Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

HMV: Tušíte, jak se v roce 1945 vysvětoval mlynářům vztah proudu a napětí?


Document Actions
HMV: Tušíte, jak se v roce 1945 vysvětoval mlynářům vztah proudu a napětí?
Přesuňme se zpět do poválečného období, kdy se republika zotavovala z konce druhé světové války. Tehdy se muselo vše vysvětlovat, za zcela jiných okolností než v dnešní době. Přes to, je tento starý text poučný ve srovnání s texty prezentovanými dnes. Tehdy ještě nebylo nutné odkazovat na mnohé předpisy, zákony a platné normy. Když pomineme tehdejší jmenovité hodnoty, bylo vysvětlení na pochopení snazší. Ovšem hned z úvodu této ukázky se nám dnes musí rozšířit úsměv. Převody koňských sil na kW neznají mnozí dodnes!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.02.2019
reklama


Čo je elektrina?
Podstatu elektriny nepoznáme. Pre našu prax je však ľahostajné, či vieme presne definovať, čo je elektrina. Pre nás je dôležité, že ju vieme vyrábať, merať, rozvádzať a zúžitkovať. Elektrická energia vzniká premenou inej energie v elektrárňach, napríklad mechanickej a tepelnej, ktorá sa získava spaľovaním uhlia, nafty alebo využitím vodných síl. Stroj, ktorým sa mení energia mechanická v elektrickú, menuje sa dynamo alebo generátor. Dynamo vyrába prúd jednosmerný, generátor prúd striedavý.

Jednosmerný prúd
Jednosmerný prúd, prechádzajúci drôtom, si môžeme predstaviť ako vodu, ktorá prechádza rúrou určitým a stálym smerom. Jednosmerný prúd sa užíva dnes z väčšej čiastky len k miestnej spotrebe, lebo jeho rozvod alebo dodávka na vzdialenejšie miesta hospodárne nie je možná. Jeho veľká výhoda však je, že dá sa akumulovať, to je shromáždit v akumulátoroch.

Striedavý prúd
K hospodárnemu prenosu elektriny na väčšie a veľké vzdialenosti sa používa výhradne prúd striedavý. Striedavý prúd, prechádzajúci drôtmi, si môžeme predstaviť taktiež ako vodu, ktorá prechádza rúrou, ale táto mení svoj smer napríklad až 50 ráz za sekundu. Elektrárne dodávajú na miesto spotreby prúd cezpoľnými vedeniami (primárnym vedením) vo forme trojfázového prúdu o vysokom napätí (3000 Volt, 6000 Volt, 22000 Volt atď.), ktorý treba na mieste spotreby transformovať transformátormi na prúd nízkeho napätia. (380 Volt pre motory, 220 Volt pre svetlo) pre miestnu spotrebu. K prenosu elektrickej energie sa používajú drôty medené, alumíniové alebo aj železné.



Elektrické jednotky merania
Pre ľahké porozumenie základných pojmov o elektrickom prúde porovnávame si prúd v rúre s elektrickým prúdom, prebiehajúcim drôtom.

1) Napätie
Keď voda preteká rúrovodom určitého prierezu a chceme zvýšiť jej množstvo, ktoré za určitú dobu vyteká, musíme zvýšiť jej tlak. Tlak zvýšime rozdielom vodných hladín. Meracou jednotkou tohto tlaku je atmosféra. Pri elektrine je to tiež tak. Keď chceme, aby za určitú dobu pretieklo drôtom viac prúdu, musíme zvýšiť jeho tlak, ktorý nazývame napätím. Meracou jednotkou je Volt (V).

2 ) Intenzita prúdu
Ako sme už spomenuli, rúrovodom bude pretekať tým viac vody, čím bude mať rúrovod väčšiu svetlosť a väčší spád (tlak). Množstvo vody, ktoré pretečie rúrovodom za 1 sekundu, meráme v litroch za sekundu. Pri elektrickom prúde bude prebiehať vodičom (drôtom) tým väčšie množstvo elektriny, čím je vodič silnejší a čím vyššie bude jeho napätie. Množstvo elektriny, ktoré prejde vodičom za 1 sekundu, meriame v ampéroch (A).

3) Ohmov zákon
Každý elektrický prúd má určité napätie, určitú intenzitu a musí pri svojom toku vodičom premáhať určitý odpor (prúd vody pri prietoku rúrovodom tiež premáha odpor — trenie, ktorý vzniká trením o stenu rúry alebo « v kolenách rúrovodu) vodiča.

Napätie, intenzita a odpor súvisia spolu podľa Ohmovho zákona takto:

E = 1 X R,

kde E značí napätie prúdu vo Voltoch, I intenzitu v ampéroch a R odpor vodiča v Ohmoch. Odpor vodiča je závislý od dĺžky, prierezu, materiálu, z ktorého je vyrobený a teploty vodiča. Pre praktickú potrebu bol stanovený pre každý druh materiálu odpor drôtu 1 m dlhého o priereze 1 mm2, ktorý sa nazýva špecifickým odporom. Špecifický odpor jednotlivých drôtov je

meď —- — — 0.017

alumínium — 0.028

železo — — 0.1— 0,1—0.15


4) Výkon elektrického prúdu
Výkon vody závisí na tom, koľko litrov vody pretečie za sekundu a z akej výšky voda padá. Keď vynásobíme množstvo vody za sekundu so spádom v metroch a výsledok delíme číslom 75, dostaneme výkon mechanický v konských silách (HP). Pri elektrine rovná sa množstvo vody množství prúdu za sekundu, to je intenzita prúdu v A. Spád odpovedá napätiu vo V. Keď vynásobíme intenzitu s napätím, dostaneme výkon vo wattoch (W).

N = 1 X E

5) Práca elektrického prúdu
Keď bude vodná turbína o určitom výkone pracovať určitú dobu, napríklad 10 HP turbína bude pracovať 8 hodín, vykoná nám prácu

10x8=80HP hodín

To platí aj pri elektrickom prúde. Keď bude elektromotor o určitom výkone pracovať určitú dobu, například 5kW elektromotor bude pracovať 8 hodín, vykoná prácu

5x8=40kW hodín (kWh)

Často sa stáva, že výkon 1 kilowattu sa srovnává v praxi s konskou silou. Toto je veľmi mýlne, preto je potrebné si uvedomiť, že

1000Watt = 1kilowatt = 1.36HP
alebo
1HP — 0.736 kilowatt = 736watt.

Prakticky 1 konská sila sa približne rovná %kW.

Pri práci :

1kWh = 1.36 HPhod.

1HP hod. = 0.736kWh.

Podľa tohto za spotrebu prúdu platíme ako za prácu, ktorú Vykonal určitý výkon za určitú dobu, teda kilowattové hodiny (kWh). Prakticky 1kWh je práca 1kW výkonu za 1 časovú hodinu. Potom, keď máme motor 5kW a tento bude pracovať 1 hodinu plným výkonom, spotrebuje 5kWh.

Elektromer
Spotreba prúdu sa meria elektromerom. Elektromer je Štátnym ciachovným úradom ciachovaný merací prístroj, ktorým meriame spotrebu prúdu.


Nezahazujte staré knihy! Je dobré si některé pasáže občas připomenout!


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933