Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Který cech elektro bude vystupovat za všechny?


Document Actions
Článek
Na brněnské OHK se 15.2.2001 sešli nejen moravští elektrotechnici pobouření překvapující zprávou o "jediném vyvoleném elektrotechnickém společenstvu".
Miroslav Minařík, ze dne: 19.02.2001
reklama

Ve 14 hodin se rychle zaplnil velký zasedací sál OHK na brněnském výstavišti. Tuto schůzku řídila Ing. Matějková. Přítomní hosté jsou vypsání pod článkem.

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Hlavním bodem mělo být vysvětlení volby jediného "profesního společenstva", kterým je dnes dle HK právě ESČ. Podmínky pro zvolení byly takové, že uvedené společenstvo musí mít členy nejméně v osmi krajích a samozřejmě být členem HK ČR. Ovšem dle názoru většiny se při připravované volbě "jediného profesního společenstva" se vyjma příznivců ESČ záměrně vynechal zbytek světa. Milan Bureš (cechmistr EŽS Brno) dokladoval snahy dozvědět se o těchto chystaných krocích. Viceprezident HK ČR tuto skutečnost obhajoval argumenty, že HK není povinno poskytovat informace nečlenům a že ze strany HK byla při volbě "jediného profesního společenstva" dodržena litera zákona. Bezpochyby byla, že se tato volba opírá pouze o literu zákona a jinak je skrz naskrz nedemokratická, o tom ovšem již ze strany HK nepadla zmínka. Tato skutečnost spíše degraduje činnost HK, která brání svého člena, byť ten v očích veřejnosti ztratil autoritu u mnohých již dávno.
Tato problematika je poměrně složitá, vyžaduje jednak legislativní znalosti a také sahá do historie. Předpokládejme, že za stolem sedí lidé znalí stávajících legislativních možností a proti nim sedí převážně odborníci znalí oboru elektrotechnického. Pokusím se zde přetransformovat kus záznamu z diktafonu.

Jde o přetisk mluveného slova, takže bez intonace to může mít zavádějící tvar.

Zkraje jsme se dozvěděli, na otázku jak je možné, že se najednou z ničeho nic objeví zpráva o vyvoleném společenstvu "určitě jste všichni dostali, určitě jste všichni připomínkovali, všechny informace jsou přece na Internetu" (ovšem EŽS Brno je na Internetu jako jediný cech v ČR déle než dva roky a přes to HK o něm neví), dodržena litera zákona, existuje více 35.000 registrovaných cechů a v silách HK nebylo možné všechny oslovit.

František Holec (viceprezident HK ČR):

Předsednictvo HK rozhodlo, že informace bude poskytovat pouze těm živnostenským společenstvům a okresním komorám, které si plní své povinnosti....... Musí uvádět seznam svých členů, odvod desetiny členského příspěvku do komory, a pak byste byli začleněni mezi "aktivní" živnostenská společenstva.

Milan Bureš (cechmistr EŽS Brno):

Naše rada rozhodla, ne! Když chceme poskytovat dobrý servis, potřebujeme mobilní telefony, Internet, počítače a jiné, to jsou již takové prostředky, že schválit ještě stávající desetinu členských příspěvků pro HK, to se mi zdá nepřiměřené. Tato informace měla jít z Vaší strany směrem dolů nezištným způsobem.

Dagmar Matějková (OHK Brno):

Komora má dobrovolné členství a nedostává od státu ani korunu. My se staráme o členské firmy a jde nám o to, abychom nové členské firmy získali, neobsluhujeme nečlenské. A když, tak za poplatky podstatně vyšší než jsou pro členské firmy.

Milan Bureš (cechmistr EŽS Brno):

Byl zde pokus vytvořit nový předpis v roce 1994, proti kterému se postavilo 64 organizací, ministr Vodička je tenkrát bez náhrady zrušil. EŽS Brno neprodleně napsalo dopis na ČÚBP s tím, abychom byli v dalším období neopomenutelní připomínkovatelé. Tento dopis jsme zopakovali v roce 1996, 1998. Vždy nám bylo písemně přislíbeno jak bude něco nového, zašleme Vám to k připomínkování.
Ejhle, najednou se objeví v časopise ELEKTRO/1/2001, kde se všichni elektrotechnici dozvídáme, že je již vše upečeno. Staví se to na tom, zda je členem HK, zda odvádí desátku. A nikdo nic neví, ani elektrikáři ani cechmistři.

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Je pochopitelné, že poskytování všech informací nečlenům není možné. Proč by měl člen platit za poskytnutí informace nečlenovi? Ovšem, pokud chci vytvořit správní celek asi mi nepostačí se zeptat prvních pěti nejbližších, kteří jsou zrovna po ruce a jsou navíc členové. Pokud chci vytvářet něco, co mají respektovat i nečlenové HK, je třeba je oslovit. A to něco stojí. Pokud chce být HK tím, kdo tedy vše sjednocuje, vytváří a volí ty "jediná profesní společenstva", pak ať si na to najde prostředky sama a netvrdí, že to není možné.

Milan Bureš (cechmistr EŽS Brno):

Tedy HK vědělo o existenci některých fungujících cechů, ale protože má povinnost informovat pouze své členy, tak je vše v pořádku? Bohužel tyto informace se nedostaly ani k členům HK! Například OHK Brno o ničem nevěděla. Informace o chystaném profesním společenstvu měla jít "do světa" za jiných podmínek, tedy i nečlenům HK, kteří se mohli přidat. Také taková informace mohla projít tiskem, když tedy HK nedisponuje jinou schopností oslovit funkční společenstva. Tedy alespoň u státem vytvořené instituce by se dal takový krok předpokládat.

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Dnes již víme, že OHK se nedotýká problematika kolektivního členství. Otázkou je, co měl tedy každý cech udělat? Zapsat se do všech asociací včetně HK preventivně, aby byli dobře informováni? Kolik desetin z příspěvků by nakonec zůstalo takovému cechu ve vlastní pokladně? Nebo chyběla prozíravost, že právě HK je ta jediná nutnost? Jaké možnosti asi může mít menší cech třeba jen o 30 členech? Že by on začal se sjednocováním?

František Holec (viceprezident HK ČR):

Jestliže jsem sdružení a sdružuju podnikatele, tak pro ty podnikatele dělám určité služby. A jestliže chci, abych ty služby dělal na úrovni, měl bych se zajímat, kdo v mém oboru sdružuje stejné podnikatele a dělá služby.
Byl bych velice rád a pan Fiala také, aby jste došli k souznění a dohodě, že bude jen jeden Elektrotechnický Svaz Český. Je mě jedno jak se bude jmenovat, ale musíte se domluvit s nimi, HK a vlastní HK a říct co od nich žádáte, jestliže jste členy HK!
Protože byla dohoda, že HK, která je ze zákona a má v zákoně napsáno, že hájí zájmy svých členů..... proč by měli členové HK měli platit informace pro nečleny? .... Doposud tvrdě pracují na předpisech, normách atd. pouze členové HK, a využívají toho i nečlenové a velice silně. To co říkám je z mé vlastní zkušenosti. Jestliže jdu připomínkovat zákon, tak ho jdu připomínkovat jako člen HK a nikdo mi z nečlenů HK ani nepomůže, ani nezaplatí... Je to z mého volného času, komora mi za to neplatí, je to z mého volného času, že jdu připomínkovat zákon do hospodářského výboru parlamentu. Sháním všude možně, abych k tomu měl připomínky, aby ten zákon byl co možná nejvíc přijatelný pro podnikatelskou sféru.

Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Ano jediný svaz by mohl být, ale volen od spodu. (Viz tento graf.) Zachované stávající svazy a společenstva by měly volit svůj nadřazený orgán. A jak je to? Je voleno ESČ od spodu?

František Holec (viceprezident HK ČR):

 No to se musíte chlapci domluvit!

Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

S panem Fialou? On přece zná polovinu zde přítomných a obrátil se na ně? Neobrátil.

František Holec (viceprezident HK ČR):

 Já se zeptám. Proč by se na Vás obracel, když stojíte mimo komoru?

Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství)

Takže si nejdřív musíme koupit vstupenku!?

František Holec (viceprezident HK ČR):

 Jakou vstupenku? Staňte se členem HK a snažte se ovlivňovat podnikání v této republice tak jak Vám umožňuje zákon!

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

O tom, že by mělo být jen jedno profesní společenstvo s tím se víceméně dá souhlasit. Je to celkem logické. Ovšem jak bude hájit ESČ zájmy třeba EŽS Brno, když doposud ze strany ESČ nevznikla žádná potřeba kontaktu? Případné námitky, že nebylo možné EŽS Brno kontaktovat postrádají smysl, EŽS Brno má své stránky na Internetu již od roku 1998, tedy dříve než HK nebo ESČ.
Mluví se o dobrovolném členství v HK, ale stále slyším "staňte se, zaplaťte a pak můžete mít připomínky". Opět bych to nazval vstupenkou, bez které o EŽS Brno nebo jiném cechu nikdy viceprezident neřekne, že tvrdě pracuje.

Jaroslav Miklík (cechmistr elektrotechnického cechu okresu Žďár/Sázavou, člen OHK):

Jedná se mi o kontakt mezi elektrotechnickými odborníky na těch nejnižších hladinách s panem prezidentem Fialou, nechci zde citovat dopis s Plzně, kde se ví o aktivitách pana prezidenta Fialy. On totiž i pan Ďoubalík se chce se mnou soudit, ne s osobou Miklíkem ale s cechmistrem okresu Žďár/Sázavou, že jsem si dovolil při výpovědi svědka na IBP upozornit, na praktiky, které provádí ESČ provádí v systému.... kontrolních techniků.

ESČ kdysi zastupoval, dnes nezastupuje nikoho z nás, žádného, nemá k tomu mandát.

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Mohu potvrdit, že doposud se v Brně nikdo nepostavil na stranu ESČ, vyjma viceprezidenta Holce, který jej brání z titulu svého člena. ESČ může vyvíjet sebevětší činnost, ovšem mu na kreditu nepřidá. Právě proto, že jeho vedení není voleno většinou cechů v ČR. Proto také není potřeby s mnohými cechy navazovat kontakt. Jen si představte, kdyby teď došlo k jakémusi referendu ve vedení ESČ se všemi elektrotechniky v ČR, tak nezůstane kámen na kameni. A vstupovat a platit do svazu pouze proto, abych hlasoval proti.....??? Divné praktiky.  

František Holec (viceprezident HK ČR):

Jste členem komory, máte právo do toho mluvit, na představenstvu v dozorčí radě, všude máte možnost si stěžovat na to, že Vám některý jiný člen komory dělá příkoří. Máme smírčí komisi, máme všechno. Když se těchto nástrojů nevyužívá, můžete být nespokojen v tomto sále. Jste-li nespokojen, vezměte tužku, papír jako my to píšeme poslancům, když jsme nespokojení.

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Opět, jste-li členem, mluvte. Někdo snad může nabýt dojmu, že se nejedná o vyřešení problému, ale získání nových členů, kteří pak nastraženou volavku sesadí. Samozřejmě pak se problém vyřeší a HK navíc upevní svou pozici. Mnozí očekávali trošku jiný přístup. HK navrhne např. "nabízíme Vám možnost tvrdé práce ve vašem osobním volnu, prosazení vašich zájmů, s Vašimi vloženými prostředky bude naloženo...., vytvořte novou "elektrobublinu" (s malými bublinkami z celé ČR) a staňte se členem HK.     

Ing. Pexídr: (ex-vedoucí živnostenského úřadu):

V Brně je velmi dobře fungujících pět sdružení, některé slabší, některé silnější, od roku 1992 jsem se snažil jim vypomáhat, zůčastňovat se jejich jednání, kde se dalo. Nakonec se dalo velmi těžko slučovat i těch pět. Tady je jedna zásadní nevýhoda v zákoně a ten zákon živnostenský ať je jaký chce, má svoje okno v §69, jestli někdo řekne, že živnostenské společenstvo, dále jen společenstvo je sdružením, tak jak bylo řečeno je jich více než 35.000, nikdo neřekl kdy se to rozumí živnostenské společenstvo jako řemesla apod. čili živnostenský. Není tam žádná vazba, žádná souvztažnost, nic. V určitém oboru nebo oborech živností na vymezeném území byly okresy, budou regiony. Už dávno se mohlo.. požádal jsem o to ředitele Kroupu, Vy víte o tom jak to tam dopadlo, nikdo se tomu nehodlá věnovat, protože úřednický systém neumí slézt dolů, aby se zeptal jak to dole vypadá. HK má zase problém, že tam jsou poplatky, a žadný nechtějí roztříštit.
Berte to férově!
Oni chtějí využít ty peníze každý ve svém sdružení. Ať oslovím pana Bureše ....kohokoliv, dělají si svá školení, své akce, dokonce i tombolu mají. Musí se vyřešit tento problém, zakotvit do zákona, tedy nenechat tam "hájí a podporují" na základě čeho? Kdo s nimi chtěl kdy spolupracovat? Na počátku jsem měl takových sdružení 38! Ať mi vyčtou, že jsem s nimi nechtěl spolupracovat! To bych si nenechal líbit!
Za to ale dotáhnout je do toho, aby se to nějakým způsobem v legislativě upravilo, aby měli oporu, ať jsou to cukráří, s kterými dodnes spolupracuji. Už jsem mimo Živnostenský úřad, teď učím na VUT. Ale mohu Vám garantovat, že pokud se toto nevyřeší, aby jste věděli, že svoje zdroje dáte do své práce.
Tady se hovoří o řemeslnické akademii. Hudba budoucnosti! Osoba samostatně výdělečně činná, která funguje perfektně v západních zemích, která si může chodit vydělávat s brašnou na rameni, nemůže zaměstnávat, nemůže učit učně, nemá žádné zvýhodnění v soutěžích atd. Pak to bude jasné, proč budete chtít dělat mistrovské zkoušky, do té doby nikdo nic chtít dělat nebudete, aby jste platil 40, 60 tisíc... Taková je skutečnost. K řádnému provozování mají za tyto peníze dozorčí komisi, kontrolní komisi, někdo vše musí zaplatit, nemají právo na státní poplatky.

Garantuji Vám, že tady stejně jako v Praze je zde sdruženi s dobrou členskou základnou, běží to, funguje, mají své příručky, mají svůj pravidelný magazín. To musí i ta komora vyhledat tyto styčný body a ona musí říct jakou formou. Možná že i to kolektivní členství i když vím, nemáte to ve stanovách, bude se muset nad tím uvažovat v tomto grafu se musí vyřešit jak bude vypadat kolektivní členství, kolik dají do centrální pokladny (to jako vždy musí být nějaký odvod).
Omlouvám se, že se mi nepodařilo Vás osm let sjednotit.

František Holec (viceprezident HK ČR):

Vy jste to řekl jasně, je tady pět elektrikářských cechů tady v Brně. Proč by tady nemohl být jeden?

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Právě jak řekl Ing. Pexídr (ex-vedoucí živnostenského úřadu), že se mu nepodařilo sjednotit cechy do jednoho za osm let. Já znám všechny brněnské cechy a s jejich představiteli se méně či více znám osobně. Sloučit tato seskupení do jednoho, je jako chtít spojit všechny naše politické strany do jedné. Promiňte mi ten příměr, samozřejmě nejde o politiku samotnou. Pokud chceme mít demokratický základ, musíme nechat stávající společenstva a sjednotit je všechna do jednoho celorepublikového elektrotechnického svazu, který vzejde na základě demokratické volby. Tudíž bych si dovolil odhadovat, že pokud dají stávající představitelé ESČ svá místa k dispozici demokratické volbě, bylo by možné vidět zajímavý magnetický úkaz, kdy se členská základna ESČ rozroste o mnoho dalších členů a kolektivních členství.

Libor Purš (zakladatel a člen MSE Brno a EŽS Brno):
Kdo a jak vybere to pravé společenstvo? Už se to stalo a vybral ho někdo, kdo nemá vůbec žádnou odpovědnost co udělal. Tu odpovědnost mají společenstva. Vy jste totiž vybrali společenstvo i za nečleny HK!

František Holec (viceprezident HK ČR):

Ano udělala to HK a právem, že je to v její organizaci.

Libor Purš (zakladatel a člen MSE Brno a EŽS Brno):
Tak si gazdujte na půdě komory!

František Holec (viceprezident HK ČR):

Ale my neříkáme, že gazdujeme někde jinde! My Vám nic nenabízíme!

Libor Purš (zakladatel a člen MSE Brno a EŽS Brno):
Dále se v článku hovoří o akademii řemesel.

František Holec (viceprezident HK ČR):

Hospodářské komory ČR! Je to naše organizace do které může mluvit jen člen HK!

Libor Purš (zakladatel a člen MSE Brno a EŽS Brno):
Ano! A EŽS říká...

František Holec (viceprezident HK ČR):

Jste členy HK?

Libor Purš (zakladatel a člen MSE Brno a EŽS Brno):
Ne!

František Holec (viceprezident HK ČR):

Tak mi do toho nemluvte!

Libor Purš (zakladatel a člen MSE Brno a EŽS Brno):
Já nemluvím k Vám! Já mluvím k tomuto plénu a pokud tochcete slyšet, tak si to poslechněte!

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Františkem Holcem (viceprezident HK ČR) bylo doporučeno sjednocení funkčních cechů. Otázkou, kdo bude toto vše organizovat? A samozřejmě na své náklady. Komu se toto podaří, když to nebylo v silách HK ČR? Nebo se s tím počítá, že se to nepodaří?
Na některé otázky samozřejmě odpovědi máme. Počátek zorganizují právě zůčastnění této schůzky, samozřejmě na své náklady a ve svém čase. Že ke sjednocení většiny cechů dojde, je dnes více než pravděpodobné. Protože jsme národ, který se sjednotí až když je téměř pozdě. Pak vzniknou další otázky, v čem nám tedy pomohla HK (náš nečlen)?

František Holec (viceprezident HK ČR):

Chtěl bych Vám doporučit, domluvte se tady, pošlete mi seznam těch společenstev, které jsou ochotny se domlouvat. A nic jiného Vám nemohu doporučit staňte se členem HK a začněte ovlivňovat, to co chcete ovlivňovat!

Jiří Reich (člen OHK Brno):
Já mám pocit, že tady došlo k něčemu nesouměřitelnému. Nedošlo k vzájemnému pochopení. To nepochopení je v tom, že sem přišli elektrikáři, kteří chtějí vědět co bude s tou jejich živností. Zatím co HK jmenovala zřejmě za účelem zařazení nějakého vzdělávání ... svěřila tento úkol ESČ, s tím, že to bylo pochopeno veřejností, tedy ostatními společenstvy tak, že bude ESČ rozdělovat zakázky.

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Opravdu se každá ze stran dobře přichystala, pouze zde byl drobný fázový posun. Osobně jsem nečekal, že by se zde konkrétně něco vyřešilo. Ovšem k tomu, aby snad každý pochopil, že je to troubení na poplach snad už není co dodávat.

Jaroslav Miklík (cechmistr elektrotechnického cechu okresu Žďár/Sázavou, člen OHK):

Ještě před rozloučením pro pana víceprezidenta. Pokud pan vp řekl, že ten kdo není člen HK s ním nebude komunikovat, pak tedy všichni co nejste členové HK nemusíte respektovat doporučení ESČ v Praze! Pak bude toto doporučení bude pouze interní pro část elektrotechnické veřejnosti, zbytek se bude demagogicky řídit čímkoliv! To je absurdní!

František Holec (viceprezident HK ČR):

Jak mám hájit Vaše zájmy jako člen HK, když nejste členové HK?! Já Vás vidím poprvé, kromě pana Miklíka a nemůžu za to, že jste takto rozlobení. Dejte si ty věci dopořádku Vy, zespoda! Dejte si je dopořádku! Vždyť nikdo Vám nebrání. Dojděte si za svým poslancem! A snažte se ho přesvědčit...! Ale já Vám nemohu nic jiného radit a můžu brát stížnosti členů HK nebráním se i nečlenům HK když řeknou, že je něco špatně. Ale uvědomte si, že jsem zodpovědný za svou činnost členům HK... Budu je informovat o tomto jednání. Mne mrzí, že materiály, které jsme rozesílali se k Vám nedostaly. Mne to mrzí. A víc nemohu říct! Bohužel!

Vítězslav Prokop (ABB EJF SOU, kolektivní člen OHK):

Může se ještě něco změnit?

František Holec (viceprezident HK ČR):

Chceme zákon, který bude stanovovat jedno profesní společenstvo za obor! A budou se muset, na tom jednom společenstvu domluvit všichni.

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Kdo to vše pozorně četl, jednoduše pochopí, že pokud Vám není jednoduše situace na elektrotechnické scéně lhostejná, budete muset proto něco udělat. Nedělat nic znamená stejný výsledek jako po 89. nejít k volbám.

František Holec (viceprezident HK ČR):

již ve dveřích................ Děkuji za informace, ale páni podnikatelé, páni odborníci, uvědomte si dokud nebudete jednotní, tak Vám je to všechno houby platný. Každý poslanec.....

komentuje Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství):

Ano, tak nějak bych si představoval člověka, který by prosazoval zájmy elektrotechniků výše. Takže závěrem, kdo si myslí, že by se chtěl domlouvat, nechť někoho z nás kontaktuje. Můžeme Vám oznámit nejbližší funkční cechy v ČR.

Schůzky se zůčastnili:
Dagmar Matějková (OHK Brno)
František Holec, Jana Chárová (HK ČR)
Milan Bureš, Libor Purš (elektrotechnické živnostenské společenstvo Brno)
Vítězslav Prokop (ABB EJF SOU)
Pavel Hála, Zdeněk Uhlíř (časopis ETM)
Josef Horák (SOU tradičních řemesel)
Ladislav Koukal (Bytasen)
Miroslav Minařík (Elektrika.cz, elektrotechnické zpravodajství)
Jiří Noss (ZKL VUVL a.s.)
Zdeněk Ondráček (ESB)
Petr Pleva, Zbožínek (ODS PS ČR)
František Šťourač (Moravský svaz elektrotechniků)
František Zoul (ÚEŘ Magistrát města Brna)
Jaroslav Miklík (elektrotechnický cech Žďár/Sázavou)
Eduard Herman (elektrotechnický cech Břeclav)
Vladimír Dvořák (ES Brno)
Ján Vaxmonský (elektrotechnický cech výstavnictví)
Bohumil Chlup (elektrotechnický cech Blanensko)
Jaroslav Müller (Müller Energetika s.r.o.)
Jiří Nepejchal (Elektroregula)
Kutnohorský (VUT FEI Brno)
Höfer Hans Jürgen, Karel Sovák, Miroslav Mikušek (elektrotechnický cech Hodonín)
Jaroslav Molák (ČD region JM)
Petr Doležal (TSB Brno)
František Kosmák, Petr Marinč, Jiří Reich
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933