Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

EL-SOFT: ELEKTROVÝPOČTY PLUS - Nový jezdec na trati


Document Actions
EL-SOFT:  ELEKTROVÝPOČTY  PLUS - Nový jezdec na trati
Již několik let mnoho revizních techniků využívá program Elektrovýpočty. Za tu dobu se představil v několika verzích. Nové verze byly odezvou na potřeby a připomínky elektrotechniků a byl dobrušován i dle měnících se norem.
David Klimša, ze dne: 30.10.2006
reklama

Již několik let mnoho revizních techniků využívá program Elektrovýpočty. Za tu dobu se představil v několika verzích. Nové verze byly odezvou na potřeby a připomínky elektrotechniků a byl dobrušován i dle měnících se norem.


Klik pro větší náhled.

Zcela nový program Elektrovýpočty Plus je pokračovatelem této řady, ale je také určitým mezníkem. Byl kompletně přebudován a rozšířen. Starší program měl cca 4MB, nový má asi 130MB. Při tvorbě programu byla ctěna zásada, že ke každé funkci programu musí být k dispozici data, která jsou manuálem, návodem z norem, názorným vysvětlením, příkladem apod. Dovolím si blíže posvítit na některé části.

Základní strukturu programu tvoří oddíly:

  • Výpočty
  • Teorie
  • Praxe
  • Data
  • Revize

Výpočty
V tomto oddíle najdeme především nastavení pro ošetření vypočtených výsledků dle pracovních chyb měřicích přístrojů. Oproti předchozí verzi bylo rozšířeno z měření Zs a činných odporů také na měření izolačního odporu, kompletní sady hodnot pro zkoušení proudových chráničů, napětí, ale třeba i zemních odporů.


Klik pro větší náhled.

Dále program řeší dimenzování vedení a to jak proti přetížení, tak proti zkratovým proudům. Nechybí výpočet impedančních smyček pro nejširší škálu jisticích prvků nejvýznamnějších výrobců. K dimenzování patří také výpočet úbytků napětí a vše dohromady spojuje možnost použití průvodce návrhem vedení. Program není tedy primárně určen jen pro revizní techniky, ale také k projektování. Ke každému bodu jsou připojeny zásady ze souvisejících norem, vysvětlení problematiky, technická data apod.
Úbytky napětí jsou doplněny o novou část – úbytky napětí na světelných obvodech, které velmi jednoduše řeší veškeré používané zapojení řady světel (jedno a třífázové, skupinové atd.).
Ve Výpočtech najdeme také řešení pospojování, veškeré výpočty pro kontroly proudových chráničů, vše co potřebujeme k návrhu a výpočtech uzemnění, zkratových proudů, nebo návrhu kompenzace a kompenzačních rozváděčů.
Další podskupinou ve Výpočtech jsou Základy. Tyto obsahují cca 20 položek od ohmova zákona, přes děliče napětí, výkony atd. Vždy opět zásada – k výpočtu patří data a vysvětlení.


Klik pro větší náhled.

Teorie
V části teorie najdeme především hlavní zásady z norem. Ve verzi A to jsou normy, ze kterých vychází výše popsané výpočty. Ve verzi B, která je jen o 400,-Kč dražší je to přes 60 norem, které tvoří kompletní soubor, který by měl mít revizní technik, i každý jiný elektrotechnik stále po ruce.
Zbytek této sekce tvoří teorie zakázky a projektu, elektrotechnické značky a zkratky, nebo anglicko český elektrotechnický slovník.

Praxe
Tato část je velmi často využívána praktiky v oboru, kteří potřebují denně řešit konkrétní problémy. Najdeme zde např. podrobnosti a návody k rozvodným sítím, vedením, elektroměrům, kabelům, jisticím prvkům atd.

Data
Tento oddíl obsahuje vypínací charakteristiky a I2t charakteristiky jisticích prvků, které jsou potřeba při výpočtech.

Revize
Zde jsou položky přímo pro revizní techniky. Výpočet odporu ochranných vodičů spotřebičů, pracovní chyby přístrojů, opět normy a další.

Tvorba programu vzhledem k jeho obsažnosti trvala docela dlouho, ale myslím, že vzniklo něco, co bude mít nemalý význam v životě lidí z oboru. I přes obrovský skok dopředu zůstala cena programu na původní výši, tedy 1.400,-Kč nebo s již zmíněným příplatkem 400,-Kč za kompletní přehled nejdůležitějších zásad z norem. A jako i dříve bude platit i nadále to, že program se bude vyvíjet a dále růst podle toho, jaké požadavky od klientů budu shromažďovat.

Cena:
Verze A: 1400,- Kč

Verze B: 1800,- Kč

Program lze expresně objednat níže uvedeným odkazem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Informační sešit je určen pro elektrotechniky. Při projektování elektrických instalací je klíčové zajistit ochranu proti požáru, a to prostřednictvím tří hlavních cílů. Zachování požárních úseků, zabezpečení únikových cest a zachování funkčnosti. Tušíte, jaké systémy přepážek mohou účinně zabránit šíření ohně mezi jednotlivými úseky? Jakými metodami lze zajistit bezpečnost únikových cest v případě požáru? Sledujte krátký pohled na tento katalog OBO ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933