Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Akce

MOREK CZ: Společnost představí své značky na veletrhu AMPER 2015

  • 20.03.2015
MOREK CZ: Společnost představí své značky na veletrhu AMPER 2015
Společnost MOREK CZ představí při své premiéře na veletrhu AMPER 2015 v Brně svou kompletní produktovou nabídku. Ta se skládá převážně z produktových skupin CABUR, OUNEVA, TRELLEBORG a CIRPROTEC CPT. Kromě těchto hlavních značek společnost MOREK nabízí další zajímavý elektrotechnický materiál s využitím napříč průmyslovým spektrem. Pro veletrh AMPER MOREK připravil nové katalogy včetně všech aktuálních novinek. Stánek společnosti najdete v hale P.

Největší veletrh elektrotechniky v ČR začíná už příští týden

  • 20.03.2015
Největší veletrh elektrotechniky v ČR začíná už příští týden
Ve dnech 24. až 27. března 2015 se na brněnském výstavišti uskuteční 23. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. AMPER je největším veletrhem elektrotechniky v ČR i na Slovensku. Aktuální vývoj dává tušit, že připravovaný veletrh AMPER 2015 má potenciál být ještě úspěšnějším než ročník minulý, na němž se prezentovalo 632 vystavovatelů z 20 zemí světa.

Elektrická spojka 2015

  • 6.03.2015
Elektrická spojka 2015
Největší elektrotechnická akce letošního roku už se blíží. V tomto roce se Elektrická spojka uskuteční v termínu od 23.5. do 24.5.2015 v Horní Lhotě u Jindřichova Hradce. Kapacita akce je 50 míst. Co nás letos čeká a jak se na akci přihlásit? Letos bude pro zájemce i výlet na kolech! Sledujte tento článek.

50. konference elektrotechniků se uskuteční v březnu v Olomouci a Ostravě

  • 23.02.2015
50. konference elektrotechniků se uskuteční v březnu v Olomouci a Ostravě
Konference elektrotechniků se v tomto roce uskuteční již po padesáté. Výroční akce proběhne ve dvou termínech v Olomouci a v Ostravě. Olomoucká konference se koná 9. března v NH Hotels Olomouc Congress pod taktovkou vzdělávacího a zkušebního centra Solid Team. Ostravskou konferenci pořádá o den později v Domě kultury AKORD František Grossmann a firma Elprom. Na konferenci zazní novinky o oblasti elektrotechniky a tradičně na ní promluví odborníci, jako je Karel Dvořáček, Michal Kříž nebo Jiří Hemerka.

RITTAL: Vracíme se zpět na veletrh CeBIT v Hannoveru

  • 10.02.2015
RITTAL: Vracíme se zpět na veletrh CeBIT v Hannoveru
Společnost Rittal se letos vrací na veletrh CeBIT v Hannoveru. V termínu od 16. do 20. března 2015 se bude prezentovat v hale 12. Součástí expozice na tomto světově významném IT veletrhu budou inovativní řešení pro modulární, energeticky úsporná a bezpečná datová centra. Zejména flexibilní IT infrastruktura je nezbytná pro návrh plně automatizovaného výrobního procesu v prostředí „Industry 4.0“.

Setkání Clusters v únoru 2015

  • 21.01.2015
Setkání Clusters v únoru 2015
Chystáte se 4. února do Brna? Zastavte se na kávu s Clusteráky. Jako obvykle se sejdeme v 18 hodin v restauraci Za Kapličkou. Na programu bude vše, co se do diskusí nevešlo. Na setkání se také máte šanci verifikovat, získat samolepku Elektronauta nebo volný vstup na Celostátní setkání elektrotechniků. Kdo přijde do 20 hodin, stihne i večeři.

POZVÁNKA: 22. ledna ŽIVĚ o motorech s Lubomírem Kastnerem

  • 16.01.2015
POZVÁNKA: 22. ledna ŽIVĚ o motorech s Lubomírem Kastnerem
První letošní odborné téma živého vysílání bude o motorech s Lubomírem Kastnerem. Lubomír pracuje na motorech několik desetiletí a jeho zkušenosti si zadají na pořádnou knihu. Nepropásněte živé vysílání v kterém budou objasněny některé základní principy oprav a údržby motorů a v závěru bude možnost osobních dotazů. Kdo bude u živého vysílání bude moci se ptát. A jak je již zvykem, následně bude dostupný sestřih toho nejzajímavějšího.

POZVÁNKA: 21. ledna ŽIVĚ o jablečných telefonech s Markem Mikušem

  • 16.01.2015
POZVÁNKA: 21. ledna ŽIVĚ o jablečných telefonech s Markem Mikušem
S Markem Mikušem připravujeme na středu 21. ledna další povídání o jablečných pomocnících. Zase uběhl nějaký čas a náš technopark se obměnil. Co máme za neobvyklou postupku hardware? Co používáme za praktický software? Co se dá v nejblížších měsících čekat nového? To vše prozradíme v živém vysílání. A asi tam nebudeme sami ...

Společnost Radeton zve na Roadshow 2015

  • 14.01.2015
Společnost Radeton zve na Roadshow 2015
Radeton zve své zákazníky na Roadshow po městech celé České republiky. Během druhé poloviny ledna navštíví firma deset měst. Akce pak vyvrcholí na konci dubna v sídle společnosti v Brně, kde vylosují výherce loňské celoroční soutěže o automobil Škoda Octavia II. První zastávkou budou Borovany u Českých Budějovic, kam se tým vydá už 19. ledna. Stávající i potencionální zákazníci se tu seznámí s novinkami, osahají si nové přístroje a zjistí, jak fungují. Zároveň si mohou nechat zkontrolovat své vlastní přístroje.

Večírek Českomoravské elektrotechnické asociace na MSV 2014

  • 29.12.2014
Večírek Českomoravské elektrotechnické asociace na MSV 2014
Na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2014 v Brně se v závěru druhého dne uskutečnil neformální večírek Českomoravské elektrotechnické asociace. Akci mimo jiné odstartoval svým projevem Zdeněk Liška ze Svazu průmyslu a dopravy, který popřál hodně štěstí všem podnikatelům. Celou akci hudebně doprovodil Elko EP Bend. Co nám o večírku prozradil prezident asociace Jiří Holoubek a jak to na akci vypadalo?

SCHNEIDER ELECTRIC: Inovované elektromechanické relé Zelio Relay RUM

  • 23.12.2014
SCHNEIDER ELECTRIC: Inovované elektromechanické relé Zelio Relay RUM
Pěkný dáreček nejen pod vánoční stromeček, tak zní heslo Schneider Electric, který těsně před vánočními svátky přichází s vylepšeným univerzálním relé Zelio Relay RUM. Tato řada se může pyšnit snadnou instalací a údržbou nebo širokým výběrem počtu kontaktů. Inovované elektromechanické relé Zelio Relay RUM přináší hned několik výhod. O které úpravy se přesně jedná?

V Ostravě proběhl 3. ročník veletrhu ElfetexFest

  • 8.12.2014
V Ostravě proběhl 3. ročník veletrhu ElfetexFest
V multifunkční aule GONG se v termínu od 12. do 13. listopadu 2014 uskutečnil již třetí ročník veletrhu elektroniky, elektrotechniky a energetiky ELFETEXFEST Ostrava. Šedesát vystavovatelů zde prezentovalo svůj elektromateriál a součástky, pomůcky a nářadí pro elektrikáře a měřicí, zkušební i osvětlovací techniku. Návštěvníci si také mohli vychutnat prohlídku zajímavých industriálních prostor multifunkčního centra, které vzniklo v plynojemu postaveném Vítkovickými železárnami již v roce 1924. V doprovodném programu nechyběly ani odborné přednášky.

V Olomouci proběhla již 49. konference elektrotechniků

  • 26.11.2014
V Olomouci proběhla již 49. konference elektrotechniků
Vyslechnout si to nejzajímavější, co se událo v elektrotechnice za poslední půlrok, si mohli účastníci 49. konference elektrotechniků v Olomouci. Konference se uskutečnila za hojné účasti 10. listopadu v NH Hotels Olomouc Congress. Své příspěvky na ní přednesli například předseda TNK22 Karel Dvořáček nebo Miroslav Záloha z SÚIP Opava. Všichni účastníci v závěru obdrželi sborník všech přednášek. V doprovodném programu nechyběla ani prezentace několika předních vystavovatelů z oboru elektrotechniky.

Co nás zaujalo na veletrhu Elosys 2014

  • 26.11.2014
Co nás zaujalo na veletrhu Elosys 2014
V pátek 17. října 2014 jsme se vypravili na 20. ročník největšího slovenského veletrhu v Trenčíně Elosys. Jubilejního ročníku veletrhu elektrotechniky, elektroniky, energetiky a telekomunikací se zúčastnilo 201 vystavovatelů ze Slovenska, České republiky, Rakouska, Maďarska, Polska i Chorvatska. Co všechno jsme na veletrhu viděli a co nás zaujalo? Bylo to například speciální svítidlo LED PCB nebo vynález Inteliglass. Více se dozvíte v této krátké reportáži.

TERINVEST: Přípravy na 23. ročník veletrhu AMPER

  • 21.11.2014
TERINVEST: Přípravy na 23. ročník veletrhu AMPER
Jen co se zavřely brány brněnského výstaviště a ukončily tak 22. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky a automatizace, organizátoři veletrhu začali pracovat na přípravách dalšího ročníku veletrhu AMPER. Konat se bude v termínu od 24. do 27. března 2015 na brněnském výstavišti. I v příštím roce se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program, soutěž o elektromobil roku 2015 či udílení cen Zlatý AMPER. Chybět zde nebude ani tým Elektrika.tv se svým živým vysíláním přímo z veletrhu. Více se dozvíte v tomto článku.
FIREMNÍ TIPY
Požadavky na bytové rozvaděče v souvislosti s instalací fotovoltaických elektráren (FVE) jsou poměrně specifické a zahrnují několik klíčových aspektů, které musí být dodrženy podle aktuální legislativy. Základním právním předpisem je vyhláška č. 114/2023 Sb., která stanovuje požadavky na bezpečnou instalaci výroben elektřiny využívajících obnovitelné zdroje energie s výkonem do 50kW. Sledujte dnešní živý podcast zde!
Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se, jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v průmyslové automatizaci! Učte se programovací jazyky, efektivně navrhujte s easySoft 7, zvládněte konfiguraci hardwaru, řešte ...
Podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů neustále roste a stále významněji ovlivňuje oblast dodávek energie. Klíčovým úkolem je vyrovnat proměnlivou výrobu obnovitelné energie s konstantní poptávkou spotřebitelů energie. Přednáška by tak mohla nabídnout komplexní pohled na současný stav a budoucí perspektivy energetiky s ohledem na udržitelný rozvoj a změnu klimatu ...
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933