Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přes čtvrt století se účastníme nejen AMPERu ale i dalších veletrhů. Jak hodnotit každý ročník když je každý úplně jiný?Rychlé, obecné hodnocení je příliš subjektivní a vypovídá pouze o jednom z mnoha další pohledů. Neustálé hodnocení veletrhů, často ...
  • Katalog slouží jako zdroj informací pro elektrotechniky, kteří provádějí aktualizace a náhrady starších jističů pro své klienty. Poskytuje vysvětlení, jaké jsou dostupné náhrady a jaké specifické kroky a montážní sady jsou potřebné pro správnou ...

Outdoor pro každého!


Document Actions
Outdoor pro každého!
Jak jsem se s přítelem účastnil outdoorového tréninku. A víte proč bych tuto "medicínu" doporučoval každému? V knihách toho naleznete hodně, ovšem pokud se teorie nevyzkouší v praxi ....
Miroslav Minařík, ze dne: 2.09.2005
reklama

Mnohý řemeslník si v duchu řekne, že toto ošklivé slovo "outdoor" se ho netýká. Spojuje se stále pouze s manažery, řediteli, vedoucími, ale že stmelování týmu se provádí i na nižších úrovních jakoby se zapomínalo.

Kde chybí týmový duch, pomohl by outdoor?
Kdysi jsem měl pracovního partnera, který se v týmu choval výhradně dle svých momentálních nálad. Na každý problém jeho odpověď zněla "jóó´, to není můj problém". I když to byl náš společný problém, kolega s úderem hodin pravidelně odjížděl do své domoviny v blízkosti Olomouce. Celkové výsledky týmu byly samozřejmě špatné a tak bylo potřeba personální změny.

V jiném týmu zase bylo nešvarem bonzáctví a rivalita. V takovém prostředí, kde visí ve vzduchu napětí a stress se výkony podávají těžce.

Pokud se podívám přímo do prostředí elektrotechniky, pak také nemusím chodit daleko. Lakota a závist rozhodně nepatří do týmových vlastností a tak některé rádoby "cechy" začínají revoluční myšlenkou a končí díky neznalosti mezilidských vztahů na běžných lidských vlastnostech jako je třeba mamon, či netolerantnost.

A tak se setkáváme s různými týmy, které jsou lepší a horší, spřátelené a konkurenční. Ale také úspěšné a třeba neúspěšné. Není vždy namístě hodnotit tým pouze podle jeho šéfa, i když on sám za výsledky může velkou měrou.

Na počátku léta 2005 jsem se účastnil (spíše jako pozorovatel) outdoorového tréninku, pořádaného na Vysočině sdružením fyzických osob Apro2 outdoor, které se zaměřuje na tento typ vzdělávání.

K čemu je takový outdoor trénink dobrý?
Vůbec nejde o nějaká tělesná cvičení za účelem posílit fyzicky organismus! Je to dobře naplánovaný program činností, které podvědomě účastníkům otvírají pravdu o tom, jak je nezbytná jejich účast na společném díle.

A tak spíše zábavnou činností se lidé nejen odreagují, ale také poznají. Tím se budují a zpevňují vztahy a to vše má za cíl optimální výsledek. Dnes mohu říci, že je jasné proč jsou lepší a ti horší. Jedni znají tajemství a druzí ne. Respektive ti druzí se domnívají, že tajemství znají ...

Mohu se přiznat, i když jsem o outdooru slyšel a četl, při pohledu na první disciplínu jsem v to pojal nedůvěru. Ovšem postupem času mi začaly docházet souvislosti.

Každý úkol se dal splnit několika způsoby, pouze zapojením více mozků a těl se dal splnit dobře. A tak bych to možná přirovnal k rádo zmiňovaným "Svatoplukovým prutům", které často někdo zmiňuje, ovšem jako prázdnou frázi.

Nepracujete v týmu? Opravdu?
I přes to, že může být člověk OSVČ, to ještě neznamená, že nepracuje v pomyslném týmu kolegů. Řemeslník, elektroinstalatér spolupracuje se stavebninami, kde má s paní v okénku domluvenou propagaci živnosti, paní dodává materiál, který instaluje tento řemeslník, to vše reviduje technik, který doporučuje tento zdroj materiálu a způsob montáže. Této činnosti Františka, Boženy a Petra se také říká týmová práce.

Pouze to chce, aby se každý cítil článkem týmové sítě. A pro rychlé pochopení se pořádají tyto tréninky, které jsou účinnější než čtení knihy nebo účast na školení.

Myslíte si, že by vaší činnosti nepomohla lepší týmová práce?

Již vytipované zaměstnance vám najde Advantage Consulting!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933