Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Odhalený Elektro Bečov.


Document Actions
becex_per.jpg
Podívejme se odkud pochází legendární "BEČOV" svorky. Redakční pohled pod pokličku českého výrobce tradičních elektromateriálů. Pokud budete číst pozorně, za jednu drobnou odpověď můžete získat praktický předmět!
Miroslav Minařík, ze dne: 3.03.2003
reklama

Na podzim roku 2002 jsme se vydali na pracovní výlet do Bečova nad Teplou podívat se, co se skrývá za názvem Elektro Bečov. Sortiment tohoto výrobního družstva již málokdo nezná, nejznámější v našem oboru jsou řadové svorky RSA, prvky pro pospojování jako například svorky na potrubí, pod baterie nebo třeba ekvipotencionální svorkovnice. Téměř všudypřítomným zbožím se stává svorkovnice stožárů veřejného osvětlení.

Kdo ještě v Bečově nebyl, bude příjezdem do údolního města mile překvapen. V případě hezkého počasí, bude pohled na toto malebné místo ještě mnohokrát umocněn.

I přes to, že se jedná o malé městečko, museli jsem se na cestu do výrobního družstva zeptat. Po chvíli cesty pohádkovými cestičkami jsem stanuli před prahem "epicentra" řadových svorek. Z vrátnice nás vyhlížela přísná, ale velice ochotná paní, která splnila přesně svou povinnost a zaregistrovala všechny naše důležité údaje. 

Za necelých deset minut jsme již seděli v přítomnosti Ing.Voráčka a Jana Vejvody mladšího. Zjistili jsem, že Ing.Voráček (obchodní náměstek) je opravdový pamětník. Nikoliv ovšem pamětník pouze tohoto družstva, ale obecně elektrotechnické historie v Česku. Jan Vejvoda (mladší) zase jasně prokazoval stopy "mladé krve", protože dle našeho názoru vnáší do této společnosti nové a dynamické nápady, což v mnohých firmách dodnes citelně absentuje.

Po chvíli jsme vyrazili do provozu na průzkum tajemství výroby. Vývojová složka je v blízkosti vedení společnosti a výrobní proces se odehrává v nedalekých prostorách. Rozhodli jsme se zjistit, jak se vlastně řadová svorka vyrábí a jaké jsou potřebné technologie pro její pro její vznik.

VZNIK SVORKY

Pro pochopení tradice výroby elektrotechnického materiálu v Bečově, která začíná již v roce 1945, jsme se nejdříve seznámili s historií, která je nepochybně velice zajímavá. Kompletní povídání o historii začátku výroby českých řadových svorek naleznete po kliknutí zde.

Děj první: lisovna plastů
Jako první jsme navštívili lisovnu plastů, kde vstřikovací lisy chrlí množství různých tvarů, které jsou pak součástí různých produktů.

V lisovně plastů se odehrává začátek i konec výroby izolační části svorky. Zdánlivě rychlému procesu však předchází pečlivá příprava seřízení lisu. Vstřikovací formy jsou pečlivě chráněny.

Děj druhý: kovolisovna
Osvědčené lisy obsluhují sympatické pracovnice a kontrolují průběh základního procesu výroby svorky – přeměny mosazného pasu na těleso svorky.

Tradiční podobu vlastní „bečovky“ v tomto tvaru však dnes již nenajdete u všech typů nabízených řadových svorek. Zásadní konstrukční změnu svorky symbolizuje písmeno „A“ za označením konkrétního typu.

Děj třetí: šroubárna
Šroubárna zajišťuje výrobu šroubů pro vlastní potřebu, ale i na zakázku. Šrouby se v Bečově vyrábějí tvářením i třískovým obráběním.

Tak jako i jiné části bečovských svorek, tak i šrouby prochází významnou inovací. Z původní průběžné drážky v hlavě šroubu se při těchto inovacích uplatňuje drážka „Phillips“.

Děj čtvrtý: galvanovna
Nová galvanovna byla vybudována v objektu bývalé kotelny na tuhá paliva. Po přechodu na palivo plynové byla kotelna zadaptována a umístěno zde technologické zařízení povrchových úprav včetně zneškodňovací stanice, která již zaručuje likvidaci odpadních vod na úrovni limitů platných od roku 2004. Investice do tohoto zařízení představovala 22 miliónů korun.

Linka byla uvedena do provozu v březnu 2000. Je řízena počítačem od založení zboží až po konečné pokovení. Provádí se zde hromadné pokovení a také pokovení na závěsech a to v různých provedeních - nikl, zinek+žlutý či modrý chromát. Ocelové části svorek jsou upravovány vrstvou zinek+žlutý chromát+kobalt (povrch je matný a zdánlivě špinavý, ale kvalita povrchové úpravy vzrostla natolik, že lze tyto díly použít spolehlivě i do klimaticky ztížených podmínek). Elektrovodné části svorek (můstky, tělesa) jsou mosazné a upravovány niklováním.

Kapacita místní galvanovny je z velké části vytížena kooperačními zakázkami strojírenských firem nejen z blízkého okolí.  

Děj pátý: montážní dílna
Zdaleka ne všechno se dá udělat strojně. Kompletace jemných součástí je ruční záležitostí.

Konečná montáž stožárových svorkovnic stožáru veřejného osvětlení. Jedná se o poměrně dost žádaný sortiment. Specialita a výsada zručných pracovnic.

Za těmito dveřmi je možná připraven stroj, ve kterém se všechny námi popsané děje spojí a příběh bude minulostí…

Děj šestý: balírna a expedice
Balírna a expedice se nachází v prostorách, ve kterých býval zámecký skleník zdejšího šlechtického rodu. Původně byla v závodě ELEKTRO jediná budova, kde elektrická energie byla vyráběna vlastní turbínou z místní říčky Teplá. Toto zařízení bylo bohužel již před desítkami let demontováno.

Od vstupu materiálu do firmy až po dodání k zákazníkovi jsou všechny procesy řízeny a kontrolovány podle ČSN EN ISO 90001 a 14001.

Ostatní výroba
ELEKTRO Bečov má kromě tradice ve výrobě elektrotechnických materiálů dlouholeté zkušenosti též ve výrobě různých rotačních dílů. Mezi nejvýznamnější a nejznámější patří v tomto oboru úhlové klouby. Tyto se skládají z kulového čepu a kulové pánve. Jejich použití je převážně v automobilovém průmyslu.

Z dob nedávno minulých, kdy výrobní družstva vyráběla též tzv. tržní fondy, zůstalo v programu ještě několik výrobků. Při pozorné prohlídce například kolíčků na prádlo ve Vaší domácnosti uvidíte logo, které je i na všech řadových svorkách RSA. Stojánek na tužky v podobě ježka či dětské zvukové hračky jsou též výrobky z Bečova.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTRO,výrobní družstvo v Bečově nad Teplou
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933