Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

GREENLUX: Nové LED prachotěsné svítidlo na českém trhu


Document Actions
GREENLUX: Nové LED prachotěsné svítidlo na českém trhu
Společnost Greenlux přichází s počátkem roku 2015 s novým LED prachotěsným svítidlem, které je výsledkem vlastního vývoje společnosti. Svítidlo je navrženo v monolitickém polykarbonátovém plášti beze švů a štěrbin po celé délce svítidla. Promyšlená konstrukce minimalizovala nutnost těsnění pouze na čela svítidla, kde je přístup k přípojným svorkovnicím. Díky dlouhé životnosti LED čipů se nepočítá s jejich výměnou po celou dobu životnosti svítidla. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 13.01.2015


Společnost Greenlux přichází s počátkem roku 2015 s novým LED prachotěsným svítidlem. Toto svítidlo je výsledkem vlastního vývoje společnosti. Základní podmínky, které si společnost stanovila při zadání vývoje, byly:
  • Připravit svítidlo, které by splňovalo nejvyšší standardy a očekávání uživatelů.
  • Postavit konstrukci na LED čipech moderní konstrukce.
  • Nepředělávat současnou konstrukci prachotěsných svítidel a neopakovat nectnosti jejich konstrukce.
  • Zajistit maximální mechanickou odolnost, která bude mít zásadní vliv na životnost svítidla a stálost jak technických, tak i světelných parametrů.
Ve snaze splnit všechny zadávací podmínky došla společnost k současné konstrukci, kterou v širším měřítku od prosince 2014 prezentuje veřejnosti. Prachotěsné svítidlo je navrženo v monolitickém polykarbonátovém plášti beze švů a štěrbin po celé délce svítidla. Promyšlená konstrukce minimalizovala nutnost těsnění pouze na čela svítidla, kde je přístup k přípojným svorkovnicím. Vzhledem k tomu, že díky životnosti LED čipů se nepočítá s jejich výměnou po celou dobu životnosti svítidla, není nutné jiné komplikované řešení. Navíc to umožnilo navýšit krytí svítidla z běžných IP65 na IP66. Kryty čel svítidla jsou upevněny šroubky, které jsou šroubovány do kovových závitových objímek.

Pro větší náhled klikněte!

Toto řešení zabezpečuje přesnost montáže prachotěsného svítidla, těsnost po celou dobu životnosti svítidla a trvanlivost šroubovaného spoje. Zásadním konstrukčním prvkem svítidla, zajišťujícím maximální mechanickou tuhost, je hliníkový radiátor uvnitř svítidla. Základní podmínkou pro udržení světelných parametrů svítidla je kvalitní chlazení LED. To je druhá funkce radiátoru ve svítidle. Nosná deska čipů, která je také hliníková, je připevněna na radiátoru a dobrý přenos tepla zajišťuje tepelně vodivá pasta mezi radiátorem a nosnou deskou.


Pro větší náhled klikněte!

V radiátoru je také vsunuta deska, která nese LED napaječ, kabeláž a svorkovnice. Tato deska je výsuvná a velmi usnadňuje připojení napájecích vodičů. Konektory jsou pružinové, samoupínací. Prachotěsné svítidlo je vybaveno kabeláží a svorkovnicemi, které umožňují vzájemné propojování svítidel. Další výhodou je, že jedna ze stran svítidla má svorkovnici vybavenou čtyřmi vývody - fázovým, neutrálním, ochranným a volným. Volná svorka umožňuje snadné přizpůsobení svítidla ke spolupráci s vnějšími čidly bez nutnosti provádění úprav a změn. Toto řešení navíc umožňuje prostřednictvím svítidla s čidlem jednoduché ovládání jiných svítidel.

Pro větší náhled klikněte!

Zdrojem světla jsou moderní LED SMD 2835 světového výrobce Epistar. Tyto diody jsou zvoleny proto, že se dlouhodobě osvědčily ve svítidlech i světelných zdrojích a dlouhodobě vykazují vynikající parametry. Tak jak jsme uvedli, jsou diody na hliníkovém nosiči, který je spojen s radiátorem. Takto vytvořená soustava zajišťuje velmi dobrý odvod tepla a tím jsou zabezpečeny dlouhodobě efektivní a stálé světelné parametry svítidla. Množství světla vyzařované ze svítidla je 100lm/W.

Montáž svítidla je rychlá s použitím nerezových spon, které jsou součástí dodávky. Spony umožňují montáž jak na pevný podklad nebo zavěšením svítidla na ocelových lankách. 

Pro větší náhled klikněte!

Nekompromisní konstrukce a použité materiály dělají prachotěsné svítidlo DUST PROFI LED mimořádně odolné a vyznačující se skvělými funkčními vlastnostmi. Životnost svítidla (podle směrnice ErP) je 50.000 hodin při redukované ztrátě světelného toku během celého života výrobku. Prachotěsné svítidlo dosahuje okamžitě plného výkonu bez blikání při zážehu, je odolné vůči častým cyklům zapnutí a vypnutí (100.000 cyklů). Může spolupracovat s čidly pohybu bez vlivu na životnost svítidla. Vnitřní napájecí zdroj LED CCD plně stabilizuje pracovní parametry LED modulu. Teplota chromatičnosti Tc/CCT používaných LED byla zvolena s ohledem na nejoblíbenější barvu velmi hojně využívanou v trubicových zářivkách 4200K. Vysoký index podání barev Ra/CRI – přes 80 umožňuje širokou škálu využití, také všude tam, kde je vyžadována vysoká ergonomie vidění. Použití svítidla je možné ve výrobních závodech, potravinářských a zpracovatelských podnicích, kancelářích a vzdělávacích místnostech, montážních dílnách, tělocvičnách, parkovištích, chodbách, garážích či ve skladovacích prostorách.

Společnost Greenlux dodává prachotěsné svítidlo ve výkonové řadě 30W/60cm, 55W/120cm, 70W/150cm. Podrobné technické údaje jsou dostupné na stránkách společnosti, případně v propagačních materiálech společnosti.

Důvěra v nekompromisní konstrukci a kvalitu se odráží zejména v tom, že společnost Greenlux poskytuje na prachotěsné svítidlo pětiletou záruku. Svítidlo je chráněno průmyslovými vzory Společenství čísla zápisu 002535310-0001, 0002, 0003. Na počátku roku 2015 bude produktová řada doplněna o svítidla s integrovaným čidlem pohybu a havarijním modulem.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Greenlux s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933