Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Vířivé proudy (základní pojmy 6.)


Document Actions
Článek
Kde a proč vznikají vířivé proudy? Čeho jsou příčinou? Co vířivé proudy způsobují? Při čem se využívá vířivých proudů?
Milan Bureš, ze dne: 27.11.2002
reklama

Vířivé proudy
Ztráty vířivými proudy vznikají v obvodech, které jsou vystaveny střídavému el.magnetickému toku, který indukuje v materiálu elektromotorické napětí a vzhledem k jeho malému odporu i značný proud. Tyto proudy nazýváme proudy Foucaultovy.

Z výše uvedených důvodů se jádra stejnosměrných magnetických obvodů provádí z plného materiálu a jádra vystavená střídavému magnetickému toku se provádí z kvalitních transformátorových plechů. Navíc jsou tyto plechy od sebe navzájem odizolovány, čímž se dosáhne snížení ztrát.

Vířivých proudů lze však v praxi používat na ohřev v indukčních pecích. Pro frekvenci 50 Hz a sycení 1 Tesla pak můžeme určit i ztráty ve W kg-1.
U nelegovaných plechů jsou ztráty pro sílu plechu 0,35 mm - 3,2 W kg-1.
Pro točivé stroje je při síle plechu 0,5 mm ztráta 2,6 W kg-1 a pro trafa je při síle plechu 0,35 mm ztráta 1,3 W kg-1. Speciální orientované plechy mají ztrátu pouze 0,5 - 0,8 W kg-1 při tloušťce 0,35 mm.

Podle velikosti ztrát v magnetickém obvodu se pak i elektrické zařízení otepluje.

A co slovníky?

vířivé proudy, (1976) Foucaulovy (vířivé) proudy, elektrické proudy indukované v masivních elektrických vodičích působením proměnných magnetických polí. Vířivé proudy působí ztráty energie (disipace energie ohmickým ohřevem, např. v transformátorech). Využití při konstrukci měřících přístrojů. Jsou příčinou povrchového jevu (skinefektu).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Co je transformátor a jaký je jeho princip fungování? Jaké jsou hlavní části transformátoru a jakou mají funkci? Jak funguje transformace střídavého proudu v transformátoru? Proč jsou transformátory důležité pro přenos a distribuci elektrické energie? Jaký je rozdíl mezi primárním a sekundárním vinutím v transformátoru?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933