Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Historie družstva Elektro Bečov


Document Actions
Článek
Víte kdy a za jakých okolností vznikl Elektro Bečov? Co bylo původním záměrem při zakládání elektrotechnického závodu?
Jan Vejvoda, ze dne: 1.03.2003
reklama

Dne 18. 8. roku 1945 se v Plzni konala ustavující Valná hromada, na které se 23 zakládajících členů usneslo založit družstvo, jehož původní název zněl: „Elektro Bečov, elektrotechnické výrobní, prodejní a montážní družstvo, zapsané společenstvo s ručením omezeným v Bečově nad Teplou“. Svoji činnost zahájilo 1. října 1945 v přidělených budovách v Bečově č. 137 a 138.

Původní záměr, vytvořit elektrotechnický montážní závod, byl v průběhu dalších let rozšířen na vybudování výrobní organizace. Základem pro vznik výroby elektrotechnických výrobků bylo získání koncesních práv bývalých Elektro-radio závodů firmy Zimmerhackl a Petraschek v Bečově, patentu na výrobu světelného volacího zařízení, které našlo uplatnění v dolech.

V roce 1948 vstupuje do družstva firma B. Klepetko. Vzniká vlastní nástrojárna, výroba šroubů a do výroby se zavádí první řadová svornice RS 16. Jak se později ukázalo, výroba řadových svornic se stala nosným výrobním programem a družstvo se postupně stalo dominantním výrobcem v tehdejším Československu. Nic na tom nezměnily různé administrativní zásahy „shora“. V dalších letech se rozsah elektromontážních prací snižoval ve prospěch výroby dalšího elektroinstalačního a upevňovacího materiálu. Kromě tohoto sortimentu se začíná výroba rozšiřovat i do ostatních odvětví průmyslu. Od roku 1958 se pro automobilový průmysl, zemědělskou a vojenskou techniku zahajuje výroba úhlových kloubů. Koncem roku 1957 se do družstva začleňuje několik soukromých řemeslných dílen a vzniká tak základ pozdějších služeb pro obyvatelstvo. Tím se oblast podnikání rozšiřuje nejen na celou oblast Karlovarska, ale i na další okresy. Rozvoj družstva bylo nutno podpořit stabilizací pracovních sil. Proto v letech 1969 – 1972 staví družstvo 17 bytových jednotek. Další pracovní místa vznikají rozšířením výrobního provozu na Sokolovsko do Chodova.

Počátkem 80. let dochází k poklesu výroby řadových svornic. Stejně jako tomu bylo v předchozích obdobích, podařilo se najít doplňující výrobní program. V této době družstvo začíná vyrábět výrobky určené pro domácnost, hračky – tzv. „tržní fondy“. Ke stabilizaci přispívá i kooperační výroba v elektrotechnickém průmyslu (ZPA Trutnov) a ve výrobě hraček (Směr Praha). To se však již píše rok 1989 a všechny politické, společenské a ekonomické změny se pochopitelně dotkly i družstva.

Valná hromada oprávněných osob dne 14. 10. 1992 schválila nové Stanovy družstva. V nových podmínkách družstvo usiluje o stabilizaci a rozvoj podnikání. V průběhu roku 1993 se podaří obnovit své postavení na trhu v řadových svornicích a během dalšího roku nedosáhlo ekonomické stability družstva a vytvoření podmínek pro další rozvoj výrobního programu. Na trh postupně přichází další výrobky a příslušenství řadových svornic. V posledních letech se sortiment elektroinstalačního materiálu rozšiřuje o uzemňovací prvky.
Snaha družstva o zkvalitňování systému řízení byla v r. 1999 potvrzena certifikováním podle ČSN EN 9002 a v rámci dozorového auditu v roce 2000 byla do systému jakosti zahrnuta a certifikována i oblast vývoje výrobků na úroveň 9001. V listopadu 2002 byl systém jakosti úspěšně certifikován podle ČSN EN ISO 9001:2001. Systém environmentálního managementu byl v srpnu 2001 úspěšně certifikován dle ČSN EN ISO 14001 pro všechny výrobní činnosti. Dozorovým auditem v roce 2002 byla potvrzena platnost certifikátu.
Dalším zlepšením pro životní prostředí bylo vybudování biologické čističky odpadních vod a čističky průmyslových vod v Bečově a realizace stavby kotelny na zemní plyn. Významným krokem ovlivňujícím nejen životní prostředí, ale zásadní kvalitativní změny povrchových úprav kovů výrobků družstva, bylo rozhodnutí o vybudování nového provozu galvanovny.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTRO,výrobní družstvo v Bečově nad Teplou
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933