Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Nejen Amerika měla problém s energií


Document Actions
prun_6.jpg
Minulý čtvrtek (14.8.) byl ve znamení energetických poruch. Totiž nejen Amerika měla problém s výpadkem. I u nás na Chomutovsku větrná bouře vyvrátila dva sloupy vedení 400kV, které nesly hlavní vedení vyráběné energie.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.08.2003
reklama

Vlivem došlo bouře k havárii vysokonapěťového vedení 400 kV (vedení č.V465/6) v oblasti Klášterec n/Ohří-Vernéřov-Mikulovice, vlevo podél státní silnice č.13 Chomutov-Karlovy Vary. Jeden stožár byl zlomen v úrovni základů, další byl vyvrácen do poloviny základů a třetí byl poškozen v horní části. Spadlé sloupy velmi vysokého vedení zapříčinily též výpadek dodávky z Elektrárny Prunéřov I a z Elektrárny Tušimice. Dodávka z těchto elektráren byla obnovena během několika hodin.

Podle sdělení Českého hydrometeorologického ústavu Tušimice se jednalo o tzv. bouřkovou hulavu. Místo havárie bylo ve spolupráci s Policií ČR zabezpečeno a od 22,00 hod. je hlídáno bezpečnostní službou, aby se zabránilo přístupu nepovolaných osob.

Havarovaná vedení byla jediným vývodem výkonu z elektrárny Prunéřov II a dodávky elektřiny z tohoto zdroje byly tak znemožněny. Dispečerská služba ČEPS zajistila řešení této situace tak, že nedošlo k omezení dodávek elektřiny z přenosové soustavy. Díky velikosti ČEZ, kdy dodávka byla nahrazena ze záložních zdrojů z ostatních uhelných elektráren ČEZ, byla eliminována hrozba kolapsu sítě.

- z tiskových zpráv

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933