušná opatření k zamezení dalšího růstu cen, která tvrdě dopadají na tuzemské spotřebitele,“ dodal Petr Kužel.

Jiří Štefek

 

Více v diskusi zde
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,10429.0.html

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933