Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Nová éra přípravy na pravidelné přezkušování elektrotechniků je zde, a s ní přichází i příslušná publikace. Aktuální vydání dle současných předpisů a norem je k dispozici v 16. aktualizovaném vydání. Co se dozvíme? Jaká je struktura zkoušky a jak se ...

Telekomunikační liniové výstavby, vlastnická práva a věcná břemena


Document Actions
Článek
Je zakopání kabelu veřejné telekomunikační sítě veřejný zájem a tedy důvod k omezení vlastnického práva? Je v tomto směru naše legislativa jasná a jednotná? Čemu vadí zakopaný kabel na pozemku?
Radek Kaisler, ze dne: 22.10.2002
reklama

Tato problematika se dotýká několika legislativních odvětví:

Telekomunikací - jedná se o telekomunikační síť.

Stavební - jedná se o tzv. liniovou výstavbu.

Vlastnických práv - jedná se o vymezení vlastnictví a práv k tomuto vlastnictví.

 

 

Telekomunikační zákon

 

Již zákon 110/1964 Sb. o telekomunikacích ve znění pozdějších novel přiznával telekomunikačním sítím poměrně důležité postavení, tak, jak jim to ostatně v moderní společnosti náleží. Z dalšího rozmachu, ba přímo boomu v telekomunikační oblasti celkem logicky vyplývá, že jak stávající zákon 151/2000 Sb.(celý zákon k nahlédnutí zde), tak i připravovaný zákon o elektronických komunikacích deklarují a zřejmě i nadále budou deklarovat zřizování a provoz veřejné telekomunikační sítě jako veřejný zájem. Sama veřejná telekomunikační síť a stavby s ní související by snad měly mít i zákonem přiznaný charakter veřejně prospěšných staveb. Z výše uvedeného tedy plyne, že pro vedení sítě je a podle všeho i nadále bude dán právní důvod pro omezení vlastnického práva.

 

 

 

Dohoda

.

Sama deklarace veřejného zájmu zákonem ovšem nemůže znamenat, že by každý provozovatel veřejné telekomunikační sítě měl mít právo využívat kteréhokoliv cizího pozemku. U veřejného zájmu je vždy dávána přednost dohodě, ale nedojde-li k ní, je třeba určit náhradu podle příslušných cenových předpisů.

 

Územní řízení

.

Umístění telekomunikační sítě podléhá územnímu řízení. Účastníky tohoto řízení jsou kromě navrhovatele i všechny dotčené orgány státní správy, ale i všichni vlastníci dotčených nemovitostí. V případě, že vlastníci jsou neznámí, nedohledatelní, nebo se ke svému pozemku z jakéhokoliv důvodu neznají, umožňuje stavební zákon provést územní řízení veřejnou vyhláškou ve všech obcích, jejichž katastrů se navrhovaná stavba týká. V ostatních, tedy "normálních" případech jsou vlastníci k územnímu řízení zváni běžným způsobem. Vznese-li některý z účastníků řízení námitku proti návrhu, je stavební úřad povinen ji odpovědným způsobem řešit, ve vážných případech třeba i doporučením úpravy trasy sítě investorovi. Není-li některý z účastníků řízení spokojen s řešením svojí námitky, může se odvolat k vyšší instanci, přičemž takové odvolání má odkladný účinek na zahájení stavby.
Vlastníci pozemků většinou neprotestují proti uložení vedení do svých pozemků, brání se však uzavření smlouvy o věcném břemeni. Hlavním důvodem je zde skutečnost, že se údaje o věcném břemeni uvádějí na výpisu listu vlastnictví u příslušného pozemku. Důsledkem toho je, že potenciální kupci považují nemovitost za znehodnocenou.

 

 

Definice věcného břemene

. 

Uložení zemní kabeláže veřejné telekomunikační sítě na pozemku skrývá ještě jeden problém. V definovaní věcného břemene musí být jasně stanoveno, jak, kdy, proč a za jakým účelem má vlastník sítě přístup na pozemek ke svému kabelu. Není-li toto předem definováno, vznikají problémy např. při odstraňování poruch zemního vedení, kdy vlastník omezí vstup na pozemek, případně žádá náhradu škody při nutných výkopových pracích spojených s opravou vedení.

Je zřejmé, že v případném soudním sporu stojí proti vlastníkovi nemovitosti veliký gigant s týmem právníků a poradců.

 

 

 

Provozovatelé sítí

.

Z praxe je však patrné, že provozovatelé veřejných telekomunikačních sítí se snaží své sítě (pokud je to vůbec možné) v co největší míře uložit do pozemků, které vlastní obec. Je to i z toho důvodu, že výstavby sítě (vzhledem k jejich marketingovým plánům) musí probíhat rychle a několikanásobné odvolání k územnímu řízení prodlužuje dobu realizace uložení kabelového spoje.

 

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933