Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Účast autorizované osoby


Document Actions
certifi_ezu1.jpg
Odpověď na dotaz: "Musí český výrobce, aby mohl vystavit ES prohlášení o shodě a na výrobek (elektrický ohřívač) umístit značku CE, výrobek podrobit zkouškou ve zkušebně nebo může vystavit prohlášení o shodě sám (bez povinné účasti autorizované osoby)?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.01.2004
reklama

Dotaz čtenáře
Prosím o radu a odpověď na následující otázku:

Musí český výrobce, aby mohl vystavit ES prohlášení o shodě a na výrobek (elektrický ohřívač) umístit značku CE, výrobek podrobit zkouškou ve zkušebně nebo může vystavit prohlášení o shodě sám (bez povinné účasti autorizované osoby)?

Pokud to má nějaký vliv, výrobce má certifikát systému managementu jakosti ISO 9001 pro uvedenou činnost a rovněž k výrobě elektrických ohřívačů bude používat komponenty, na něž je vystaveno ES prohlášení o shodě. Elektrický ohřívač bude používán pro ohřev vzduchu ve vzduchotechnických systémech. Elektrický ohřívač se sestává z ocelového pláště, topných tyčí a bezpečnostního provozního a havarijního termostatu.
Děkuji za odpověď Martin Batrla

Odpověď

Dle popisu výrobku se na výrobek mohou vztahovat dvě nařízení vlády(NV) z hlediska bezpečnosti a možná i NV na elektromagnetickou kompatibilitu. Z hlediska bezpečnosti je to NV 168/97 Sb., nízkovoltážní a NV 163/02 Sb., týkající se stavebních výrobků. To jestli výrobek bude posuzován podle NV 163/02 záleží na tom, zda se jedná o stavební výrobek, což je definováno v §1 tohoto NV a musí to určit výrobce.

Přičemž v příloze II tabulka 10 - Technická zařízení staveb je jmenovitě uveden pod bodem 8 jako stavební výrobek - Chladící, ventilační a klimatizační zařízení, klimatizační jednotky. Postup pak je odlišný od NV 168/97 Sb., nelze vydat ES prohlášení o shodě, je zde součinnost AO atd. NV 163/02 je česká specifika a vstupem do EU dojde k podstatným změnám i v souvislosti s účinností NV 190/02 , kterým se stanoví technické požadavky na výrobky označované CE. V současné době je situace dosti komplikovaná a doporučoval bych, aby se zákazník se mnou telefonicky spojil, pokusím se mu to vysvětlit.

Děkuji. S pozdravem

Ing. Pavel Kudrna
Certification and Inspection Manager
Elektrotechnický zkušební ústav,s.p.
Pod Lisem 129
171 02 Praha 71-Troja
phone : +420-266 104 334
fax : +420-284 680 037
mobil: +420-603 556 348
e-mail : pkudrna@ezu.cz
www.ezu.cz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933