Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Internet k nám může už i přes satelit


Document Actions
Článek
Společnost Contactel přichází s novou službou. Přenos dat o rychlosti 512 až 2 048 kbps přes satelitní spojení.
Radek Kaisler, ze dne: 28.06.2002
reklama

Společnost Contactel nabízí novou službu Internet Sky Contact. Tato služba poskytuje zákazníkům vysokorychlostní a kvalitní přístup na internet za pevný měsíční poplatek bez ohledu na objem internetové komunikace. Její dostupnost je prakticky na celém území České republiky.

 

 

Jak novou službu prezentuje sám Contactel?

 

(Výňatek z prezentace společnosti Contactel)

Nová služba Internet Sky Contact poskytuje neomezený přenos dat o rychlosti 512 až 2 048 kbps. Data jsou přijímána i vysílána prostřednictvím satelitního terminálu umístěného u zákazníka. Není zapotřebí žádného dalšího, například vytáčeného (telefonního) připojení. Výhody širokopásmového připojení k internetu jsou tak nyní dostupné i zákazníkům, kteří nemají k dispozici kvalitní drátové připojení. Kromě základní funkce, kterou je vysokorychlostní přístup, nabízí tato technologie také další atraktivní aplikace včetně video streamingu.
V současné době je služba určena zejména podnikatelským zákazníkům s vyššími nároky na rychlost a spolehlivost přístupu k internetu. Služba Internet Sky Contact je dostupná v podstatě na celém území České republiky a je možno ji zřídit během velmi krátké doby. K dispozici je několik variant připojení o rychlostech od 512 kbps do 2048 kbps. Měsíční ceny za službu začínají již na 3 990 Kč (bez DPH), přičemž zákazník již neplatí další poplatky za čas připojení nebo objem přenesených dat. Nejvhodnější variantu lze zvolit podle předpokládaného počtu uživatelů a očekávaného objemu přenosu dat.
Jak satelitní internet pracuje?

K satelitnímu terminálu, který se skládá z vnější antény o průměru 74 cm (podobná anténě pro příjem satelitního TV signálu), dvou konvertorů a vnitřní komunikační jednotky, je připojen počítač nebo počítačová síť, prostřednictvím které všichni připojení uživatelé přistupují do internetové sítě. Satelitní terminál začne ihned po instalaci a připojení k počítači komunikovat se satelitem na oběžné dráze. Na satelitu je pro přístup zákazníků Internet Sky Contact vyčleněna určitá část kapacity, která zabezpečuje přenos dat směrem k uživateli, a jiná část, která přijímá data směrem od uživatele. Základní rozdíl mezi standardním připojením k internetu a satelitním připojením pocítí zákazník ve způsobu načítání webových stránek. U klasického pevného či vytáčeného připojení k internetu se nejdříve načítá formát a rozmístění objektů stránky a teprve poté se postupně vyplňuje jejich obsah, přičemž finální podoba stránky je hotová až za několik vteřin.

Oproti tomu v případě připojení prostřednictvím satelitu se všechny prvky požadované stránky nejdříve shromáždí a teprve poté se stránka zobrazí na monitoru uživatele celá.

(Konec výňatku)

 


Myslím, že řešení nabízené Contactelem přivítají především firmy, které sídlí v obcích odlehlých od větších měst, kde není možnost napojení přes bezdrátové mikrovlnné propojení. Nechme se překvapit, jak se "satelitní internet" osvědčí v praxi.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933