Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Nekvalifikované zásahy (4.) ...


Document Actions
Nekvalifikované zásahy (4.) ...
... do elektrických instalací a strojního zařízení. V normě jsou stanovena pravidla pro elektrická zařízení tak, aby byla zajištěna jejich bezpečná a správná funkce při užití k tomu účelu ... Ze statistiky smrtelných úrazů posledních deseti let byl nejnepříznivější stav v roce 1993, kdy bylo registrováno 20 úrazů.
Zbyněk Urban, ze dne: 21.07.2005
reklama

Zde by se slušelo připomenout několik ustanovení z ČSN 33 2000-1, která aplikuje zmíněné požadavky do oblasti pravidel pro elektrotechniku. V normě jsou stanovena pravidla pro elektrická zařízení tak, aby byla zajištěna jejich bezpečná a správná funkce při užití k tomu účelu, ke kterému jsou určena. Požadavky normy se vztahují na zajištění bezpečnosti osob, hospodářských zvířat a majetku v případě ohrožení nebo poškození, k nimž by mohlo při obvyklém užívání dojít (viz čl. 12.1 a 131.1).

Zmíněná ustanovení k bezpečnosti výrobku mají jisté technické hranice a je možné asi následné shrnutí. Bezpečnost výrobku bude zachována, když výrobek bude používán k účelu, ke kterému je určen, za stanovených podmínek, běžným a rozumně předvídatelným způsobem. Znamená to také respektování pokynů a rad výrobce, které jsou uvedeny v návodu nebo průvodní dokumentaci.

K otázkám bezpečnosti výrobku je třeba doplnit, že veškerá snaha konstruktérů, vývoje a výroby může být zbytečná, když konečná instalace, připojení nebo uvedení do provozu budou provedeny neodborně bez dodržení stanovených zásad, v rozporu s technickou dokumentací a provozními požadavky. Mezi problematické se řadí přístroje a zařízení dodaná bez potřebných dokladů nebo s cizojazyčnými podklady, které mohou být základem chybných rozhodnutí a postupů. Pokud je u větších dodávek sestav strojů nebo jiných celků také dohodnut zácvik obsluhy nebo údržby, potom by se takového zácviku měli zúčastnit především pracovníci budoucí obsluhy.

Zásahy do elektrických instalací.
Ze statistiky smrtelných úrazů posledních deseti let byl nejnepříznivější stav v roce 1993, kdy bylo registrováno 20 úrazů. Nelze však zaznamenat smrtelné úrazy elektrickým proudem v mimo pracovní oblasti, při sousedské výpomoci a obdobných činnostech. Je možno pouze konstatovat podle náhodných informací, že těchto úrazů není málo. Řada z nich je naprosto zbytečných vzhledem k příčinám jejich vzniku. Jedná se o nedostatek odborné způsobilosti a technických vědomostí, přeceňování vlastních schopností, podceňování vnějších vlivů a některé další. Znalost technických norem a jejich požadavků je pro některé pracovníky stále něčím z druhého konce světa a podle toho vypadají i výsledky jejich práce. Pohříchu dochází ke svéráznému výkladu norem i u pracovníku s odbornou způsobilostí.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933