Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Nekvalifikované zásahy (3.) ...


Document Actions
Nekvalifikované zásahy (3.) ...
... do elektrických instalací a strojního zařízení. ... celkový systém odborné způsobilosti pracovníků u vyhrazených technických zařízení a stejně tak státní odborný dozor vycházejí z předpisů více jak třicet pět let starých. Pochopitelně z toho vznikají v praxi značné problémy ...
Zbyněk Urban, ze dne: 18.07.2005
reklama

Problémem je skutečnost, že celkový systém odborné způsobilosti pracovníků u vyhrazených technických zařízení a stejně tak státní odborný dozor vycházejí z předpisů více jak třicet pět let starých. Pochopitelně z toho vznikají v praxi značné problémy a bylo by více než žádoucí provést změny, které by posunuly nové zákony do úrovně odpovídající mezinárodním zvyklostem a které budou srovnatelné s úrovní technicky vyspělých států.

Zůstává zde ještě dosti rozsáhlá oblast zásahů do vyhrazených zařízení mimo rámec běžného pracovního a výrobního procesu. Laické a amatérské zásahy do stále složitějších zařízení, prováděné bez znalosti funkce přístrojů a jejich ochran, jsou na počátku celé řady zcela zbytečných tragických událostí. Připomeňme, že pokud jde o následky v podobě hmotných škod, jsou obvykle nahraditelné i když jsou nežádoucí. Poškození zdraví je však často v takovém rozsahu, že se jedná o změny nevratné a to přes stále dokonalejší postupy v léčbě a medicíně jako takové. Proto by osvěta a prevence měly přispět k omezení laických zásahů a vstupů do vyhrazených zařízení, protože úplné zamezení takovému počínání můžeme považovat jen za zbožné přání.

Bezpečnost výrobků.
Mimo bezpečnost vyhrazených technických zařízení upravenou zákonem o státním odborném a prováděnou Českým úřadem bezpečnosti práce a inspektoráty bezpečnosti práce je upravena i bezpečnost výrobků. Obecná bezpečnost výrobků je řešena zákonem Č. 102/2001 Sb. Účelem zákona je, v souladu s právem Evropských společenství, zajistit, aby výrobky uváděné na trh a do oběhu byly bezpečné. Tímto zákonem zůstávají nedotčena ustanovení zvláštních předpisů, jestliže stanoví požadavky na bezpečnost výrobků nebo na omezení rizik, která jsou s výrobky při jejich užívání spojena.

Zde je vhodné přiblížit požadavky na bezpečný výrobek. Bezpečným výrobkem je výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje po dobu stanovené nebo obvyklé použitelnosti žádné nebezpečí nebo jehož užití představuje vzhledem k bezpečnosti a zdraví osob pouze minimální nebezpečí při správném užívání výrobku. Za bezpečný se považuje také výrobek splňující požadavky zvláštního právního předpisu a mezinárodních smluv, kterými je ČR vázána a které byly vyhlášeny ve Sbírce mezinárodních smluv. Pokud pro výrobek takový předpis neexistuje, považuje se za bezpečný výrobek ten, který splňuje požadavky ČSN nebo odpovídá stavu vědeckých a technických poznatků známých v době jeho uvedení na trh.

S ohledem na bezpečnost výrobku se sledují zejména: vlastnosti výrobku, vliv na další výrobky, způsoby předvádění výrobku, kategorie uživatelů.

Nebezpečným výrobkem je každý výrobek, který nevyhovuje výše uvedeným požadavkům.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933