Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Nová éra přípravy na pravidelné přezkušování elektrotechniků je zde, a s ní přichází i příslušná publikace. Aktuální vydání dle současných předpisů a norem je k dispozici v 16. aktualizovaném vydání. Co se dozvíme? Jaká je struktura zkoušky a jak se ...

Svazek klíčů k sepnutí obvodu....


Document Actions
Svazek klíčů k sepnutí obvodu....
Jak jsem se nastěhoval do panelového domu Usherů. Horor v přímém přenosu. Ber, nebo neber a pakuj se odtud. Místo, kam patrně nikdy úředníkova noha nezavítala.....
Jiří Elektronožka, ze dne: 1.04.2005
reklama

Musím se s vámi podělit z mého pohledu vzrušující zážitek. Koupil jsem byt v jednom panelovém domě. Spolubydlící nás přivítali přátelsky se slovy, že jsou jedna dobrá parta a že si všichni dobře rozumí. Ten, kdo se do party nepřidá, toho jednoduše časem "vykoušou".

Po nastěhování do nově rekonstruovaných prostor jsem si začal všímat prostor společných. Na fotografii vidíte torzo schodišťového tlačítka, které jsem asi měsíc zbytečně reklamoval (vhazováním vzkazů důvěrníkovi do schránky), že má IP 00 a proti zemi (radiátoru) jsem naměřil 230V.

Když za námi šla první návštěva posteskla si, že ve vchodě nešlo rozsvítit. Ať hmatali, jak chtěli, kolébku vypínače neobjevili. Tehdy jsem sešel a celou hrůzu jsem alespoň přelepil obyčejnou izolepou.

Ovšem druhý den vidím jak "domovní důvěrník" izolepu strhává a hází do opodál stojícího koše. Vrhám se na něj pohled s nadějí, že závadu hned odstraní. Ovšem jeho poznámka "zase nějaký uličník" a jeho šouravý krok opačným směrem tomu vůbec nenaznačoval.

Po té, co jsem jej dostihl a spustil na něj, on opáčil s takto zdviženou rukou a slovy: ........

Včera jsem nemohl rozsvítit! Nějaký dareba mi přelepil kontakty!

Samozřejmě jsem se pustil do křížku, že to je nebezpečné zahrávání se životem! Odpověď mě zcela odzbrojila:

"Človíčku, nevím jak moc je to nebezpečné, ale je pravda, že když se dotknu klíčem nejdřív horního a pak spodního kontaktu, tak mne to brní. Ale obráceně ne, a tak jsem to naučil všechny ostatní sousedy ....."

A tak nyní nevím, zda se nemám raději odstěhovat hned :-(

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933