Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

LOVATO: Kovové koncové spínače řady K s kabelem


Document Actions
LOVATO: Kovové koncové spínače řady K s kabelem
Potřeba řídit a kontrolovat posun pohyblivých částí a mechanizmů se běžně objevuje v nejrůznějších průmyslových aplikacích. Projektant se často musí vypořádat s funkčními požadavky stroje na velmi malém prostoru: v takovém případě je důležité, aby ...
ze dne: 18.04.2006

Potřeba řídit a kontrolovat posun pohyblivých částí a mechanizmů se běžně objevuje v nejrůznějších průmyslových aplikacích. Projektant se často musí vypořádat s funkčními požadavky stroje na velmi malém prostoru: v takovém případě je důležité, aby komponenty navržené pro detekci polohy pohyblivých částí splňovaly nejen funkční požadavky, ale dávaly také na vybranou z různých velikostí a způsobů instalace.

Z těchto důvodů výrobci elektromechanických koncových spínačů vyvinuli mnoho řad výrobku se stejnou funkcí, ale odlišnými rozměry. Nicméně je zajímavé, že na základě standardu EN50047 se výrobci koncových spínačů pokouší, zatímco vyvíjejí nové řady, racionalizovat svou nabídku zachováním některých stejných základních rozměrů jako např.:

  • Vzdálenost mezi středy upevňovacích otvorů
  • Vzdálenost mezi upevňovacími otvory a ovládací hlavicí

Sledování těchto parametrů je důležité jak pro výrobce koncových spínačů (pravidla pro vývoj nových výrobků) tak i pro výrobce strojů, který může díky standardizaci s výhodou využít pro novou instalaci, údržbu i jako náhradní díly bez obav to, co je dostupné na trhu.

Aby Lovato Electric vyhovělo všem těmto požadavkům, učinilo třetí krok ve vývoji elektromechanických koncových spínačů řady K a uvádí na trh novou kovovou řadu koncových spínačů s kabelem.
Nejdůležitější vlastností těchto nových prvků je přítomnost mnohožilového kabelu připojeného k elektrickým kontaktům a pevně spojeného se skříňkou vypínače pomocí pryskyřice. Tato konstrukce umožňuje nabídnout koncový spínač s extrémně redukovanou hloubkou (16mm proti 30mm u spínačů KB/KM kompatibilní s normou EN50047) a velmi vysokým stupněm krytí (IP67 proti IP65 u spínačů KB/KM/KC/KN kompatibilní s normou EN50047).
Koncové spínače s kabelem se instalují jednoduchým upevněním na strojní zařízení pomocí šroubů; elektrické zapojení se provede správným propojením jednotlivých vodičů kabelu s napájením (vodiče spojené se spínacím nebo rozpínacím kontaktem jsou odlišené barevně a schéma je uvedené na štítku skříňky spínače).

Nové koncové spínače s kabelem, přestože jsou speciálním typem, stejné základní rozměry jako ostatní koncové spínače Lovato řady K.


Klik pro větší náhled.

Možnosti aplikace nových koncových spínačů s kabelem jsou podobné jako u standardní řady koncových spínačů Lovato K. Zejména jsou však určené do prostředí s požadavkem velmi vysokého stupně krytí (stroje nebo zařízení pro venkovní použití jako např zdvižné plošiny) nebo pro aplikace s požadavkem velmi kompaktních rozměrů (např. ovládání hydraulických ventilů, nebo jiné těžko přístupné mechanizmy).


Klik pro větší náhled.

Koncové spínače KP s kabelem se dodávají se skříňkou v kovovém provedení. Mnohožilový kabel s 5 vodiči (4 pro svorky elektrických kontaktů a 1 pro uzemnění) je pevně spojen s kovovou skříňkou spínače.
Kabel, ve standardním provedení, je 2m dlouhý: na zakázku je možné dodat i spínače s kabelem jiné délky.

Ovládací hlavice jsou obdobné jako u standardní řady KB/KM/KC/KN:

  • Ovládací čep
  • Ovládací čep s kladkou
  • Páka s kladkou
  • Páka s kladkou podélně přestavitelná
  • Nastavitelná ovládací tyč
  • Pružná ovládací tyč

Kromě výše uvedených typů existují ještě další dvě provedení s ovládacím čepem a čepem s kladkou; je možné je připevnit buď použitím upevňovacích otvorů nebo jako alternativní způsob přišroubováním hlavice do otvoru na panelu (Ø12mm), protože hlavice mají závit a dvě matice M12.

Dodávají se 2 různé kombinace kontaktů:

  • 1Z+1R mžikové (…S11)
  • 1Z+1R pomalé (…L11)

V obou případech je rozpínací kontakt ovládán na principu přímého rozepnutí (direct opening operation).

Díky této vlastnosti lze koncové spínače Lovato řady K v provedení s kabelem používat jako bezpečnostní spínače.

Pokud pracujete v oboru a zajímají vás další informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lovato, spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
LOVATO: Grafické displeje multimetrů na DIN lištu
Firma LOVATO Electric tento rok představila novou řadu odpínačů GA. Součástí této řady je i široká škála příslušenství, kam patří i otočné ovládače pro oddělenou montáž a montáž na dveře rozvaděče. Jedním z nich je i ovládač s výjimečnou kuželovou spojkou, o kterém se více dozvíte v následujícím článku…
Lovato představilo na první události letošní druhé sezóny nové odpínače a přepínače. Jsou určeny pro skříně a rozvaděče. Podle slov Jiřího Kůse jsou nejen hezké, ale vynikají také jednoduchou a snadnou montáží. Krátký videospot sledujte zde ...
Prozkoumali jsme pro vás nový katalogový sešit od firmy LOVATO Electric. Jedná se o katalog nových řad odpínačů a přepínačů 16A až 1250A. O jaké novinky od této společnosti jde a jak vypadá samotný katalog, se dozvíte v následujícím článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933