Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Katalog je určen pro elektromontéry, techniky či údržbáře vedení nízkého a vysokého napětí, projektanty elektrických sítí, techniky servisu, specialisty na veřejné osvětlení a domovní přípojky, bezpečnostní techniky. Krátce nahlížím do posledního ...

Přejímání evropských a mezinárodních norem.


Document Actions
Článek
(15.) Co je to EN norma? Jakými způsoby se přejímají normy? Co se vlastně rozumí pojmem "převzetí" normy? Seriál o vzniku norem, jejich tvorbě, významu a principu. Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 21.08.2002
reklama

Všeobecně
Pod pojmem evropská norma se rozumí EN, HD, ENV, ETS, I-ETS, popř. další normy a normativní dokumenty vydané evropskými normalizačními organizacemi.Pod pojmem mezinárodní norma se rozumí ISO a IEC, popř. další normy a normativní dokumenty vydané evropskými normalizačními organizacemi.

EN je norma CEN, CENELEC nebo ETSI, která je určena v členských státech k povinnému zavedení jako národní norma a vyžaduje současné zrušení národních norem, které jsou s ní v rozporu.

HD (harmonizační dokument) je norma CEN nebo CENELEC, která se zpracovává v případech, kdy není možné nebo účelné zpracovat EN a je určena v členských státech k povinnému zavedení na národní úrovni alespoň formou zveřejnění čísla HD a názvu při současném zrušení národních norem nebo jejich částí, které jsou s ní v rozporu.ENV je předběžná norma CEN nebo CENELEC určená k ověření po dobu tří let (s možností jednorázového prodloužení o další dva roky). Národní normy, které jsou s ní v rozporu, mohou být ponechány v platnosti. Takto převzatá norma se označuje ČSN P ENV.ETS je dřívější označení normy Evropského ústavu pro telekomunikační normy (ETSI), ke které se vážou stejné povinnosti, jako v případě EN. I-ETS je dřívější označení předběžné normy ETSI s obdobnou funkcí jako má ENV.

Zásady přejímání norem
Převzetím evropské nebo mezinárodní normy do české normalizační soustavy se rozumí udělení statusu české normy přejímané normě tím, že je bez jakýchkoliv změn obsahu, stavby, členění a úpravy schválena jako ČSN. K počátku platnosti této ČSN musí být zrušeny dříve vydané ČSN nebo jejich části, pokud jsou s ní v rozporu.Zapracování jakékoliv normy nebo normativního dokumentu do ČSN s odchylkami se nepovažuje za převzetí těchto norem (dokumentů). Označení ČSN se zapracovanou normou nebo normativním dokumentem s odchylkami neobsahuje značku ani číslo zapracované normy (dokumentu). Tyto údaje však mohou být spolu s dalšími potřebnými informacemi uvedeny v předmluvě ČSN.

Označení takto převzatých norem znamená, že:

  • ČSN EN je česká technická norma identická s EN v technickém obsahu a stavbě.
  • ČSN P ENV je česká předběžná norma identická s ENV v technickém obsahu a stavbě.
  • ČSN ETS je česká technická norma identická s ETS v technickém obsahu a stavbě.
  • ČSN P I-ETS je česká předběžná norma identická s I-ETS v technickém obsahu a stavbě.
  • ČSN ISO je česká technická norma identická s normou ISO v technickém obsahu a stavbě.
  • ČSN IEC je česká technická norma identická s normou IEC v technickém obsahu a stavbě.
  • ČSN EN ISO je česká technická norma identická s normou EN ISO v technickém obsahu a stavbě.

Ve zdůvodněných případech lze do české normalizační soustavy přejímat i jiné normy a normativní dokumenty. Pro jejich přejímání platí obdobné zásady jako pro přejímání evropských a mezinárodních norem.

Evropské a mezinárodní normy se do ČSN přejímají následujícími způsoby:

  • překladem,
  • převzetím originálu schválením k přímému používání oznámením o schválení k přímému používání ve Věstníku.

Způsob převzetí se volí podle účelu a rozsahu využití ČSN a dohodne se s ČSNI.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933