Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Nová éra přípravy na pravidelné přezkušování elektrotechniků je zde, a s ní přichází i příslušná publikace. Aktuální vydání dle současných předpisů a norem je k dispozici v 16. aktualizovaném vydání. Co se dozvíme? Jaká je struktura zkoušky a jak se ...

Letní hit: Upalte si svůj hmyz elektricky


Document Actions
Letní hit: Upalte si svůj hmyz elektricky
Elektrický zabíječ volně v prodeji. Je až neuvěřitelné, co člověk dokáže vymyslet za výrobek. Tentokrát jde o jakési elektrické mříže pro hmyz, který zahyne vlétnutím mezi dva póly. Je až neuvěřitelné jak se to dětem líbí.
Jaroslav Borovec, ze dne: 15.09.2005
reklama

Na tomto portálu se pojednává o zařízeních, jejichž napájecí napětí pohybuje v oblasti nízkého napětí. V tomto případě jsou sice použity pouze do série zapojené tužkové baterie, avšak to, co je na výstupu už patří sem!

Je až k nevíře, co dokáže člověk vymyslet. Ještě že "právo útrpné" bylo zrušeno již v dobách opravdu minulých.

Elektrická plácačka na mouchy!

Člověk kroutí hlavou pouze nad tím názvem. Tato plácačka mi skončila na stole díky kolegovi, který usoudil, že je to přece stylové používat takový nástroj vzhledem k našemu zaměření. Samozřejmě zvědavost mi nedala a u nejbližší benzínové pumpy zakoupil "energii" a začal vyhlížet první hmyz.

Pohledem na konstrukci musím konstatovat, že se opravdu nejedná o žádný zázrak moderní doby. V obchodech jsou přece již léta k dostání podobná zařízení (fialové lampy s mřížkou i dokonce s ventilátorem). U této plácačky byla změna především v tom, že byla napájena baterií, nikoliv síťovým nápájením. A tak po vložení článků a stisku tlačítka se rozsvítila žlutá LED dioda a ozvalo se tiché bzučení.

Plácačka připomíná spíše tenisovou raketu a také to mnozí nezúčastnění tak často odhadovali.
No posuďte, vidíte na ulici člověka, který kolem sebe nezřízeně mává tenisovou raketou .... Přistoupíte k němu, zda nepotřebuje pomoci. A následně se dozvíte, že jeho psychické zdraví je v pořádku. Vždyť pouze zabíjí mouchu.

Výplet rakety má tři vrstvy. Resp. výstup z vnitřního transformátoru je spojen na dvě vnější vrstvy a druhý na prostřední. Pokud se vám rychlým mávnutím podaří dostat mezi osidla smrti cokoliv hmyzovitého, pak vězte, že zhynou bídnou smrtí uškvařením.

Také je to cítit.

Na druhou stranu vaše stěny zůstávají čisté a není nutno nic seškrabovat a následně malovat. Ale po vybití hejna hmyzu se nedoporučuje větrat, protože se do prostoru vlétnou další potvůrky.

Jak jsem si povšiml, plácačky šly opravdu na odbyt. V létě byly opřeny a připraveny k rychlému použití v blízkosti mnoha monitorů. Také jsem byl svědkem trosek tohoto přístroje, kdy se majitel nemohl trefit do letící mouchy. A pozapomněl, že nelze tímto typem zabít sedící mouchu na keramické sošce. Moucha nepřežila, plácačka také ne. Keramická hlava významné osobnosti si patrně ránu nezasloužila, ovšem nyní přežila bez škrábnutí.

Tak to je příběh dalšího vraždícího nástroje za cenu cca 80,-Kč.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933