Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Logo ČEZ, a.s. není vůbec nové - náhoda nebo zlý úmysl?


Document Actions
energiel.jpg
Všichni jistě víme, že od září tohoto roku má společnost ČEZ, a.s. nové logo. Logo, které vysocí manažeři společnosti označují za symbol stability a perspektivy. Takové logo není levné.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.09.2003
reklama
Všichni jistě víme, že od září tohoto roku má společnost ČEZ, a.s. nové logo. Logo, které vysocí manažeři společnosti označují za symbol „stability a perspektivy“. Takové logo není levné. Platí se nemalé peníze za návrh grafikovi nebo agentuře a také se vynaloží nemalé prostředky na jeho propagaci.

Musím uznat, že se mi logo líbí. Je jednoduché, ale přitom nepřehlédnutelné a barva také není špatná. Hodně lidí při jeho komentování říká „to bych jim namaloval za pivo, nebo bych řekl devítileté dceři a nemuseli za to platit statisíce a možná miliony“. Já zase tvrdím, že v jednoduchosti je síla a zdánlivě jednoduché logo muselo dát grafikovi hodně přemýšlení a agentuře času, aby jeho vzhled náležitě zdůvodnila. Myslel jsem si to i o logu ČEZ, a.s., ale jen do 24. září. Zcela výjimečně jsem si pustil televizi a zrovna běžel pořad, kde chodili dělníci v přilbách s novou značkou ČEZ, a.s. To mne nijak nezaujalo až do momentu, kdy jsem zjistil, že se jedná o záběry z Dánska a dotyční dělníci nejsou pracovníci ČEZ, a.s., ale společnosti ENERGI E2, která je významnou Dánskou energetickou společností.

Po podrobném prozkoumání jsem musel uznat, že loga obou společností nejsou zcela stejná, ale rozdíly považuji za zanedbatelné, pokud se jedná o společnosti ze stejného oboru a jedna z nich nás přesvědčuje o originalitě svého loga. Nevím, zda se grafik při návrhu inspiroval v Dánsku nebo zda management ČEZ, a.s. věděl o podobném logu ENERGI E2 - možná ano, přeci jen se nejedná o společnost malou. Také byl jistě učiněn patřičný průzkum, zda již někdo naše „nové“ logo nemá. Přeci jenom získat nadnárodní ochrannou známku není jednoduché.

 Na tyto otázky se zeptám tiskového mluvčího společnosti ČEZ, a.s. a věřím, že dostanu uspokojivé odpovědi o  které se s vámi rád podělím. Otázkou nadále zůstává, zda v případě této podobnosti jde o náhodu nebo úmysl.

http://www.ceskaenergetika.com

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933