Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Pomůcky

OBO tweaks#10: Příchytka 177 pro upevnění hromosvodního drátu

  • 22.09.2015
OBO tweaks#10: Příchytka 177 pro upevnění hromosvodního drátu
Jak upevníte co nejrychleji hromosvod? S příchytkou 177 od OBO Bettermann. Plastová svorka 177 se šroubuje na podklad a svod se do ní jednoduše zaklapne. Její podobnost se svorkami Multiquick není náhodná, funguje na stejném principu. Rozměříte si plánované vedení, upevníte příchytky a nakonec nacvaknete vyrovnaný hromosvodový drát. Vyrábí se pro průměry 8 až 10 milimetrů, v provedení z šedého plastu nebo mědi a s možnými odstupy od fasády 20, 30 nebo 55 milimetrů.

OBO tweaks#9: Třmenové příchytky neboli sonapky

  • 1.09.2015
OBO tweaks#9: Třmenové příchytky neboli sonapky
Čím upevníte kabel na rošt? Vyzkoušejte sonapky od OBO Bettermann. Sonapky neboli třmenové příchytky se vyrábí v nepřeberném množství provedení. Vybírat lze podle způsobu uchycení a velikosti upínaného vedení. Současně můžete upevnit až čtyři kabely. Sonapky jsou vybavené plastovou či kovovou vaničkou. Plastovou použijete pro běžná uchycení, kovovou pro protipožární opatření.

ABB: Vázací páska Ty-Rap umožňuje vytváření kabelových svazků tvořených i stovkami vodičů

  • 27.07.2015
ABB: Vázací páska Ty-Rap umožňuje vytváření kabelových svazků tvořených i stovkami vodičů
Společnost Thomas&Betts, člen skupiny ABB, vynalezla vůbec první vázací pásku jako prostředek pro vytváření kabelových svazků tvořených i stovkami vodičů. Plastové vázací pásky Ty-Rap s kovovým zubem uvnitř hlavy jsou pevnější a současně tenčí než klasické pásky s tělem se zářezy. Design hlavice s nízkým výškovým profilem umožňuje podvázání kabelů čiv vodičů v těsných prostorách.

WAGO: V provedení THR - nové svorky na desky plošných spojů řady 2061

  • 13.07.2015
WAGO: V provedení THR - nové svorky na desky plošných spojů řady 2061
Pájení metodou Through-Hole Reflow, ruční pájení nebo pájení na vlně. Svorky na desky plošných spojů řady 2061 jsou od nynějška k dispozici také v provedení vhodném k instalaci do průchozích otvorů se dvěma různými délkami pájecích kontaktů. Provedení s pájecími kontakty o délce 1,5mm je optimalizováno pro metodu THR a v kombinaci s deskou plošných spojů o tloušťce 1,6mm umožňuje oboustranné osazení. Provedení s pájecími kontakty o délce 2,4mm lze díky přesahu kontaktů na spodní straně desky zpracovávat jak metodou THR, tak v rámci pájení na vlně a ručního pájení.

WAGO: Krabicové svorky řady 773 a inovované SMD svorky

  • 18.05.2015
WAGO: Krabicové svorky řady 773 a inovované SMD svorky
Firma Wago na AMPERu 2015 představila novou řadu instalačních krabicových svorek 773 a inovovanou řadu SMD svorkovnic. Řada 773 pro plné vodiče o průřezu do 4mm2 se v elektroinstalaci a domovních instalacích používá zejména při připojování větších spotřebičů, jako jsou klimatizační jednotky nebo průtokové ohřívače. Práci uživatelům usnadňuje jednak kompaktní konstrukční provedení, jednak možnost přímého zapojení plných vodičů bez použití nástrojů. Řada bude k dostání od podzimu letošního roku.

PHXC: Multifunkční krimpovací nástroj pro koncovky vodiče v pásech

  • 28.04.2015
PHXC: Multifunkční krimpovací nástroj pro koncovky vodiče v pásech
CRIMPFOX PRIME jsou multifunkční lisovací kleště pro zpracování vodičů a koncovek vodiče. Pouze s jedním nástrojem můžete realizovat různé pracovní kroky: řezání, odizolování, zkroucení a lisování. Nově integrovaná 4stupňová zábrana umožňuje i průmyslové použití. Výhodou kleští je především až 30% úspora času díky spojení všech kroků do jednoho nástroje. Využít je lze pro vodiče v rozsahu 0,5 až 2,5 milimetrů čtverečních.

KOPOS: Hluboká krabice do sádrokartonu

  • 27.04.2015
KOPOS: Hluboká krabice do sádrokartonu
Nová hluboká krabice firmy KOPOS Kolín je určená do dutých stěn - do sádrokartonu i dřevotřísky. Zároveň je možné ji také zasádrovat. Krabice má atestaci do hořlavých materiálů a je vzduchotěsná. Její lem je opatřen čtyřmi výčnělky, které slouží k lepšímu uchycení krabice ve vyvrtaném otvoru. Podrobnosti o krabici nám na AMPERu 2015 představil produktový manažer firmy KOPOS Jiří Němeček.

WAGO IN#5: Svorkovnice pro měřicí trafa

  • 13.04.2015
WAGO IN#5: Svorkovnice pro měřicí trafa
Pomocí svorkovnice pro měřicí trafa od firmy WAGO lze bezpečně odpojit proudové transformátory. Sadu je možné snadno namontovat do rozvaděče a jednoduchým způsobem připojit. Obsahuje měřicí body a páky pro ovládání odpojení proudového transformátoru. Při výběru lze volit mezi malou a velkou sadou. Přičemž velká sada se od malé liší možností odpojení přívodního napětí. Sadu ocení projektanti, ale i praktici, kterým toto řešení chybí v rozvaděči.

DEHN log#17: Kožené pracovní rukavice s kevlarem

  • 2.04.2015
DEHN log#17: Kožené pracovní rukavice s kevlarem
Kožené pracovní rukavice s kevlarem pro práci na elektrickém zařízení výrazně redukují nebezpečí náhodného dotyku živé části při práci pod napětím. Zároveň ochrání ruce při vzniku zahoření oblouku a zkratu v rozvaděči. Umožňují i velice jemné uchopování nástrojů a zvládání všech prací v rozvaděči. Rukavice jsou součástí celého systému, který se skládá z celotělové kombinézy nebo kabátu a obličejového štítu, který zabezpečí ochranu lidem pracujícím na rozvaděčích pod napětím před sežehnutím elektrickým obloukem.

DEHN log#16: Nalepovací podpěra

  • 18.03.2015
DEHN log#16: Nalepovací podpěra
Jak přichytit vedení bez provrtání střešní krytiny nebo fasády domu? S nalepovací podpěrou, kterou nalepíte dokonce i na sklo. Nalepovací podpěry jsou osazené držáky vedení DEHNgrip a DEHNsnap a vybavené lepícími polštářky firmy 3M, které zaručují vysokou pevnost přilepení. Povrch je nutné před nalepením pouze vyčistit isopropylalkoholem. Podpěry jsou vhodné pro nejrůznější povrchy, výjimku přestavují poplastované plechy či plechy natřené barvou.

DEHN log#15: Podpěra DLH

  • 10.03.2015
DEHN log#15: Podpěra DLH
Podpěra DLH je zmenšená podpěra pro vytváření izolované jímací soustavy, která je vhodným řešením pro ploché střechy, kde nevychází velká dostatečná vzdálenost. Řešení se odlišuje od konkurenčních výrobků nízkou váhou. Nezatěžuje tedy střechu a umožňuje snadnou manipulaci. Využití podpěry tak pomáhá optimalizovat množství materiálu, který se dopravuje nahoru na střechu, protože se nepoužívají zbytečně velké a těžké zátěže.

DEHN log#14: Pásková svorka

  • 4.03.2015
DEHN log#14: Pásková svorka
Pásková svorka umožňuje jednoduché spojení dvou plochých vodičů, dvou drátů, dvou pásků nebo drátu a pásku. Svorku ocení každý, kdo vytváří zemnící soustavu, je na dně výkopu a potřebuje spojit pásky či dráty. Svorka se vyznačuje precizním zpracováním, při manipulaci s ní proto není třeba používat ochranné rukavice. Vyrábí se v nerezovém či pozinkovém provedení.

Máte prošlou autolékárničku? Nakupte relé či svorky a dostanete novou zdarma

  • 26.01.2015
Máte prošlou autolékárničku? Nakupte relé či svorky a dostanete novou zdarma
Až několika milionům motoristů hrozí pokuta až dva tisíce korun. Koncem uplynulého roku totiž vypršela doba použitelnosti některých věcí, které mají ve svých autolékárničkách. S počátkem roku 2011 začala platit nová pravidla pro obsah auto- a motolékárniček. Tehdy si většina řidičů koupila lékárničku novou. A právě nyní vypršela některým věcem v lékárničkách čtyřletá expirační doba. Jak elektrotechnik přijde k nové autolékárničce zdarma?

SCHNEIDER ELECTRIC: Nová externí baterie APC Mobile Power Pack

  • 6.01.2015
SCHNEIDER ELECTRIC: Nová externí baterie APC Mobile Power Pack
Společnost Schneider Electric představuje novou řadu APC Mobile Power Pack, přenosných záložních zdrojů s vysokou kapacitou i účinností. Externí baterie je určena pro mobilní nabíjení všech smartphonů, tabletů a jiných zařízení, které se nabíjí přes USB kabel. Zařízení je vhodné pro uživatele, kteří potřebují používat nejrůznější aplikace po delší dobu a mimo dostupné napájení. Mimo jiné i ty, které rychle vybíjejí baterii, například služby pro zjišťování polohy a GPS.

Hensel představil novou instalační krabici s oblými hranami

  • 4.12.2014
Hensel představil novou instalační krabici s oblými hranami
Společnost Hensel představila na výstavě Sonepar 2014 instalační krabici s novým designem. V krabici jsou bajonetové zámky, takže stačí pootočit šroubovákem a je zavřeno nebo otevřeno. Krabice také splňuje vysoké krytí IP67 a je dokonce dočasně ponořitelná do jednoho metru pod hladinu. Jaké jsou další výhody této krabice a jak tento produkt ohodnotil elektrikář Olda Morávek? Sledujte tento článek s videoklipem.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933