Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Novinky v řadě tlačítkových ovladačů LM2T/ LP2T Lovato Electric


Document Actions
lovcer_19.jpg
Lovato Electric nabízí v sortimentu elektrických spínacích přístrojů velmi bohatou řadu tlačítkových ovládačů Ø22mm v kovovém i plastovém provedení. Standardně mají ovládače Lovato krytí IP65 a v základním provedení lze použít až 6 spínacích jednotek.....
ze dne: 9.07.2004
reklama

Lovato Electric nabízí v sortimentu elektrických spínacích přístrojů velmi bohatou řadu tlačítkových ovládačů Ø22mm v kovovém i plastovém provedení. Standardně mají ovládače Lovato krytí IP65 a v základním provedení lze použít až 6 spínacích jednotek na jednu ovládací hlavici! Firma Lovato se snaží neustále svou řadu rozšiřovat a doplňovat. Mezi poslední novinky v řadě ovládačů patří:

  • - Objímky s blikací LED
  • - Joystiky
  • - Ovladače „PUŠ-PUŠ“ (stiskem zapni – stiskem vypni)
  • - Trojtlačítka
  • - Jednotky kontaktů s fastony
  • - Bezpečnostní krytka otočného ovladače
  • - Adaptér 30mm/22mm

Objímka s blikací LED
Po uvedení objímek s LED s konstantním světlem Lovato Electric vyvinulo novou verzi s blikajícím světelným zdrojem.
Tato novinka je založena na stejné LED technologii jako u předchozího typu.
Její zvláštností je emise blikajícího světla podle frekvencí stanovených Evropským standardem EN60073 (doporučené blikací frekvence a poměry doby pulzu a pauzy).

Podle EN60204-1 mohou být blikací světelné zdroje používány k doplňkovému zvýraznění signálu za následujícím účelem:

  • - přitáhnutí pozornosti
  • - požadavku okamžité akce
  • - signalizace rozdílu mezi příkazem a skutečným stavem
  • - signalizace nastávající změny.

Protože se jedná o operaci, kde je světelný zdroj neustále zapínán a vypínán, právě LED technologie může garantovat nejvyšší výkon in ve smyslu životnosti a spolehlivosti ve srovnání s běžnými žárovkami.
Objímka s LED je odolná vůči otřesům a vibracím a byla navržena pro zajištění nejlepší funkce i při používání vyšších napětí.
Emitované světlo je monochromatické; nové LED signálky se vyrábějí v 5 různých barvách: červená, žlutá, zelená, modrá a bílá.
Rozměry objímky s blikací LED jsou stejné jako verze s konstantním světlem, mohou být tedy použity se všemi ovladači kovové I plastové řady, i v kombinaci s různými jednotkami kontaktů této řady.
Díky speciálnímu tvaru LED je emitované světlo výborně viditelné jak z čelního tak I z bočního pohledu.

Joystiky
Joystiky patří do řady ovladačů, ale jejich funkce je ve skutečnosti speciální. Jsou charakterizovány páčkou, která se může pohybovat ve 2 nebo 4 různých směrech.
Každý pohyb páčky se vztahuje k jednomu specifickému kontaktu 1/0t, takže každý směrový posuv generuje přesný elektrický signál.

Joystiky mohou být přídržné (páčka zůstává v nové poloze) nebo vrátné (pružina vrací páčku do středové polohy). Existuje také provedení s mechanickým blokováním ve středové poloze; joystik nemůže být aktivován, dokud se neuvolní blokování.

Joystiky mají typické použití pro pohodlné nastavování polohy pohyblivého ramene.
Převládající verze jsou 2 a 4-směrové joystiky s návratem.

Používají se zejména v těchto oblastech:

  • - Obuvnické stroje
  • - Zařízení pro pekárny a cukrárny
  • - Střihací stroje (pracující se středovým systémem)
  • - Stroje pro průmyslové čištění (elektrické úklidové stroje pro mytí a sušení podlah)
  • - Stroje pro opracování mramoru a granitu
  • - Výtahové systémy

Ovladače „stiskem zapni-stiskem vypni“
Ovladač stiskni-stiskni je trvalý ovladač; drží polohu po provedení stisknutí. Může být uvolněn dalším stisknutím tlačítka. Jeho vzhled, montáž a rozměry jsou identické jako u normální tlačítkového ovládače.
Lze ho použít, když musí elektrický kontakt v zapnuté poloze až do následující akce provedené obsluhou.

Trojtlačítko
Vzhled a funkce trojtlačítka je podobná jako u dvojtlačítkového provedení 8LP2TB7. Navíc je zde pouze vystupující tlačítko uprostřed. Tři tlačítka nezávisle ovládají kontaktní jednotky umístěné vedle se na montážním adaptéru. Toto trojtlačítko může nahradit tři standardní tlačítkové ovladače.

Tento ovladač nachází typické použití u posuvných dveří. Horní a spodní tlačítka “otevírají” a “zavírají” dveře, prostřední tlačítko má funkci “stop”.
Z tohoto důvodu mají krajní tlačítka zelenou barvu, zatímco prostřední je červené.

Jednotka kontaktů s fastonovými svorkami
Lovato Electric nabízí novou jednotku kontaktů s fastonovými svorkami pro řadu tlačítkových ovladačů L.
Instalace je rychlá a jednoduchá. Tradiční šroubové svorky jsou doplněné o svorku vhodnou pro nasunutí jednoho fastonového konektoru 6.35 mm nebo dvou konektorů 2.8 mm.
Fastonové svorky jsou zejména užitečné při požadavku jednoduchého a rychlého připojení, např. v případě časté rutinní údržby. Vidlicový tvar svorky dovoluje připojit ke každé 2 vodiče, což je velmi praktické při připojování ovládacích prvků, kterými tlačítka jsou.

Krytka otočného ovladače
Žlutá ochranná krytka je specificky vyžadována u ovládačů pro provoz výtahů. Evropský standard EN81-1 specifikuje tento typ ovládací jednotky, která musí být chráněná proti náhodnému spuštění. To zaručuje lepší bezpečnost obsluhy při rutinní údržbě systému.
Žlutá krytka zakrývá otočný ovladač způsobem, že není možné náhodné zapnutí.

Adaptér 30mm / 22mm
Tento adaptér je užitečným příslušenstvím pro montáž plastových i kovových hlavic ovládačů řady L ø22mm do existujících dříve předvrtaných otvorů ø30mm .
Tlačítkové ovladače s průměrem 30mm byly velmi běžné v minulosti u mnoha výrobců; v současné době se obecně přechází na ovládače s průměrem 22mm . Přesto je stále mnoho aplikací, kde je možné se s dříve používaným průměrem setkat. Adaptér 8LM2T A161 umožňuje použít tlačítkové ovladače Lovato Electric 22mm i v těchto případech.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Objímka s blikací LED

LOVATO Electric nabízí objímky s blikací LED pro 3 rozsahy napájení:

- 18 - 30 V AC/DC
- 85 - 140 V AC
- 187- 265 V AC

Šířka objímky s blikací LED je stejná jako u verze s konstantním světlem, je tedy možné ji kombinovat se všemi jednotkami kontaktů řady s montáží po obou stranách. V minulosti toto nebylo možné při použití blikacího typu 8 LM2T GL.

Objímky s LED se prodávají bez montážního adaptéru. Pro signální hlavice a kovovou řadu prosvětlených tlačítek je nutné montážní adaptér 8LM2T AU120 objednat zvlášť; plastová řada už has adaptér obsahuje.


Joystiky

Nový joystik 8 LM2T J… se vyrábí v 8 různých variantách:

Kovové provedení garantuje dostatečnou mechanickou odolnost. Gumový návlek zaručuje stupeň krytí IP65. Z estetického hlediska působí jednotným dojmem joystik montovaný v řadě kovovými (8LM2T…) a plastovými (8LP2T…) ovládači.

Verze, která nemá mechanické blokování, může být přímo aktivována stlačením páčky v požadovaném směru. Vyrábí se 2- nebo 4- směrové přídržné nebo vratné provedení.
Verze s mechanickým blokováním jsou charakteristické kroužkem, který je nutné povytáhnout, aby se uvolnila páčka .

Každý směrový pohyb se vztahuje k jinému N.O. elektrickému kontaktu. Byly navrženy speciální pomocné kontakty, aby se zaručila optimální funkce; lze je okamžitě odlišit od standardních, protože mají jiné barevné provedení (zelenočervená a zelenožlutá). Speciální jednotky kontaktů jsou přibalené v krabičce společné s ovládačem, montážní adaptér a návod snižují možnost chyb a usnadňují zákazníkovi montáž.
Jediné samostatné příslušenství této nové řady je držák 4 popisových štítků.
2 polohové provedení se získá odlomením 2 nepotřebných podložek.

Ovladač „stiskem zapni-stiskem vypni“
V kovovém provedení se vyrábí prosvětlená i neprosvětlená verze ovladače .
Uzamykací mechanismus je uvnitř ovladače, takže vnější vzhled a rozměry jsou stejné jako u standardního tlačítkového ovladače.
Tento ovladač může být použit s maximálně třemi jednotkami kontaktů montovanými vedle sebe u neprosvětleného typu a dvěma jednotkami u typu prosvětleného. U prosvětleného typu musí být ve střední poloze objímka světelného zdroje.
Používají se pouze spínací kontakty s předstihem typ 8 LM2T C10A .
Montážní adaptér 8LM2T AU120 musí být zakoupen zvlášť.

Trojtlačítko


Jsou k dispozici jako standard 4 různé kombinace nápisů.

8 LP2T B7345
8 LP2T B7355
8 LP2T B7365
8 LP2T B7375

Každé tlačítko ovládá jednotku kontaktů namontovaných v odpovídající pozici na montážním adaptéru. Na montážní adaptér je možné připojit až 6 jednotek kontaktů (2 kontakty pro každé tlačítko).
Montážní adaptér je součástí trojtlačítka.

Jednotka kontaktů s fastonovými svorkami

Nové pomocné kontakty s vidlicovou svorkou umožňují připojení jednoho fastonu 6.35mm ne dvou 2.8mm..
Zatím je k dispozici verze 1/0 (8LM2TCF10) a 0/1 (8LM2TCF01). Objímky (všechny verze, včetně LED) s fastonem se dodávají na zakázku.
Jednotka kontaktů s fastonovými svorkami nezahrnuje montážní adaptér, který je nutné objednat samostatně.

Krytka otočného ovladače
Žlutá krytka 8 LM2T A185 je vyrobena z termoplastu a lze ji montovat jako ochranu na plastové nebo kovové otočné ovládače řady L. Montáž tohoto příslušenství je extrémně jednoduchá; krytka se nasune na ovladače před vlastní montáží do panelu. Tvar krytky dovoluje gumovému těsnění dokonale přilnout povrchem k ovládači , takže je zachován stupeň krytí IP65.

Adaptér 30mm / 22mm
Tento adaptér 8LM2T A161 je vyroben z kovového prstence, jehož tvar zaručuje bezpečnou instalaci ovládačů řady L do existujících otvorů 30mm. Je nutné použít 2 prstence adaptéru; jeden na čelní straně a druhý zezadu. Čelní prstenec adjustuje ovládač v poloze, zatímco zadní prstenec poskytuje plochu pro pevné a bezpečné přitažení montážního adaptéru 8 LM2T AU120 šrouby k panelu.
Použití kovu u adaptéru 30/22 zajišťuje odpovídající pevnost pro přitažení šrouby. Stupeň krytí ovladačů se ale snižuje pouze na IP40.

Pokud pracujete v oboru a zajímá vás více informací, máte možnost si je vyžádat níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933