Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Bude samospráva v elektrotechnice demokratická?


Document Actions
Článek
Odborným tiskem proběhla zpráva o zřízení profesního společenstva, které v ČR má převzít veškeré kompetence. Nevadí Vám, že v době odbourávání monopolů, se tiše tvoří nový a dokonce pod tradiční značkou ESČ?
Milan Bureš, ze dne: 28.01.2001
reklama

Historie:
Po roce 1989, se v Praze v ČSFR jako první zaregistroval „ČES“, který se později přejmenoval na ESČ. Následně pak vznikl MSE Brno, z kterého po dvou letech z doporučení valné hromady (1992) byl ustaven přípravný výbor k registraci EŽS. Tedy EŽS Brno bylo registrováno 3.6.1993 pod číslem Ministerstva vnitra VS11-20926/93-2. Od svého vzniku vyvíjí činnost EŽS Brno ve smyslu platného zákona a předpisů.

Doposud a do budoucna bude hájit práva nejen svých členů k zachování demokratických principů nezbytných do vstupu do evropského společenství. Jako příklad uvádíme, že již v roce 1994 byl zpracován nový předpis, který měl nahrazovat vyhl. ČÚBP č.50/78 Sb. V té době v ČR se proti realizaci těchto předpisů negativně vyjádřilo 64 organizací, mezi nimi i EŽS Brno podalo svůj rozbor a zaujalo negativní stanovisko s žádostí o jejich zrušení. V té době ministr práce a soc. věcí tyto předpisy bez náhrady zrušil. V té době MSE uzavíra dohodu s ITI Praha zastoupené Ing.Dršťákem, že bude spolupracovat při uplatňování těchto předpisů. V roce 1994 EŽS Brno požádalo poprvé ITI Praha o zasílání připravovaných obdobných předpisů k připomínkování. Stejný dopis byl napsán v témže roce i na ČÚBP Praha. Tyto urgentní žádosti byly na ČÚBP opět zaslány v roce 1996 a 1998. Do konce roku 2000 v tomto směru obdrželo EŽS Brno na odeslané dopisy vždy pouze odpověď, že náhrada za vyhl. 50/78Sb. je ve stádiu zpracovávání a v konečném znění nám bude včas k připomínkám zaslána.


Současnost:
Po přečtení článku HK ČR (Elektro 1/2001, str.10,11 a 18,19) většina veřejnosti znalá elektrotechnické legislativy nad zamýšlenými návrhy HK ČR a ESČ se oprávněně ptá, zda je tento návrh opravdu „hlasem elektrotechnického lidu“ nebo se jedná o metodu „o nás bez nás“? Kterých to praktik jsme ještě všichni byli svědky před rokem 1989. Po pečlivém prostudování návrhu ESČ jsme dospěli k závěru, že k uvedení navrhované změny do praxe je zapotřebí velkých legislativních úprav, které se nutně neobejdou bez připomínek široké odborné veřejnosti.
Z výše uvedených důvodů nemůžeme souhlasit v rámci zřizování samospráv podle jejich územních celků aby byly zastřešovány v rámci celé ČR jedním profesním společenstvem, kterým se prohlašuje ESČ. To vše umocňuje navíc skutečnost, že navržené změny nemohou vytvářet stejné podmínky všem (zúčastněným) subjektům pro řádnou hospodářskou soutěž. A to vše je připravováno v době, kdy je celá ČR hodnocena, jak uplatňuje demokratické principy.

Ptáme se:
· Přinese vůbec něco stálé a pouhé přezkušování elektrotechniků?
· Myslíte si, že v dnešní struktuře společnosti již není nezbytná suverenita regionálních živnostenských společenstev?
· Máte zájem Vaším hlasem ovlivnit, kdo Vás bude zastupovat ve vládě?
· Budete chtít mít v budoucnu svobodnou volbu živnostenstva, které Vás bude školit a přezkušovat?

Navrhujeme:
· Přihlaste se ke svému cechu, svazu, společenstvu, které bude prosazovat vaše zájmy! Dnes máte ještě svobodnou volbu. Přehled těchto spolků Vám na požádání sdělíme.
· Pokud nebudete hlasovat, jdete s nimi! Svůj hlas tedy nepoužijete při volbě struktury regionálního společenstva, které si vyberete!


Kníže Svatopluk nám snad ukázal cestu s vrbovými pruty, ne?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Milan Bureš
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933