Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přes čtvrt století se účastníme nejen AMPERu ale i dalších veletrhů. Jak hodnotit každý ročník když je každý úplně jiný?Rychlé, obecné hodnocení je příliš subjektivní a vypovídá pouze o jednom z mnoha další pohledů. Neustálé hodnocení veletrhů, často ...
  • Katalog slouží jako zdroj informací pro elektrotechniky, kteří provádějí aktualizace a náhrady starších jističů pro své klienty. Poskytuje vysvětlení, jaké jsou dostupné náhrady a jaké specifické kroky a montážní sady jsou potřebné pro správnou ...

Light+Building: Návštěvník o největším elektrotechnickém veletrhu v roce 2024


Document Actions
Light+Building: Návštěvník o největším elektrotechnickém veletrhu v roce 2024
Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje, proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních prezentací v digitální době. Máme přece většinu relevantních detailů dostupnou online.
Tým portálu Elektrika, Jan Franěk, ze dne: 30.03.2024
reklama


Jan Franěk je představitel progresivního odborníka v novodobých elektroinstalacích. K tomuto označení nás přesvědčují skutečnosti o jeho znalostech a rozhledu v této problematice. Tomu, aby provedl a odevzdal svou práci předchází nejen zručnost, ale znalosti principů, doporučení a mnoha souvislostí. Jeho vytížení známe dlouhá léta, a proto bylo překvapením, že se odhodlal navštívit německý veletrh jemu vzdálený 600km.



--- přepis rozhovoru ---

Kam se mezi elektrotechniky řadíš? Jaký je tvůj poměr kancelář, cesta, stavba. Vejdeš se svou pracovní dobou do 8x5=40 hodin týdně?
Patřím mezi ty elektrotechniky, kteří jsou v pracovní době na cestách a zakázkách a administrativu zvládají kdy jindy, než v přesčasových hodinách. Přesto ročně najedu "běžných" 40.000km. Zakázky se nedají naplánovat a dynamické přizpůsobení živnostníků je nepřetržitý boj.



Pro větší náhled kliknout!


Proč ses vydal na veletrh do Německa? Plánoval jsi to?
Po covidových letech plných zmatků a nejistot se vracíme do nepodobného "normálu" i co se týká akcí, jako jsou veletrhy. Těm covidová doba samozřejmě nepřála. Rychlá domluva s kolegy, kamarády, objednání hotelu a stažení lístku na sebe nedalo dlouho čekat. Po výběru termínu došlo k domluvě, že vyrazíme brzo ráno a okolo oběda už budeme obcházet jednotlivé expozice. Co nestihneme v prvním dni, projdeme dopoledne druhého dne a po obědě vyrazíme zpět k domovu. Díky pracovnímu vytížení a běžným starostem jsem se začal těšit až cestou autem do Frankfurtu, během probírání toho, na který "stánek" se kdo podíváme a na co, případně na koho se vlastně těšíme.



A jak takový rychlý výlet zapadal do světa živnostníka?
Vůbec nezapadal. Vše naplánovat a dokončit tak, abych ve svém byznyse nechyběl bylo samozřejmě tak, tak. A nakonec jsem ráno zaspal. To se mi stalo poprvé snad po cca 10 letech. Naštěstí šlo "jen" o 30 minut a zdálo se, že ten, koho to hodně štve, jsem jen já sám. Nebo možná mi to kolegové alespoň nedali znát, za což jim ještě tímto děkuji.
 
Cesta probíhala v pohodě a příjezd na hotelové parkoviště proběhl dříve než jsem si na začátku troufli vůbec doufat. Příjemným zjištěním byla skutečnost, že vstupenky na veletrh byly akceptovány i jako jízdenky na městskou dopravu. Protože vybraný hotel přímo sousedil se stanicí metra, skočili jsme na první soupravu a za cca 20 minut vystupovali z metra po schodišti přímo k hlavní bráně výstaviště. Haly, ve kterých se nacházely expozice, na které jsme byli zvědaví, byly poměrně daleko.



Než jsme prochodili a projezdili všemi chodbami a tunely do první z hal, uběhlo dalších 40 minut. U vstupu jsem zažil malý problém s vytištěným lístkem, ale i přes jazykovou bariéru se díky ochotné službě u vstupu povedlo vytisknout správný lístek na pro tyto případy připravených místech.



Samotný veletrh překvapuje množstvím firem, které se zde účastní, a také velikostí jednotlivých výstavních ploch. V Česku mnoho firem už podobné veletrhy tak nějak vzdalo a když už se rozhodnou účastnit, velikost české výstavní plochy hodně redukují. 

Byl na L+B lepší servis vystavovatelů vůči návštěvníkům než u nás?
Určitě tam nenarazíš na malé kóje, kde sedí unuděné hostesky nebo duchem nepřítomného prodejce s očima přilepenými k obrazovce svého mobilního zařízení. Lidé v expozicích se snaží a jakmile se u některého s produkty zastavíte, okamžitě využijí vašeho zájmu a rádi něco k tomu sdělí nebo alespoň podpoří letákem, či odkazem na další zkoumání.



Velmi příjemným zjištěním pro mne bylo to, že mnoho firem, které mají v ČR své pobočky, myslelo i na nás a jejich zástupci vítali našince v českém jazyce a prováděli je po expozici mezi svými produktovými novinkami. 

A jak jste ten rozsáhlý areál procházeli?
Každý z nás měl odlišné zájmy; navštívili jsme společné známé, ale pak si každý vyrazil na svou cestou. Já se zaměřoval na měřící, revizní přístroje a expozice známých hráčů v oboru elektro. Nejvíc mne zajímala automatizace budov a novinky na tomto poli. Systém KNX dominoval s velkým množstvím firem prezentujícím své produkty postavené právě na tomto systému.



Veletrh je to opravdu velký a zajímavý, nicméně i zde je cítit úbytek vystavovatelů, například mezi menšími výrobci světel. Podle získaných informací si velká skupina regionálních výrobců svítidel zorganizovala vlastní malou "konkurenční" výstavu na protest proti postupu organizátorů Light+Building. Ti jim nevrátili v době covidového zrušení veletrhu jejich zálohy. Tato situace dobře podobná české alternativě.

Napadlo někoho, že by veletrhy přestaly existovat?
To bylo také tématem! Po cestě zpět jsme to rozebírali. Jaká je udržitelnost podobných veletrhů a pocit, že to nebude dlouho trvat a jeden veletrh za druhým se začnou pomalu ale jistě ztrácet. Svět se mění a s ním i potřeba tohoto druhu prezentace. Tak si říkám, že napříště se pojedu zase podívat. Protože mě na tom asi nejvíc baví právě to osobní setkávání a diskuse, která probíhá v živé atmosféře. Je to podobné, jako když fandíte svému oblíbenému mužstvu v hokeji. U TV si třeba i zařvete, ale když jste na stadiónu, jste vtaženi atmosférou do úplně jiných dimenzí prožitků. A o tom, že se mezi řečí dozví podstatně více, ani nemluvím!



Jaké události  navštěvuješ v Česku?
Letošní AMPER jsem časově nestihl, samozřejmě to ovlivnila volba L+B. Jinak v Česku navštěvuji některé větší velkoobchodní události, opět dle časových možností. Pro zasvěcené není překvapením, že tuto činnost neupřednostňuji před svými pracovními povinnostmi a rodinou.


A co závěr?
Ani jeden z nás nelitoval dvou dnů věnovaných Light+Building, přestože nyní všichni musíme dohánět nějaké resty v práci a nějakou "kačku" jsme tam také nechali. V Německu jsme viděli skutečná, úplná výrobní portfólia výrobců. Jejich expozice byly namířené celému světu, kdežto u nás se česká zastoupení zaměřují pouze na produkci určenou pro náš trh. L+B je dobré vidět, znát, abychom mohli kritickým pohledem hodnotit to, co je k dispozici u nás.
Oficiální www Light+Building zde ...





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Jan Franěk
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933