Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

Školení "Vnější vlivy, jejich určování a protokol o určení vnějších vlivů – hlavní zásady"


Document Actions
Školení "Vnější vlivy, jejich určování a protokol o určení vnějších vlivů – hlavní zásady"
Zajímá vás, jak správě podle předpisů vyhotovit Protokol o určení vnějších vlivů a jak zapracovat určené vnější vlivy do výkresové dokumentace pro elektrická zařízení? Víte, jaké požadavky musí splňovat elektrický rozvod dle §34 vyhlášky 268/2009 Sb., a také to, že doplňující požadavky jsou i v ČSN? Více naleznete zde ...
Karel Dvořáček, ze dne: 28.02.2011
reklama

"Zajímá vás, jak správě podle předpisů vyhotovit Protokol o určení vnějších vlivů a jak zapracovat určené vnější vlivy do výkresové dokumentace pro elektrická zařízení?"
ČSN 33 000-5-51 ed. 3:2009 Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení - Všeobecné předpisy obsahuje základní požadavky na návrh elektrického zařízení včetně vyhotovování základních podkladů, jakým je v této normě "Protokol o určení vnějších vlivů".

V nové TNI 33 2000-5-51 je řešena i problematika zapracování určených vnějších vlivů do výkresové dokumentace pro elektrická zařízení. Dále je zde řešen i vztah současných vnějších vlivů vůči dříve používaným "prostředím", ať již jednoduchým, či složitým a doplňuje i určité vnější vlivy, jak jsou popsány v dalších dokumentech, jako je třeba pro energetiku PNE 33 0000-2.

"Víte, jaké požadavky musí splňovat elektrický rozvod dle §34 vyhlášky 268/2009 Sb., a také to, že doplňující požadavky jsou i v ČSN?"
Všeobecně
Elektrický rozvod musí v souladu s §34 vyhlášky 268/2009 Sb. podle druhu provozu splňovat požadavky na:

  • a) bezpečnost osob, zvířat a majetku,
  • b) provozní spolehlivost v daném prostředí při určeném způsobu provozu a vlivu prostředí,
  • c) přehlednost rozvodu, umožňující rychlou lokalizaci a odstranění případných poruch,
  • d) snadnou přizpůsobivost rozvodu při požadovaném přemísťování elektrických zařízení a strojů,
  • e) dodávky elektrické energie pro zařízení, která musí zůstat funkční při požáru,
  • f) zamezení vzájemných nepříznivých vlivů a rušivých napětí při křižování a souběhu silnoproudých vedení a vedení elektronických komunikací,
  • g) v elektrických rozvodech staveb instalovat vždy zařízení s takovou elektromagnetickou kompatibilitou a odolností, aby tato zařízení v elektromagnetickém prostředí uspokojivě fungovala, aniž by sama způsobovala nepříznivé elektromagnetické rušení jiného zařízení v tomto prostředí.

Doplňující požadavky na elektrický rozvod jsou obsaženy i v ČSN 33 2130 ed. 2:2009. Jedná se o požadavky:

  • a) hospodárnost rozvodu (v investičních i provozních nákladech);
  • b) hospodárné použití typizovaných jednotek a celků (např. rozvodnic, rozváděčů, transformoven apod.);
  • c) vzhled.

V ČSN 33 2130 ed. 3:2009 jsou v základních požadavcích na elektrické rozvody uvedeny i požadavky uvedené v článku 2.1, které byly z této normy do vyhlášky přeneseny. Je zde však rozdíl mezi požadavkem v bodě a), kde vyhláška č. 268 požaduje zajištění bezpečnosti pro zvířata (obecně) a ČSN 33 2130 ed. 3:2009 zajištění bezpečnosti pro "chovaná zvířata". Toto je vždy nutno upřesnit pro konkrétní projekt (například ochrana volně žijících ptáků – dravců před výbojem na sloupech vedení vv, a podobně).

Projektové dokumentace pro ohlášení stavby (uvedené v §104 odst. 2 písm. a) až d) stavebního zákona), k žádosti o stavební povolení (podle §110 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) a k oznámení stavby ve zkráceném stavebním řízení (podle §117 odst. 2) musí dle vyhlášky č. 499/2006 Sb. (v části 1.4.1 předkládané dokumentace) obsahovat kromě jiného i položku "popis a zdůvodnění koncepce řešení". Tato položka může být řádně vypracována pouze na základě stanovení základních charakteristik vyplývajících z řádně určených vnějších vlivů.

Projektová dokumentace pro provádění stavby zpracovaná na základě územního rozhodnutí (§92 odst. 1 stavebního zákona) nebo z iniciativy stavebníka a využívaná pro kontrolní prohlídky staveb (§133 odst. 3 stavebního zákona) musí v souladu s požadavky vyhlášky č. 499/2006 Sb. v části "3.7 Zařízení silnoproudé elektrotechniky a bleskosvody", kapitole "3.7.1 Technická zpráva" obsahovat položku "Určení vnějších vlivů".

Určené vnější vlivy musí být uvedeny jak v textové části projektu elektro (protokol o určení vnějších vlivů, odkazy na příslušné normy a konstatování "ostatní vnější vlivy jsou normální") tak i uvedeny ve výkresové dokumentaci elektro.

Dokumentace o určení vnějších vlivů
Řádné stanovení vnějších vlivů je základním podkladem pro odpovídající návrh, zhotovení a revizi elektroinstalace. Při výchozích, pravidelných a mimořádných revizích se vychází z požadavků na elektroinstalaci vyplývající z dokumentu o určení vnějších vlivů v době provedení této elektroinstalace.

O určení vnějších vlivů a o opatřeních, která určené vnější vlivy podmiňují, musí být písemný doklad, protokol o určení vnějších vlivů (Příloha NB ČSN 33 2000-5-51 ed. 3:2009). Protokol je součástí dokladové části dokumentace, která musí být po dobu životnosti zařízení, provozu či objektu uložena a předkládána při periodických či jiných revizích elektrického zařízení.

Vnější vlivy, které jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed. 3:2009
V případech, kdy vnější vlivy vyskytující se v daném prostoru jsou již mimo rámec jednotlivých tříd vnějších vlivů uváděných v seznamu, je nutno řešit tyto vnější vlivy individuálně, popisem v protokolu o určení vnějších vlivů, včetně náležitých opatření. Jako příklad lze uvést teplotu, která je vyšší než 60°C a podobně.

Prostředí, (vnější vlivy) která byla dříve uváděna (uváděla je ČSN 33 0300), nemající ekvivalent v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 - "Klasifikace vnějších vlivů". Jedná se o prostředí základní, prostředí normální, prostředí venkovní, prostředí pod přístřeškem, prostředí důlní.

Uvedená fakta ovšem nevylučují možnost, že určitý subjekt, zřizující a/nebo provozující elektrická zařízení (např. distributor elektřiny), pro určité prostory a zařízení vyhlásí soubory vnějších vlivů, zahrnující požadavky vyplývající i z používaných elektrických zařízení, které v podstatě budou nahrazovat "prostředí složitá". Toto vyhlášení může následovat až po základním určení vnějších vlivů.

Sněhová pokrývka – AT2
Výška vrstvy sněhu je důležitá u všech venkovních zařízení při ochraně polohou a pro minimální vzdálenost živá část-zem. Vliv AT je podstatný zejména pro horské oblasti ČR z hlediska umístění rozvodných zařízení (např. kabelových skříní apod.) v rozsahu:

  • AT1 - zanedbatelný vliv (výskyt sněhové pokrývky z hlediska četnosti trvání a množství není významný)
  • AT2 - mírný vliv (výskyt sněhové pokrývky do výše 40cm)
  • AT3 - významný vliv (výskyt sněhové pokrývky nad 40cm)

Za "normální" ve smyslu článku ZA4 ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 lze považovat vnější vliv AT1.

Námraza - AU
Jedná se o vnější vliv zavedený v PNE 33 0000-2 ed. 4 především pro potřeby distribuční a přenosové soustavy, v rozsahu:

  • AU1 - lehká námrazová oblast
  • AU2 - střední námrazová oblast
  • AU3 - těžká námrazová oblast
  • AU4 - kritická námrazová oblast
    POZNÁMKA - Pro oblasti bez námrazy se použijí hodnoty AU1.

Poznámky:
1. Přesné definice tříd AU1 až AU4 jsou odvozeny od parametrů námrazových oblastí pro elektrické stanice podle ČSN 33 3220, pro venkovní vedení do 52kV podle PNE (33 3301) a pro venkovní vedení vvn a zvn podle ČSN EN 50341-1 (33 3300).
2. Lze také postupovat podle zpracovaných námrazových map oblastí (zpracovatel EGÚ Brno, a.s.).
Za "normální" ve smyslu článku ZA4 ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 lze považovat vnější vliv AU1.

Elektrický odpor lidského těla - BB
Vliv BB není řešen ČSN 33 2000-5-51 ed. 3, jeho řešení se připravuje.
Pro potřeby PNE 33 0000-2 ed. 4 byly zavedeny tyto třídy:

  • BB1 - vysoký odpor (suché podmínky)
  • BB2 - normální odpor (obvyklé standardní podmínky)
  • BB3 - nízký odpor (vlhké podmínky)

Pro jednotlivé prostory se doporučuje volit následující třídy:

Prostor I II III IV V VI
Třída BB1 BB1 BB2 BB2 BB2 BB2

Za "normální" ve smyslu článku ZA4 ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 lze považovat vněší vliv BB2.

Označování vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci
V současnosti neexistuje žádná norma či jiný předpis, který by předepisoval závazný způsob označování vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci. Záleží na dohodě mezi dodavatelem a odběratelem, která by měla být rovněž zakotvena ve smlouvě.

Důležité je, a toto by měl mít na paměti dodavatel projektu i odběratel, aby popis byl jednoznačný a montážní organizaci srozumitelný. U vnějších vlivů, které jsou mimo rámec tříd (dle přílohy A ČSN 33 2000-5-51 ed. 3), je vhodné zásadně volit ve výkresové dokumentaci formu popisu.

Výběr a návrh elektrického zařízení
Výběr a návrh elektrického zařízení se provádí v souladu s normou ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí Část 5-51 ed. 3: Výběr a stavba elektrických zařízení – Všeobecné předpisy a na základě podmínek stanovených v protokolu o určení vnějších vlivů.

ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 předepisuje základní podmínky pro výběr a stavbu elektrických zařízení. Elektrická zařízení musí být vybrána a instalována v souladu s požadavky tabulky ZA 1, která udává nutné charakteristiky zařízení, požadované pro jeho výběr a instalaci, s ohledem na vnější vlivy, jimž zařízení může být vystaveno.

Charakteristiky zařízení musí být dány buď stupněm ochrany, nebo odkazem na soulad se zkouškami. I když vlastnosti zařízení dané jeho konstrukcí neodpovídají vnějším vlivům v daném místě, může být toto zařízení použito pod podmínkou, že se během montáže provede přiměřená doplňující ochrana. Tato ochrana nesmí nepříznivě ovlivňovat provoz takto chráněného zařízení.

Ochrana před vnějšími vlivy musí být zajištěna podle toho, zda různé vnější vlivy působí současně a jeden účinek může záviset na druhém (může se zvyšovat nebo i ovlivňovat), nebo mohou být účinky těchto vlivů vzájemně nezávislé. Podle toho musí být také před těmito vlivy zajištěna příslušná ochrana.

Určování prostoru podle působení vnějších vlivů
Na podkladě určení vnějších vlivů pro potřeby posouzení nebezpečí elektrického úrazu (úraz elektrickým proudem, elektrickým či elektromagnetickým polem), který může nastat při provozu elektrického zařízení, se prostory člení na normální, nebezpečné a zvlášť nebezpečné.

Dále je třeba navíc určit, zda se v takových prostorech nebezpečí úrazu mimořádné zvyšuje nepříznivými poměry, nebo kde se pracuje ve zvlášť ztížených podmínkách (např. ve vodě, v kotlích a kovových nádržích a podobných těsných prostorách s kovovými hmotami).

Krátký záznam z přednášky Ing. Karla Dvořáčka můžete sledovat zde ...

Problematiku vnějších vlivů bude autor článku, Ing. Karel Dvořáček, podrobně probírat na školení Správné navržení a provedení elektroinstalace - zajištění souladu s legislativními a normativními požadavky, pořádaném vzdělávací agenturou L. P. Elektro v těchto termínech:

  • 30.3.2011 Brno – doprovodný program k Amperu
  • 5.4.2011 Hradec Králové
  • 6.4.2011 Ostrava
  • 3.5.2011 České Budějovice
  • 4.5.2011 Jihlava
  • 24.5.2011 Plzeň
  • 25.5.2011 Praha

Přihlásit na tato školení se můžete prostřednictvím stránek http://www.lpelektro.cz/akce/spravne-navrzeni-a-provedeni-elektroinstalace-zajisteni-souladu-s-legislativnimi-a-normativnimi-pozadavky, kde také naleznete více podrobností.

Běžná cena školení: 800,-Kč vč. DPH
Speciální cena pro členy Cluster: 500,-Kč vč. DPH (Podmínkou je členství v Clusteru a zadání kódu Cluster do přihlášky!)

Svoji účast na školení si můžete včas zajistit odesláním níže přiloženého formuláře!

Pozor! Do poznámky je nutné uvést, na který den školení se chcete přihlásit!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Informační sešit je určen pro elektrotechniky. Při projektování elektrických instalací je klíčové zajistit ochranu proti požáru, a to prostřednictvím tří hlavních cílů. Zachování požárních úseků, zabezpečení únikových cest a zachování funkčnosti. Tušíte, jaké systémy přepážek mohou účinně zabránit šíření ohně mezi jednotlivými úseky? Jakými metodami lze zajistit bezpečnost únikových cest v případě požáru? Sledujte krátký pohled na tento katalog OBO ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933